Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera NextGen Financije

Od 2010. najamnine su porasle 16%, a cijene nekretnina 42%

Što utječe na cijene nekretnina i tko je izložen riziku od nemogućnosti plaćanja stambenih kredita?
Objava 20. travnja 2022. 0 komentara 1135 prikaza
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Rast cijena nekretnina praćen je rastom stambenih kredita

Prema recentnoj analizi o najamninama i cijenama nekretnina koju je objavio Eurostat, u četvrtom tromjesečju 2021. godine, najamnine i cijene nekretnina u EU nastavile su s rastom i to za 1,3% odnosno 10,0% u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2020. U razdoblju od 2010. do četvrtog tromjesečja 2021. godine u EU najamnine su porasle za 16%, a cijene nekretnina za 42% (u RH 32%). U promatranom jedanaestogodišnjem razdoblju godišnja stopa rasta je dosegnula svoj maksimum upravo u četvrtom tromjesečju 2021. (+9,4%) dok je njezin minimum (-2,7%) zabilježen u prvom tromjesečju 2013.

Što utječe na kretanje cijena nekretnina?

Na cijene nekretnina utječe više faktora, a najznačajniji su: demografski, kretanje kamatnih stopa, gospodarski ciklus i državne subvencije. Konkretno, ubrzani rast cijena nekretnina u RH uvjetovan je, između ostalog, duljim razdobljem niskih kamatnih stopa, državnim subvencijama ali i činjenicom da je stabilnost dohotka dijela građana tijekom pandemije bila osigurana kroz državne potpore.

S druge strane, prema podacima Eurostata, Republika Hrvatska je pri samom vrhu u EU po udjelu privatnog vlasništva nad nekretninama, ali i po prenapučenosti kućanstva. Sve to nam ukazuje kako na tržištu zasigurno postoji interes građana za rasterećenje prenapučenih kućanstava i poboljšanje stambenih uvjeta, ali i dalje je za većinu građana priuštivost vlastite nekretnine niska, zbog visokih cijena nekretnina u odnosu na dohodak.

Zbog toga nas ne čudi kontinuirano visok interes građana za subvencionirane stambene kredite. Za većinu građana koji su realizirali subvencionirane stambene kredite oni su bili slamka spasa za rješavanje svog stambenog pitanja. S druge strane ih čeka prilagodba kućnih budžeta razdoblju nakon isteka subvencije, kada će im se povećati rate kredita.

Tko je posebno izložen riziku od nemogućnosti plaćanja stambenih kredita?

U publikaciji HNB za četvrto tromjesečje 2021. - „Makroprudencijalna dijagnostika“ ističe se kako je i dalje prisutan srednji stupanj izloženosti sistemskim rizicima u svim sektorima.

Rast cijena nekretnina praćen je rastom stambenih kredita, a posebno su izloženi povišenom riziku naplate građani s omjerom otplate duga i dohotka koji je viši od 40%. Na ovoj razini zaduženosti problem mogu postati promjene u primanjima i rast kamatnih stopa (Shamloo et al., 2019.)[1].

S obzirom na trenutni rast troškova života uslijed općeg rasta cijena na tržištu - presložiti i uskladiti kućni budžet danas je izazov za većinu građana u Republici Hrvatskoj koji postaju sve manje financijski otporni na nove „udare“ na kućni budžet.

Slijedi li pad cijena nekretnina, jer već neko vrijeme poprilično odmičemo od realnih (makro)ekonomskih parametara koji ih određuju – vrijeme će pokazati.

Ana i Danijela

 

Nadolazeće edukacije Princi Consulting:

Financijski nadzor u investicijskim kreditima, Hotel The Westin Zagreb, 24. – 25.5.2022., prijave do 23.4.2022.

RBA - Retail Bankarska Akademija, Hotel The Westin Zagreb, 1. – 3.6.2022., prijave do 30.4.2022.

Osobne financije i održivost, Hotel The Westin Zagreb, 7.6.2022., prijave do 6.5.2022.

Osnove financijske analize poduzeća, Hotel The Westin Zagreb, 10.6.2022., prijave do 9.5.2022.

NextGen akademija iz poduzetništva, Hotel The Westin Zagreb, 13.6.2022., prijave do 12.5.2022.

Kako uspješno upravljati s vremenom, strahovima i vjerovanjima, Hotel The Westin Zagreb, 15.6.2022, prijave do 14.5.2022.

Prijavi se na www.princi-consulting.hr

 

[1] Maral Shamloo & Erlend Nier & Radu Popa & Liviu Voinea, 2019. "Debt Service and Default: Calibrating Macroprudential Policy Using Micro Data," IMF Working Papers 2019/182, International Monetary Fund

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.