Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Kako čitanje knjiga pomaže zdravlju starijih osoba?

Budući da se mentalne sposobnosti smanjuju s godinama, ključno je nastaviti raditi aktivnosti koje jačaju analitičke sposobnosti, poput čitanja.
Objava 25. studenoga 2019. 0 komentara 278 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Čitanje knjiga pomaže našem emocionalnom zdravlju.

Čitanje je više od oblika zabave za starije odrasle osobe. Ovaj hobi može pružiti mnoge mentalne, emocionalne i fizičke koristi. Ako već nema tu naviku, trebali biste potaknuti stariju voljenu osobu da čita, čak i u trajanju od samo nekoliko minuta dnevno pa do nekoliko sati tjedno. Evo nekoliko benefita za starije osobe koje češće čitaju.

Povećava se sposobnost donošenja odluka

Starije osobe mogu se susresti s raznim problemima i situacijama zbog kojih moraju brzo reagirati, a to se odnosi na svakodnevne zadatke poput vožnje, uzimanja lijekova, kuhanja, čišćenja i plaćanja računa. Budući da se mentalne sposobnosti smanjuju s godinama, ključno je nastaviti raditi aktivnosti koje jačaju analitičke sposobnosti, poput čitanja. Materijal koji vaša voljena osoba čita može pružiti više uvida u upotrebu u svakodnevnom životu. Čitanje također može poboljšati vještinu razmišljanja vaše voljene osobe i pomoći joj da riješi probleme s manje poteškoća. Za starije osobe sa zdravstvenim ograničenjima kao što su teški artritis ili smanjen vid koji otežavaju čitanje tiskanih knjiga, preslušavanje audio knjiga može biti ugodno.

Smanjuje razinu stresa

Nekoliko minuta čitanja moglo bi sniziti nivo anksioznosti vaše voljene osobe i pomoći joj da se osjeća bolje i bolje mentalno i emocionalno. Čitanje skida fokus s negativnih i stresnih misli. Kada se uključite u priču, pažnja vaše voljene osobe bit će usmjerena na ljude iz čitanja, umjesto na situacije s kojima se trenutno nalazi u životu. Tijekom čitanja mišići u tijelu se opuštaju, a povišeni otkucaji srca zbog stresnih situacija mogu se smanjiti. Kada tražite materijal za čitanje, pronađite nešto što će privući pažnju vaše voljene osobe, bilo da se radi o najprodavanijem romanu, kuharici ili lokalnom časopisu.

Spriječava gubitak pamćenja

Čitanje je mentalno privlačan hobi koji može spriječiti demenciju i Alzheimerovu bolest. Kad čitamo, mozak gradi neuronske veze i odgađa gubitak pamćenja. Jačanje neurona može ublažiti mnoge simptome povezane sa stanjima demencije, omogućujući vašoj voljenoj osobi da ostane neovisna.

Profesionalni njegovatelji koji su stručni u metodama kognitivne stimulacije, također mogu pomoći vašoj voljenoj osobi da ojača vještine pamćenja. Svaka osoba ima individualne potrebe skrbi, što znači da ne trebaju svi istu vrste staračke njege u domu. Stoga je bitno pružili individualne planove skrbi kako bi se zadovoljile jedinstvene potrebe za brigom za stariju voljenu osobu.

Poboljšava kvalitetu sna

Kognitivni pad i kronična fizička problematika mogu otežati spavanje starijih osoba. Međutim, češće čitanje može poboljšati kvalitetu sna i smanjiti rizik od nesanice. Čitanjem signali mozga upozoravaju tijelo da je vrijeme da se opusti. Odaberite knjige ili uređaje za čitanje koji se lako kreću i ne opterećuju oči. Cilj čitanja prije spavanja je opustiti tijelo i pozitivno utjecati na kvalitetu spavanja.

Jača odnose

Čitanje često može povećati empatiju kod starijih odraslih, pomažući im da razumiju i povežu se s osjećajima drugih. Mnoge izmišljene knjige i neka nefizička literatura pružaju emocionalno privlačne priče koje privlače starije čitatelje. Izloženost raznim kulturama, religijama i vjerovanjima detaljno prikazanima u pričama može vašoj voljenoj osobi pružiti novu perspektivu. Može ju povezati s drugima, jačajući nove i stare odnose.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.