Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera NextGen Financije

Mladi u RH najkasnije u EU napuštaju obiteljski dom

Mladi u dobi od 25 do 34 godine u RH sve manje napuštaju obiteljski dom, u kojem u prosjeku ostaju do 32 godine. Zbog čega je to tako?
Objava 04. svibnja 2022. 0 komentara 613 prikaza
foto: www.pixabay.com
foto: www.pixabay.com
Mladi u dobi od 25 do 34 godine u RH sve manje napuštaju obiteljski dom. U prosjeku a odlaze s 32 godine.

U razdoblju od 2015. do 2020. godine prema podacima Eurostat, RH bilježi kontinuirani rast broja mladih u dobi od 25 do 34 godine koji ne napuštaju obiteljski dom i žive s roditeljima. Dok je 2015. godine njihov udio bio 55,8%, u 2020. godini smo dosegnuli 64,8%, i tako se pozicionirali u sami vrh EU 27 dok je prosjek EU 27 zemalja bio 30,4%.

Nažalost, u samom vrhu smo i po dobi u kojoj mladi napuštaju obiteljski dom, dok je u EU 27 taj prosjek 26,5 godine u RH je 32,4 godine. Zanimljivo je kako postoje određene razlike i po spolu, naime u cijeloj EU žene odlaze ranije od muškaraca u gotovo svim zemljama, osim u Švedskoj. Švedska je ujedno država u kojoj općenito mladi najranije odlaze – već u dobi od 17,5 godina.

Ovakva situacija u RH nas nimalo ne iznenađuje jer za napuštanje obiteljskog doma mladi trebaju biti financijski neovisni, što je s obzirom na prosječne plaće u RH problem velikom broju mladih.

Niske plaće, visoki troškovi života, visoke cijene nekretnina, ali i najma zasigurno su limitirajući faktori u njihovom osamostaljivanju. Osamostaljivanje postaje još teže ukoliko kad počnu zarađivati trebaju financijski pomoći i svojoj obitelji, bilo u podmirivanju redovnih troškova života ili u otplati kredita.

U posljednjih više od 10 godina koliko provodimo radionice iz financijske pismenosti za mlade u školama, možemo posvjedočiti kako su mladi jako zainteresirani za osamostaljivanje i stjecanje znanja i vještina koje im u tome mogu pomoći. Stoga razlog kasnog napuštanja obiteljskog doma zasigurno ne leži u činjenici da mladi u RH bježe od odgovornosti, nego u njihovim financijskim mogućnostima.

Jako je važno mladima kroz obrazovanje omogućiti stjecanje znanja o poduzetništvu i upravljanju osobnim financijama jer im ta znanja mogu biti korisna u njihovom financijskom osnaživanju, a time i ranijem osamostaljenju. Kroz brojne evaluacijske upitnike koje učenici popunjavaju na radionicama često ističu kako su im edukacije o upravljanju osobnim financijama jako korisne jer ih pripremaju za život, a vrlo često poduzetništvo ističu kao temu o kojoj bi se htjeli dodatno educirati.

Poduzetništvo prepoznaju kao priliku za dodatnu zaradu i priliku za realizaciju neke svoje poduzetničke ideje, ali ne znaju kako i na koji način krenuti. U obrazovanju o poduzetništvu i upravljanju osobnim financijama ključnu ulogu imaju sve institucije uključene u sustav formalnog i neformalnog obrazovanja.

Kako mladi ne bi odlazili iz RH, bit će ključno omogućiti im da u RH mogu pristojno živjeti od svoga znanja i rada. Sjetimo se samo Maslowljeve piramide potreba - od pet razina potreba, potreba za sigurnosti je po hijerarhiji važnosti na drugom mjestu.

Možemo li razmišljati o drugim potrebama dok one egzistencijalne nisu zadovoljene?

Pridružite nam se na nekoj od nadolazećih edukacija. Saznajte više na: www.princi-consulting.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.