Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Kako napraviti dezinfekcijsko sredstvo za ruke?

Jednostavno pomiješajte sastojke zajedno, a zatim ih pomoću lijevka prelijte u bocu. Pričvrstite dozator na bocu i spremni ste za dezinfekciju!
Objava 15. ožujka 2020. 2 komentara 28850 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Dezinfekcija je ključni alat u osiguravanju zdravog okruženja.

U trenutačnoj nestašici sredstva za čišćenje ruku, kako bismo se zaštitili od virusa, možemo i sami napraviti vlastiti dezinficijens. Time ćemo uštedjeti novac, zaštititi se od mikroba i prilagoditi mirisu sredstva za čišćenje tako da ne djeluje na ljekovito.

Glavni sastojak ovih uputa za izradu dezinfekcijskog sredstva ruku je alkohol koji treba činiti najmanje 60% proizvoda da bi mogao biti učinkovit. Recept zahtijeva upotrebu 99% izopropilnog alkohola ili etanola, koji je najčešće dostupan od 90% do 95%. Nemojte koristiti druge vrste alkohola (npr. metanol, butanol), jer su otrovni. Također, ako koristite proizvod koji sadrži niži postotak alkohola (npr. 70% alkohola), tada morate povećati količinu alkohola u receptu ili neće biti jednako učinkovit.

Esencijalna ulja za čišćenje ruku

Pored dodavanja mirisa sredstvima za čišćenje ruku, esencijalno ulje koje odaberete može vam također pomoći da zaštitite ruke od mikroba. Na primjer, ulje timijana i klinčića imaju antimikrobna svojstva. Ako koristite antimikrobna ulja, koristite samo kap ili dvije, jer su ova ulja vrlo jaka i mogu iritirati vašu kožu. Ostala ulja, poput lavande ili kamilice, mogu pomoći umiriti vašu kožu.

Što vam treba od opreme?

 • Zdjela i žlica
 • Lijevak
 • Boca s dozatorom

Materijali

 • 2/3 šalice 99 postotnog alkohola
 • 1/3 šalice gela od aloe vere
 • 8 do 10 kapi esencijalnog ulja, opcionalno

Koraci za izradu dezinfekcijskog sredstva

Jednostavno pomiješajte sastojke zajedno, a zatim ih pomoću lijevka prelijte u bocu. Pričvrstite dozator na bocu i spremni ste za dezinfekciju!

Na što treba pripaziti?

 • Obavezno pazite da ste dobro odmjerili količine alkohola, gela aloe vere i esencijalnih ulja
 • Pomiješajte sastojke
 • Dodajte sve sastojke zajedno u svoju zdjelu i žlicom temeljito promiješajte
 • Pomoću lijevka pažljivo prebacite sredstvo za dezinfekciju ruku u bocu po vlastitom izboru, čvrsto zatvorite vrh boce i započnite s upotrebom.
 • nitko nikic:

  Haha a gdje ces kupiti alkohol? Nema ga nigdje ni u skladištima već tjedan dana...

 • RužaTomašić:

  pozdravljajući se sa svim svojim prijateljima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstvo. Moje ime je Ruža Tomašić, imam 40 godina, udala sam se u dobi od 31 godine imam samo jedno dijete i živjela sam sretno. Nakon godinu dana mog ... prikaži još! braka, ponašanje mog muža postalo je toliko čudno i zapravo ne razumijem što se događa, on se spakirao iz kuće drugoj ženi, toliko ga volim da ne sanjam da ću ga izgubiti, pokušam moguće najbolje da se suprug vrati k meni, ali sve bezuspješno, plačem i plačem tražeći pomoć, razgovarao sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobio odgovor.ako je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala da će mi pomoći , Pričala mi je o muškarcu zvanom Drosagiede, rekla mi je da je vrlo sjajan čovjek i pravi čovjek kojem se može vjerovati i da nema ništa što se tiče ljubavnih pitanja koje ne može riješiti, a rekla mi je i kako je pomogla nebrojenom broju ljudi u obnavljajući njihov odnos. Stvarno sam bio uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu adresu e-pošte, doctorosagiede75@gmail.com ili njegov WhatsApp na +2349014523836 ili Viber na +2349014523836 Objasnim mu sav svoj problem, rekao mi je da se ne bih trebao brinuti da će svi moji problemi biti riješen odmah. Rekao mi je što da učinim da se vratim mužu, a ja jesam, rekao je da će se nakon tri dana moj muž vratiti k meni i početi moliti, i stvarno se događa, kako je rekao, bio sam jako iznenađen, ovo je tako nevjerojatno. Bogu daj slava, naš odnos je sada vrlo tijesan i oboje opet živimo sretno. Ako imate