Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera NextGen Financije

Naučimo mlade izraditi kućni budžet

Izrada kućnog budžeta je vještina koju treba usvojiti od najranije dobi, a njegovo kontinuirano praćenje pretvara se u trening samokontrole i samodiscipline.
Objava 25. travnja 2022. 1 komentara 220 prikaza
foto: www.pixabay.com
foto: www.pixabay.com
S financijskom pismenosti do financijske zrelosti

Ovaj tjedan smo sudjelovale na državnom stručnom skupu za odgojno-obrazovne djelatnike organiziranom od strane Agencije za odgoj i obrazovanje na temu: Financijska i mirovinska pismenost. Skup je okupio više od 200 nastavnika i zanimljive predavače iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Ekonomskog fakulteta Zagreb, Udruženja investicijskih fondova Zagreb, Zagrebačke burze i Hrvatskog ureda za osiguranje. Za ovaj skup smo odabrale temu „Izazovi planiranja kućnog budžeta“ jer smatramo kako je kućni budžet osnovni alat za upravljanje osobnim financijama i donošenje financijskih odluka.

Više od 10 godina organiziramo u školama radionice iz područja financijske pismenosti i već u nižim razredima osnovne škole učimo djecu kako izraditi kućni budžet i kako se na temelju kućnog budžeta donose financijske odluke.

Na stručnom skupu smo prezentirale nastavnicima na koji način djecu i mlade mogu učiti, na praktičnim primjerima, kako izraditi kućni budžet, definirati ciljeve, što utječe na odluke o potrošnji i koliko različitih financijskih tipova ljudi postoji. Dotaknuli smo se teme novca i osobnog sustava vrijednosti te kako su povezani. Istaknuli smo važnost prelaska potrošnje iz nesvjesne u svjesnu te kako izrada kućnog budžeta i kontinuirana analiza troškova (i to minimalno na tjednoj osnovi), može biti od velike pomoći u tome.

Posebno smo naglasile i kako je podučavanje mladih o poduzetništvu od ranog djetinjstva posebno važno jer će im pružiti u životu još jednu mogućnost za dodatnu zaradu ili promjenu zanimanja.

Za odgovornu potrošnju mlade treba naučiti i kako donositi odluke o kupnji, što podrazumijeva:

 • analizu karakteristika proizvoda
 • provjeru recenzija o proizvodu
 • provjeru reputacije proizvođača
 • usporedbu proizvoda
 • provjeriti je li se nude kakvi popusti
 • provjeriti je li se nude garancije za proizvod
 • provjeriti politiku povrata proizvoda i reklamacija.

Tijekom školovanja trebaju saznati i koji su rizici povezani s različitim vrstama imovine te kako utječu na njezinu vrijednost. U sadašnjim uvjetima rasta cijena glavnih proizvoda i usluga koji čine okosnicu kućnog budžeta većine hrvatskih građana, pravi je izazov uskladiti rastuće troškove i uglavnom jednaka ili manja primanja. Kroz edukacije koje provodimo u školama učimo mlade kako i kroz mjere energetske efikasnosti u kućanstvu mogu smanjiti troškove režija. Na konkretnim primjerima mjera zajedno računamo koliko svaka mjera može donijeti ušteda u troškovima na godišnjoj razini.

Kućni budžet i kreditno zaduženje

Sa srednjoškolcima na konkretnim primjerima u sklopu vježbe kućnog budžeta prolazimo i kroz kreditno zaduženje i učimo ih kako ono utječe na kućni budžet, koji su ključni rizici povezani sa kreditnim zaduženjem te kako ih mogu ublažiti. Mladi se uvijek iznenade kad izrade otplatni plan za kredit za razdoblje od 20 do 30 godina i kad shvate koliko kamata trebaju vratiti u tom razdoblju. Ovo je sigurno dobar poticaj da počnu štedjeti novac već od prve plaće kako bi i ako budu morali dignuti kredit taj iznos bio što manji.

Prema evaluacijskim upitnicima s radionica, vježba izrade kućnog budžeta mladima uvijek bude najzanimljivija jer kako kažu: „kroz ovu vježbu smo saznali što nas čeka u stvarnom životu jednom kad napustimo školske klupe“. Više puta nam se desilo da nam nakon radionice priđu djeca i kažu: „Sad sam tek shvatila/o što moji roditelji rade kad stalno popunjavaju tablicu s troškovima - sad me jako zanima kako izgleda naš kućni budžet“. Stoga izdvojite vrijeme za razgovor s djecom o ovoj temi, jer je iznimno važna za njihov život.

Financijska pismenost i društvena odgovornost

Osim škola, u sklopu društveno odgovornih aktivnosti i projekata, poslodavci bi trebali organizirati za svoje zaposlenike i njihovu djecu ovakve radionice. Mnogi poslodavci su to prepoznali i podržali ove inicijative, ali i dalje postoji prostora za uključivanje još većeg broja poslodavaca.

Nadolazeće edukacije Princi Consulting: Edukacije

 

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • lajh1985:

  Ja ako bi morao trazit hranu u prirodi trazio bi je puskom