Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U ružičastom balonu

Poziv na virtualnu utrku za plućnu hipertenziju

Ostani bez daha za plućnu hipertenziju
Objava 01. svibnja 2021. 0 komentara 39 prikaza
Foto: Mario Lovrić
Foto: Mario Lovrić
Trči sa srcem za plućnu hipertenziju


Pozivam vas na virtualnu utrku “Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”
Jeste li znali da je plućna hipertenzija rijetka bolest koja se teško  otkriva jer ima iste simptome kao i neke druge bolesti: kratki dah, bol u prsima, lupanje
srca posebno kod napora, umor, oticanje nogu, stopala i trbuha, a prate ju i nesvjestica te vrtoglavica.
U Hrvatskoj od hipertenzije boluje više od 400 ljudi a  strahuje se da ima više oboljelih koji još nisu saznali svoju pravu dijagnozu.
Zaklada ''Hrvatska kuća disanja'' podržava i pruža stručnu pomoć oboljelima.


U srijedu 5.5.2021. diljem svijeta obilježiti će se svjetski dan plućne hipertenzije.
Grad Zagreb obilježiti će svjetski dan plućne hipertenzije, te će popularne zagrebačke fontane kod NSB-a biti osvijetljene plavom bojom i projekcijom logotipa Plavih krila i Svjetskog dana plućne hipertenzije!
Projekcije će trajati od 20:00 do 23:00!
U Hrvatskoj će ga udruga oboljelih od plućne hipertenzije "Plava krila" u suradnji s platformom “Trči sa srcem!” obilježiti putem simbolične virtualne utrke
 “Trči sa srcem za pluća: Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”.
Stoga vas sve pozivam da dana 05.05.2021 god. istrčite 5,5 km i na taj simboličan način svi zajedno obilježimo svjetski dan plućne hipertenzije.
Podjelimo  svoj trk i fotografije na Facebooku s hashtagovima:
#WorldPHDay2021
#PulmonaryHypertension
#ostanibezdahazaph
#plavakrila
5 najmaštovitijih fotki objavljenih na Facebooku 5.5. s hashtagom #ostanibezdahazaph udruga “Plava krila” nagradit će svojim majicama kojima se obilježava svjetski dan plućne hipertenzije!
Cilj ove utrke je da trkači ostanu bez daha u znak solidarizacije, onako kako nažalost oboljeli ostaju bez daha prilikom najmanjih napora, pa i u stanju mirovanja.
Želja i namjera mi je da na ovaj način putem medija proširim  svijest među građanstvom o ovoj rijetkoj bolesti plućne cirkulacije o kojoj se još uvijek premalo zna.

Udruga Plava Krila osnovana je 2015. godine, članica je Europske udruge oboljelih od PH,PHAE/Pulmonary Hypertension Association Europe/ koja okuplja više od 30 zemalja članica s istommisijom.Također, član su Hrvatskog Saveza za rijetke bolesti, budući da plućna hipertenzija spada u  rijetke bolesti. 

Više o udruzi “Plava krila” pronađite na njihovoj stranici www.plavakrila.hr, a o utrci na Facebook eventu ovdje.

Ponekad dok razmišljam, pogotovo u doba Corone kako je teško kada je disanje narušeno i kako izgleda borba za zrak. 
Najgori osjećaj je kada ne možemo disati, kada nam na pluća sjedne bolest ili neka misao. 
Oslobodimo se tereta na plućima, čuvajmo svoje zdravlje jer ono nam je najvažnije i ostanimo bez daha u trčanju za sve one koji tako žive svaki dan. Podignimo svijest i udružimo se, jer znate i sami da volim uvijek reći kako zajedno smo jači, da nitko nije sam i da neće to biti nikada.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.