Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Kako održati zdrav metabolizam za stariju dob?

Objava 15. rujna 2019. 1 komentara 2344 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Pametna i zdrava prehrana te redovita tjelesna aktivnost čine pola puta do zdravog metabolizma.

Nikad nije kasno započeti s navikama koje mogu imati velik i pozitivan utjecaj na vaš metabolizam. Ovisno o načinu života, prehrane, aktivnosti i drugih čimbenika nije rijedak slučaj da primjerice 70-godišnjak ima brži metabolizam nekog 30-godišnjaka. U nastavku ćemo navesti nekoliko savjeta kako biste mogli napraviti prve korake prema poboljšanju metabolizma te ga održavali i u starijoj dobi.

Jedite doručak

Često zbog lijenosti preskačemo doručak, ali činjenice kažu da je idealno jesti u roku od 30 minuta od buđenja. Ovakva navika će napuniti vaše tijelo energijom zahvaljujući kvalitetnom snu i pripremiti vaš organizam za ispravno funkcioniranje tijekom dana. Ako imate naviku da čekate s doručkom do sredine prijepodneva, to je znak da se vaš metabolizam usporio. Kad ste gladni, vaše tijelo prestaje sagorijevati kalorije - a to je signal da vam se metabolizam drastično usporio. Kako biste ga zadržali na zadovoljavajućoj razini, postavite svoj jutarnji obrok kao prioritet - i ne zaboravite jesti u redovitim intervalima tijekom dana.

Vježbajte - po mogućnosti ujutro

Znate da vježba igra ključnu ulogu u pojačavanju metabolizma. No, ako ste skloni kardio treninzima te bježite od vježbi snage i utega, vrijeme je da u svoj trening uvedete i taj bitan dio intenziteta za naše tijelo. Trening s utezima pomaže vam u izgradnji mišića, za što svi već znamo, ali poboljšava i metabolizam, povećava vaš potencijal sagorijevanja masti. Izgradnja mišića ima dodatnu korist u održavanju metabolizma čak i kad ne vježbate. Svaki kilogram mišića dnevno koristi oko 6 kalorija, dok svaki kilogram masti sagorijeva samo 2 kalorije dnevno. Kad prakticirate trening s utezima ujutro, vaš će metabolizam biti na većoj razini tijekom ostatka dana.

Jedite proteine ​​pri svakom obroku

Istraživanja pokazuju da protein ima važan utjecaj na metabolizam. U jednoj studiji, istraživači su zamolili 16 zdravih odraslih osoba da jedu visokokaloričnu hranu 8 tjedana, neki s malo proteina (5%), neki s umjerenim udjelom proteina (15%), a neki s visokim udjelom proteina (25%). Rezultat? Svi su dobili sličnu težinu, ali oni koji su bili na dijeti s normalnim i visokim udjelom proteina ogromnih 45% viška kalorija preuzeli su mišići, dok su oni na dijeti sa malo proteina “skladištili” 95% svojih viška kalorija kao masti. Iako ovo nije razlog da se ugljikohidrate zamijeni za piletinu  i jaja, pametno je imati na tanjuru neki oblik proteina svaki put kad jedete. To znači da primjerice ujutro možete pojesti jaja, proteinski shake za užinu, piletinu na žaru ili orašaste plodove sa salatom za ručak, i malo proteina s više povrća za večeru.

Pijte puno vode

Izbacivanje vode i toksina tijekom vježbanja i jednostavnijih aktivnosti vrlo je korisna za naše zdravlje, a nije tajna da je hidratacija bitna kako bismo održali naš metabolizam. Svaki naš atom treba vodu za normalno funkcioniranje. Također, jedno istraživanje otkrilo je da ako dehidrirate, možete sagorjeti i do 2% manje kalorija. Ta je studija otkrila i da oni koji piju 8 do 12 čaša vode dnevno imaju veći metabolički postotak od onih koji piju samo četiri čaše.

Jedite dovoljno hrane

Kada pokušavate smršaviti, može biti primamljivo tu i tamo preskočiti obrok ili drastično ograničiti svoje kalorije. Međutim, kad je vaše tijelo gladno, ono zapravo prestaje sagorijevati kalorije jer pokušava sačuvati sve što imate. Kad ne jedete dovoljno, vjerojatno mislite da vaše tijelo samo sagorijeva višak kila, ali u stvari čini suprotno. Vaš metabolizam se usporava i zapravo počinje razgrađivati ​​mišiće zbog potrebe za energijom.

  • sasoon:

    Doručak je najbolje preskočiti, i nije loše preskočiti neki obrok tu i tamo. To da će tijelo odmah razgrađivati mišiće je glupost.