Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Kako osigurati najvišu kvalitetu zraka u vašem domu?

Objava 07. travnja 2020. 0 komentara 2141 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Zrak koji udišemo ima značajan i neposredan utjecaj na naše zdravlje i način funkcioniranja našeg organizma.

Ponekad poboljšavanje kvalitete zraka može biti jednostavno uvođenjem samo jedne promjene, ali ako živite u gradskom stanu koji se nalazi u urbanom dijelu, postići ćete najučinkovitije rezultate ako kombinirate više metoda. Sljedeći savjeti mogu poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu i smanjiti mogućnost zaraze virusima i bakterijama.

Sobne biljke

Tijekom dnevnog svjetla, većina biljaka vrši fotosintezu kako bi se dobio kisik. Dakle, uvođenjem biljaka u vaš dom u kojem provodite značajnu količinu vremena tijekom dana, moći ćete iskoristiti ovaj benefit. Neke biljke za koje je dokazano da pomažu poboljšati kvalitetu zraka i čak mogu ukloniti štetne čestice su:

  • Zeleni ljiljan
  • Zmajevac
  • Zlatni puzavac
  • Areka palma
  • Krizantema
  • Engleski bršljan
  • Fikus gumijevac
  • Aglaonema
  • Aloe vera

Što je biljka veća, veći su listovi i učinkovitije je pročišćivanje zraka. Neke biljke na ovom popisu zahtijevaju posebnu njegu, određenu količinu svjetlosti, dok bi druge mogle biti toksične za kućne ljubimce pa obavezno istražite biljku koja je najprikladnija za vas.

Dosljedno prozračivanje

Osim ako je vaša zgrada okružena dimom i groznim vanjskim zrakom, otvorite prozore. Možda zvuči jednostavno, ali kod mnogih od nas problem je u tome što prozračivanje treba postati navika. Loša kvaliteta zraka ne nakuplja se u jednom danu, a većim dijelom neće se ni riješiti u jednom danu.

Neka vam bude navika redovito prozračivati stan. To bi čak trebala biti svakodnevna rutina dok se zrak u vašem domu ne poboljša. Također, bitno je uključiti ventilator u kupaonici prije nego se krenete tuširati, jer time spriječavate nakupljanje vlage koja uzrokuje plijesan.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje

Kemikalije značajno doprinose lošoj kvaliteti zraka, stoga nemojte pogoršavati situaciju nastavljajući obilno koristiti otrovna kemijska sredstva za čišćenje u vašem domu. Svakako je poželjno čistiti svoj dom čim češće i detaljnije. Osim toga, zbog mogućih alergijskih reakcija i dišnih problema, nemojte širiti prašinu oko sebe, nego ju obrišite mokrom krpom.

Pri čišćenju svakako koristite prirodna sredstva. Možete ih kupiti već napravljene ili slijediti jednostavne recepte kako biste napravili vlastite. Neki od glavnih sastojaka su ocat, soda bikarbona i ostatak prirodnih sastojaka, a preporučamo da kupite esencijalna ulja kako biste napravili prirodna sredstva za čišćenje poda i ostalih površina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.