Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Jednostavne aktivnosti kojima možemo poboljšati finu motoriku

Fina motorika je bitna za samostalno obavljanje velike količine svakodnevnih zadataka koji su neizostavni dio naših života.
Objava 07. svibnja 2019. 0 komentara 2166 prikaza
Foto: Oaza Dom
Foto: Oaza Dom
Fina motorika može se vježbati kroz razne zabavne radionice.

Starije osobe i odrasli koji se oporavljaju od nezgode ili moždanog udara moraju kontinuirano graditi i obnavljati finu motoriku kako bi živjeli samostalno. Izrezivanje novina i potom radeći od njih male kuglice pomoću jedne ruke, izrezivanje oblika, pa čak i slaganje Lego kockica objedinjuju vježbe koje se mogu prakticirati kod kuće kako bi se poboljšale motoričke vještine. Finu motoriku definiraju mali pokreti koje često uzimamo zdravo za gotovo dok odrastemo, a mališani se bore da njima ovladaju. Odrasle osobe koje su pretrpjele oštećenje nakon nesreće ili moždanog udara također se mogu naći u položaju u kojem moraju ponovno naučiti svoje fine motoričke sposobnosti kako bi mogle nastaviti samostalno funkcionirati. Starije osobe također mogu doći u stanje kada se njihova fina motorika smanjuje s godinama te im je potrebna pomoć u vidu vježbi ili terapija. Postoje neki jednostavni, ali učinkoviti načini za poboljšanje tih vještina, koristeći spoj moderne medicine i alternativne terapije.

Za razliku od grubih motoričkih sposobnosti koje uključuju veće pokrete upotrebom velikih mišića torza, nogu, ruku ili stopala, fine motoričke sposobnosti se oslanjaju na manje mišiće koje se nalaze u prstima, zapešćima, usnama, jeziku i prstima. Bilo da je riječ o podizanju žlice i pravilnom hvatanju, držanju olovke, provlačenju gumba kroz rupicu ili slaganju sitnih perlica, naša fina motorika u jednakoj mjeri kao i grube motoričke sposobnosti pomaže nam da izvršavamo svakodnevne zadatke.

Savjeti za poboljšanje finih motoričkih vještina

U nastavku ćemo navesti neke aktivnosti koje pomažu u izgradnji finih motoričkih sposobnosti. Budući da uključuju lako dostupne predmete iz kućanstva, one se mogu organizirati bez previše poteškoća. Dok su neke od tih aktivnosti usmjerene na djecu, ista načela mogu se primijeniti kako bi se pomoglo starijim osobama i odraslima s poteškoćama. Ove aktivnosti su također korisne kao dodatak fizioterapiji za osobe koje pokušavaju povratiti finu motoriku nakon moždanog udara.

Novine

Izrezivanje novina na trake, a zatim slaganje u male loptice je korisna aktivnost koja se može prakticirati. Jednom kada njome ovladaju, neka dijete ili odrasla osoba pređe na motanje jednog cijelog lista novina u loptu koristeći samo jednu ruku.

Modeliranje gline

Upotrijebite bilo koju glinu za modeliranje i objasnite osobi s kojom radite kako da ju počne valjati u kuglice. Počnite s većim kuglicama, a zatim ih pokušajte sa sve manjim dok ne dođu na razinu zrna graška. Pokušajte upotrijebiti plastični nož kako biste glinu izrezali na komadiće i razne oblike. U ovu skupinu vježbi možemo ubrojiti i jednostavno stiskanje tijesta u obje ruke ili, alternativno, korištenje "anti-stres loptice" za vježbanje prstiju tijekom gledanja televizije ili čitanja koje svakako pomaže cirkulaciji te ujedno i motorici.

Bojanje tekućine

Najobičnije kapi za oči možemo iskoristiti u svrhu radionica s tekućinom u boji te primjerice, bojanje čaše vode. Također, ova se tehnika može koristiti i na papiru za izradu slika.

Setovi za slaganje

Kako se razvijaju fine motoričke sposobnosti, mogu se koristiti zahtjevnije aktivnosti kao što je izrada jednostavnijih modela koji sadrže razne oblike i njihovo spajanje u smislenu cjelinu. Tu možemo uvrstiti slaganje kockica ili puzli pomoću kojih stvaramo razne oblike i uzorke čime poboljšavamo spretnost.

Stvaranje mozaika i izrada nakita

Ljepljenje mozaika na razne predmete i komplete mogu se upotrijebiti za razvoj finih motoričkih vještina i potaknuti kreativnu stranu starijih osoba. Osim toga, jednostavni setovi za izradu lijepog nakita od perlica mogu biti zabavan način provođenja slobodnog vremena uz izgradnju motoričkih vještina.

Škare kao alat

Posebne, plastične škare sigurne su za djecu te predstavljaju koristan alat za razvijanje fine motorike starijih osoba, a mogu se upotrijebiti za izrezivanje različitih oblika ili resica. Imajte na umu da navedene aktivnosti ne mogu imati jednak učinak za sve uzraste i pojedince. Stvaran efekt može varirati ovisno o trenutnim sposobnostima, medicinskoj dijagnozi i dobi odrasle osobe. Aktivnosti koje uključuju škare ne moraju biti dobra ideja za nekoga tko ima ograničenu kontrolu nad svojim mišićima. Izrada nakita i lijepljenje mozaika na kutije i slično možda neće biti zanimljivo starijim osobama, stoga budite inovativni i svakako prilagodite aktivnosti njihovim željama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.