Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Bolesti s kojima se suočavaju osobe starije dobi

Ako imate u obitelji stariju voljenu osobu, ključno je paziti na ove uobičajene zdravstvene probleme
Objava 20. svibnja 2020. 0 komentara 454 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Starije osobe trebaju paziti na svoje zdravlje i redovito ga kontrolirati.

S današnjim napretkom u tehnologiji i zdravstvu, produžuje se i životni vijek ljudi. Starija populacija postaje brojnija od mlađe populacije. Primjerice, samo u SAD-u, pojedinci stari 85 godina i stariji čine jedan od najbrže rastućih segmenata populacije.

Ako imate u obitelji stariju voljenu osobu, ključno je paziti na ove uobičajene zdravstvene probleme:

1. Bolesti srca

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, srčana bolest vodeći je ubojica odraslih starijih od 65 godina. Ovo kronično stanje može dovesti do drugih zdravstvenih problema, uključujući moždani udar i visoki krvni tlak.

2. Artritis

Ovo iscrpljujuće stanje utječe na većinu starijih osoba i dovodi do loše kvalitete života i kronične boli. Za mnoge oboljele stručno osoblje u domovima za starije od velike je važnosti jer im na uspješan način pomaže da se nose s liječenjem.

3. Rak

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u starijih osoba prema američkom centru za prevenciju bolesti. Živjeti s rakom iznimno je naporno i zahtjevno jer podrazumijeva stalnu njegu.

4. Alzheimerova bolest / demencija

Budući da dijagnoza ovog stanja može biti izazovna, teško je prihvatiti kada od ove bolesti pati vaša voljena osoba. Živjeti s demencijom može biti nevjerojatno teško, a pacijentima je potrebna 24-satna kućna njega radi nadzora kako bi se osigurala njihova sigurnost.

5. Dijabetes

Ne samo da ovo stanje utječe na nečiju prehranu, već utječe i na njihov stil života. Dijabetičari su obično na ograničenoj dijeti i moraju biti iznimno disciplinirani u svom načinu života.

Ako osoba boluje od neke bolesti koju smo naveli, svakako je bitno razmisliti o smještaju u za brigu prilagođenim ustanovama kao što su domovi za starije. Stručna njega starijih osoba omogućuje da budu sigurni, na vrijeme koriste terapiju, imaju redovitu prehranu, a mogu spriječiti moguće nenadane nesreće i padove. Na ovaj način olakšava se briga bližnjima te se poboljšava kvaliteta života cijele obitelji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.