Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Svakodnevni boravak u prirodi poboljšava kvalitetu života kod starijih osoba

Boravak u prirodi i izloženost zelenilu, cvijeću i drveću može imati terapeutsko i korisno djelovanje za mentalno zdravlje starije osobe.
Objava 29. svibnja 2019. 0 komentara 376 prikaza
Foto: Oaza Dom
Foto: Oaza Dom
Priroda ima važan utjecaj na smanjenje stresa, poboljšanje kognitivnih funkcija i aktiviranje dobrih uspomena.

Kako živimo dulje, broj starije populacije raste, a koristi od življenja u blizini zelenih površina postaju sve očitije. Istovremeno, broj ljudi koji živi u gradovima i urbanim sredinama kreće se oko 80%, što još više naglašava važnost dostupnosti i jednostavnog pristupa parkovima i zelenim površinama.

U istraživanja pokazuju da su se starije osobe s pristupom obližnjem parku i zelenilu odlučili na češće sudjelovanje u tjelesnim aktivnostima na otvorenom, a time i poboljšale mentalno zdravlje i kognitivne funkcije te povećale socijalnu interakciju sa zajednicom i bližnjima. Benefiti koje nalazimo kroz blizinu i pristup prirodi ključni su sastojci našeg dobrog zdravlja i raspoloženja u starijoj dobi.

Tjelesna aktivnost

Istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost može dovesti do bolje kvalitete života kako starimo. Kao što je objavljeno u istraživanju, lagana vježba poput hodanja može rezultirati boljim zdravljem. Međutim, za mnoge starije odrasle osobe pristup šetalištima može biti ograničen i nepristupačan. Stepenice, prometne ceste, udaljenost ili druge prepreke mogu otežati osobama s ograničenom pokretljivošću da borave na otvorenom. Stvaranje osiguranih staza do zelenih površina i parkova može pozitivno utjecati na ljude svih dobi, ali postaje posebno važno za starije članove naših zajednica. Odrasli od 50 i više godina koji žive na pješačkoj udaljenosti od parka koriste ih znatno više od pojedinaca koji nisu unutar područja parka ili drugog prostora za šetnju. Utjecaj hodanja vidljiv je u studijama koje pokazuju da starije osobe koje svakodnevno šeću na otvorenom, osjećaju manje problema vezanih uz razne bolove i spavanje u usporedbi s odraslima koji ne izlaze svakodnevno.

Kao i šetnja, vrtlarstvo može također imati pozitivnu ulogu u zdravlju dok starimo i fizički i psihički. Stariji vrtlari s pristupom vrtu puno su više aktivni od ostalih koji se ne bave tim hobijem. Također bolje se osjećaju, imaju više energije te su vedriji i zadovoljniji. S ovime na umu, dolazimo do još jedne bitne pogodnosti, vrtlari posljedično jedu više povrća što rezultira boljom prehranom od onih koji ne vrtlare pod starije dane.

Mentalno zdravlje

Uz fizičke koristi od vremena provedenog u prirodi, boravak u prirodi ima pozitivne učinke na mentalno zdravlje i dobrobit. Studije pokazuju da fizička aktivnost na zelenim površinama može biti povezana s boljim raspoloženjem, smanjenom vjerojatnošću depresije, smanjenom razinom stresa i poboljšanom kognitivnom funkcijom. Istraživanja pokazuju da učestalost i količina vremena provedenog u prirodi koreliraju s osjećajem mentalnog blagostanja. Dodatnih 30 minuta provedenih u prirodi povećava ovaj obnavljajući učinak i može imati još učinkovitije djelovanje kod pojedinaca izloženima višoj razini stresa. Čak i gledanje kroz prozor u vrt ili šumu ili gledanje slika prirode može doprinijeti smanjenju stresa i poboljšanju kognitivnog zdravlja. Ove mentalne koristi mogu postati posebno značajne kod starijih osoba koje pate od kroničnog stresa ili proživljavaju stresne događaje kao što je gubitak voljene osobe.

Društvene veze

Za one s ograničenom pokretljivošću, jednostavan pristup otvorenim zelenim površinama može omogućiti društvene interakcije koje možda neće biti u prilici ostvariti drugdje. Studije pokazuju da odrasle osobe koje žive u blizini zelenih zajedničkih prostora, pokazuju snažniji osjećaj jedinstva i pripadnosti svojoj zajednici. Jedna studija kaže da je vrtlarstvo omogućilo povećen broj socijalne interakcije i druženja za starije od 70 godina. Smatraju da ih je vrtlarstvo povezalo s prošlim i budućim generacijama, pružajući izvor sjećanja, društvenih događaja i mogućnosti za duhovno ispunjenje.

Planiranje budućnosti

Kako naše stanovništvo stari, važno je pružiti jednostavan pristup prirodi starijim članovima naših zajednica. Potrebno je razmotriti prohodnost, blizinu, količinu klupa za odmor i drugih pratećih sadržaja vezanih uz smještaj starijih osoba. U isto vrijeme, zelene površine u gradovima trebale bi osim starijih, privući djecu i druge odrasle osobe jer je važna intergeneracijska interakcija. Vrijeme provedeno u prirodi je korisno bez obzira na dob.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.