Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Kako koristiti i zaštititi se maskom za lice?

Objava 05. srpnja 2020. 0 komentara 713 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Za optimalnu učinkovitost masku za lice treba pravilno nositi.

Medicinske maske za lice pomažu ograničiti širenje mikroba. Kada netko razgovara, kašlje ili kiše, može raspršiti sitne kapljice u zrak koje mogu zaraziti druge. Ako je netko bolestan, maske mogu smanjiti broj klica koje nosilac oslobađa i može zaštititi druge ljude da se ne zaraze.

Kada treba nositi masku za lice?

Razmislite o nošenju maske kada ste bolesni te imate simptome poput kašlja ili kihanja i očekujete da ćete biti u društvu drugih ljudi. Maska će pomoći da zaštitite druge od bolesti. Zdravstvo ima specifična pravila vezane za nošenje maski.

Kako staviti i skinuti masku?

Jednokratne maske za lice treba upotrijebiti jednom i potom baciti u smeće. Također biste trebali ukloniti i zamijeniti maske kada postanu vlažne. Uvijek slijedite upute proizvoda o uporabi maske i postupke za nanošenje i njeno skidanje. Ako upute za stavljanje i uklanjanje maske nisu dostupne, slijedite dolje navedene korake:

  • Prije dodirivanja maske očistite ruke sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju.
  • Izvadite masku iz kutije i provjerite da na svakoj strani maske nema oštećenja ili rupa.
  • Odredite koja je prednja strana maske. Dio maske koji ima tvrd i uvijajući rub sa gornje strane predstavlja vrh i treba ga oblikovati uz nos.
  • Odredite koji je vanjski dio maske. Obojena strana maske je obično vanjska i trebala bi biti okrenuta prema van, dok bijela strana dodiruje lice.

Ovisno o tipu maske, pričvrstit ćemo ih za lice gumicama koje su predviđene za staviti oko uha, ili ih zavezati, ako se radi o tipu maske na vezanje.

  • Oblikujte tvrdi rub maske prema obliku nosa.
  • Povucite dno maske preko usta i brade.

Kako skinuti masku?

  • Prije dodirivanja maske očistite ruke sapunom i vodom ili sredstvom za čišćenje. Izbjegavajte dodirivanje prednje strane maske. Prednja strana maske je onečišćena. Samo dirajte gumice ili trake koje idu oko uha i stražnjeg dijela glave.
  • Nježno ih podignite/odvežite i uklonite masku.
  • Bacite masku u smeće. Očistite ruke sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju.

Više detalja i upute HZJZ možete pronaći na linku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.