Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Kako poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima?

Ako mislite da će vam prskanje mirisnim osvježivačem zraka očistiti zrak, imate krivi pristup, jer taj miris predstavlja oblik onečišćenja zraka u zatvorenom, a većina osvježivača zraka samo ispušta više potencijalno štetnih kemikalija u vaš dom.
Objava 21. listopada 2020. 0 komentara 497 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Poboljšanjem kvalitete zraka u zatvorenom možete izbjeći pojavu astme i simptome alergije te olakšati disanje tijekom hladnijih mjeseci.

Bez obzira jesmo li u zatvorenom ili na otvorenom, kvaliteta zraka koji udišete može imati velik utjecaj na zdravlje. Studije su lošu kvalitetu vanjskog zraka povezale s rakom pluća, moždanim udarima i bolestima srca. U stvari, onečišćenje zraka uzrokuje 3,3 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine, prema studiji Harvarda. Međutim, zrak u vašem domu obično je još zagađeniji od zraka izvana, kaže Agencija za zaštitu okoliša, a istraživanja pokazuju da većinu vremena provodimo u zatvorenom, što je sve veći razlog da započnemo s čišćenjem zraka u zatvorenim prostorima.

Postoji bezbroj razloga zbog kojih zrak u zatvorenom može biti zagađen. Neki izvori, poput građevinskih materijala, namještaja i elektronike, mogu više ili manje kontinuirano ispuštati onečišćujuće tvari, dok drugi izvori, poput pušenja ili čišćenja mogu povremeno ispuštati štetne tvari. Uređaji koji ne rade ispravno mogu ispuštati potencijalno opasne razine otrovnih čestica u zatvorenom prostoru

Ako mislite da će vam prskanje mirisnim osvježivačem zraka očistiti zrak, imate krivi pristup, jer taj miris predstavlja oblik onečišćenja zraka u zatvorenom, a većina osvježivača zraka samo ispušta više potencijalno štetnih kemikalija u vaš dom. Također, zdravstveni problemi uzrokovani tim kemikalijama koštaju oko 340 milijardi dolara godišnje u iznosima liječenja. U nastavku možete pronaći nekoliko savjeta za očuvanje vašeg doma svježim i čistog zraka.

1. Otvorite prozore

To je najjednostavnija (i najjeftinija) radnja koju možete učiniti za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom. Otvorite prozore na samo pet minuta dnevno kako biste ublažili nakupljanje štetnih tvari u zraku vašeg doma.

2. Uredite dom sobnim biljkama

Nekoliko vrsta sobnih biljaka filtrira uobičajene hlapljive organske spojeve iz zraka u zatvorenom. Imati sobne sobne biljke može pomoći u poboljšanju kvalitete zraka u zatvorenom prostoru. Na primjer, biljke paukovi djelotvorno smanjuju benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen

3. Koristite esencijalna ulja

Neka esencijalna ulja, poput ulja čajevca, imaju antibakterijska svojstva i mogu se dodati sredstvima za čišćenje u domaćinstvu ili čak lokalno nanijeti na kožu za liječenje malih posjekotina. Također, ta ulja mogu smanjiti bakterije u zraku. Dokazano je da esencijalna ulja poput eukaliptusa, klinčića i ružmarina pomažu u smanjenju broja grinja u vašoj kući.

4. Svijeće od pčelinjeg voska

Razlog zašto čestice plutaju zrakom oko nas kroje se u tome jer što su to pozitivno nabijeni ioni. Zrak je čistiji u šumi ili primjerice u blizini slapa, jer priroda stvara negativne ione, koji se vežu za pozitivne ione, što uzrokuje da oni budu teži i padnu na tlo. Spaljivanje čistih svijeća od pčelinjeg voska umjetno stvara ovaj fenomen u zatvorenom, pročišćavajući zrak u vašem domu. Međutim, izgaranjem bilo koje svijeće i dalje se čađa diže u zrak. Da biste to potpuno izbjegli, uzmite u obzir LED svijeće koje će manje onečišćivati ​​zrak i smanjiti rizik od požara.

5. Čistite netoksičnim kemikalijama

Mnoga sredstva za čišćenje u kućanstvu koja kupujemo sadrže otrovne kemikalije koje mogu izazvati iritaciju očiju, nosa, grla i pluća. Ako ćete ih koristiti, barem otvorite prozore dok to radite. No, kao zeleniju opciju razmislite o tome da sami napravite sredstva za čišćenje u domaćinstvu koristeći sastojke kao što su ocat, soda bikarbona, sok od citrusa ili esencijalna ulja.

6. Koristite pročišćivač zraka

Pročiščivači zraka mogu biti učinkovit način smanjenja štetnih čestica u zraku. Ako vaše dijete ima astmu, možda bi bilo korisno imati ga u njegovoj sobi.

7. Riješite se plijesni

Ova gljiva oslobađa spore u zrak koje mogu potaknuti simptome alergije. Voli rasti na tamnim, vlažnim mjestima, poput vaše kupaonice, praonice rublja i podruma. Stoga pazite da držite prostorije suhim i čistima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.