Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Koje su koristi sunca za naše zdravlje?

Imate loš dan? Izađite van! Sunčeva svjetlost povećava razinu serotonina koji pomaže u promicanju osjećaja sreće. Savjetuje se boravak na sunčevoj svjetlosti 10-15 minuta dnevno.
Objava 28. veljače 2021. 0 komentara 380 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Suncem se možemo boriti protiv kožnih bolesti jer privlači imune stanice na površinu kože.

Kad se koža izloži prirodnoj sunčevoj svjetlosti, pokreće se proizvodnja vitamina D. Vitamin D poznat je i kao "vitamin sunčeve svjetlosti". To je presudan sastojak za cjelokupno zdravlje; štiti od upala, snižava visoki krvni tlak, pomaže mišićima, poboljšava rad mozga, a čak i zaštititi od raka.

Niske razine vitamina D mogu uzrokovati bolesti srca, rak prostate i demenciju. Naše tijelo treba biti na suncu, a izlaganje sunčevoj svjetlosti tijekom dana presudno je za zdravlje. Savjetuje se da svakodnevno provedemo najmanje 10-15 minuta na sunčevoj svjetlosti.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti ima ogroman utjecaj na depresiju, sezonski afektivni poremećaj i kvalitetu spavanja. U nastavku donosimo neke od prednosti sunčeve svjetlosti za ljudsko zdravlje.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Prema istraživanju vitamin D igra veliku ulogu u proizvodnji inzulina, a studije su pokazale pozitivnu povezanost između rezistencije na inzulin i nedostatka vitamina D. Objašnjenje: "Mnoga istraživanja koja su nadopunjavala vitamin D osobama s rizikom od dijabetesa pokazala su značajna poboljšanja u razini glukoze natašte, proizvodnji inzulina, rezistenciji na inzulin i kontroli A1c (biljeg dugotrajne razine glukoze u krvi)."

Pojačava imunitet

Dokazano je da sunčevo svjetlo stimulira vitamin D i T stanice vašeg imunološkog sustava što rezultira jačanjem imuniteta. Stručnjaci kažu da se oslanjamo na sunčevu energiju kako bismo našim tijelima mogli pomoći odbiti infekcije i boriti se protiv bolesti.

Sprječava nedostatak vitamina D

Vitamin D poznat je i kao „sunčani vitamin“. Prema istraživanju, „nedostatak vitamina D pogađa gotovo 50% populacije širom svijeta. Procjenjuje se da milijarda ljudi širom svijeta, svih etničkih skupina i dobnih skupina, ima nedostatak vitamina D. Stoga izlaganje sunčevoj svjetlosti hrani tijelo vitaminom D.

Smanjuje rizik od raka

Stručnjaci kažu da sa znanstvenog gledišta, vitamin D smanjuje rizik od mnogih oblika karcinoma i povećava stopu preživljavanja kada karcinom dosegne uznapredovali stupanj.

Niži krvni tlak

Visok krvni tlak izuzetno je opasan, važno je educirati se o načinima za snižavanje krvnog tlaka. Jedan od njih uključuje izlaganje sunčevoj svjetlosti. Istraživanje je pokazalo da dušikov oksid pohranjen u gornjem sloju kože reagira na sunčevu svjetlost zbog čega se krvne žile šire dok se oksid pomiče u krvotok. To rezultira nižim krvnim tlakom.

Poboljšava raspoloženje

Imate loš dan? Izađite van! Sunčeva svjetlost povećava razinu serotonina koji pomaže u promicanju osjećaja sreće. Savjetuje se boravak na sunčevoj svjetlosti 10-15 minuta dnevno.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.