Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Izražavanje kroz likovne radove i umjetnost pomaže oboljelima od demencije i Alzheimera

Objava 04. kolovoza 2019. 0 komentara 238 prikaza
Foto: Oaza Dom
Foto: Oaza Dom
Učinkoviti umjetnički programi raznoliki su i zadovoljavaju interese sudionika te čine bitan dio kulture u staračkim domovima.

Likovne i ostale umjetničke aktivnosti mogu biti korisne i ispunjavajuće za osobe koje pate od Alzheimerove bolesti ili demencije. Oboljeli na ovaj način mogu povećati kvalitetu života i postati bitan način izražavanja, osobito nakon što drugi oblici komunikacije nisu mogući zbog uznapredovalosti bolesti. Razne studije su pokazale da umjetnost može "probuditi osjetila" i pomoći u razumijevanju pacijenata koji imaju gubitak pamćenja.

Prednosti likovnih aktivnosti možete prakticirati kod kuće izrađujući jednostavne radove. Pri tome svakako treba imati na umu nekoliko stvari:

  • Budite oprezni. Ne koristite ništa što bi bilo štetno ako dođe u probavni trakt.
  • Koristite razne likovne materijale sa svijetlim bojama i raznim teksturama.
  • Potičite oboljele da nacrtaju nešto iz djetinjstva, poput omiljenog mjesta ili osoba.
  • Razgovarajte tokom aktivnosti. Raspravljajte crtežu i postavite pitanja koja bi mogla pomoći vraćanju starih sjećanja.
  • Možda ćete morati krenuti s crtanjem kako bi dobili motivaciju, no potom ih i pustite da nastave sami
  • Ohrabrujte ih i budite pozitivni tijekom aktivnosti. Nakon što je likovno djelo gotovo, pohvalite ih i postavite ga na vidljivo mjesto.

Bilo da se radi o slikanju ili nekom drugom obliku stvaranja, bavljenje umjetnošću može uljepšati dan svim starijim osobama, a oboljelima od demencije ili Alzheimera pomoći da komuniciraju putem drugog kanala.

Alzheimerova bolest i demencija narušavaju sposobnost upotrebe jezika kao oblika samoizražavanja. Kada se bolest progresivno pogoršava, snažan pad misaonih procesa čini komunikaciju i pamćenje nedostupnim. Aktivnost mozga postaje ugrožena zbog manjeg dotoka krvi u vitalni organ, no likovne aktivnosti otkrile su umjetničke sposobnosti koje su i dalje sačuvane, usprkos bolestima koje im drastično mijenjaju život. Umjetnost poboljšava život starijih osoba donoseći sreću i ispunjenje unatoč teškim okolnostima.

Umjetničko izražavanje potiče dostojanstvo i osjećaj svrhe. Iako se izgubljene riječi ne mogu upotrijebiti, umjetnički se ponovno može uspostaviti vrijednost u sebi i drugima. Odnosi i empatija se poboljšavaju, dok probleme s govorom nadilazi sposobnost pojedinaca za kreativno izražavanje svojih priča.

Razni programi likovnih radionica te obilazak umjetničkih i kulturnih događanja pomažu oboljelima i starijima da obogate kvalitetu života i aktivno sudjeluju u društvu. U domovima za starije mogu se organizirati razni likovni i umjetnički natječaji kako bi se potaknule i prepoznale vještine starijih osoba te povećalo njihovo samopouzdanje. Likovne radionice u konačnici služe kao pomoć starijim osobama za povezivanje sjećanja na svoju prošlost i poboljšanje njihove koncentracije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.