Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Koliko je kava zdrava za naše zdravlje?

Objava 21. lipnja 2020. 1 komentara 2053 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Osim kofeina, kava sadrži i nekoliko drugih bioaktivnih spojeva koji su korisni za zdravlje.

Kofein i druga svojstva koja se nalaze u kavi često nailaze na kritike zbog mišljenja da imaju negativan utjecaj na zdravlje starijih osoba. Međutim, to se odnosi na preveliku konzumaciju u kratkom periodu. Umjerenom konzumacijom, kava može imati niz benefita za vaše zdravlje. U nastavku donosimo nekoliko zdravih razloga za uključivanje kave u prehranu.

1. Poboljšane neurološke funkcije

Umjereno konzumiranje kave može imati pozitivan utjecaj na rad mozga. Kad pijemo kavu, kofein ulazi u krvotok i putuje do mozga. Ova popularna psihoaktivna tvar pomaže u blokiranju adenozina, inhibicijskog neurotransmitera. To olakšava povećanje drugih neurotransmitera poput dopamina i norepinefrina. Rezultat je vidljiv porast kognitivnog funkcioniranja, raspoloženja, pamćenja, energije, budnosti i vremena reakcije.

2. Snižen rizik razvoja dijabetesa tipa 2

Nekoliko studija otkrilo je značajno smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 za ljude koji piju jednu ili više šalica kave dnevno. Jedno izvješće sugerira da redoviti konzumenti kave mogu imati čak 23 do 50 posto manje vjerojatnosti da će razviti ovu bolest. Međutim, to vrijedi samo ako konzumirate kavu koja nije puna masnoća od mlijeka i velikih količina šećera.

3. Smanjeni rizik od degenerativnih bolesti

Kava može pružiti zaštitu protiv Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Prema istraživanjima, starije osobe koje piju do dvije šalice kave dnevno mogu smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti za čak 60 posto. Rutinski potrošači ovog napitka mogu također imati do 65 posto manje vjerojatnosti da će razviti Alzheimerovu bolest.

4. Zaštita jetre

Ovaj bogati aromatični napitak može zaštititi jetru od različitih oblika bolesti, uključujući cirozu. Ključ prepoznavanja ove koristi leži u načinu konzumiranja kave. Kava s mlijekom, šećerom, umjetnim zaslađivačima i drugim dodacima zapravo može štetno djelovati i na jetru i na bubrege. No, pijenje crne kave u umjerenim količinama može smanjiti rizik od ciroze i do 80 posto.

5. Pojačana energija

Kava je stimulans koji starijim osobama može brzo pojačati energiju kada im je najpotrebnija. Međutim, previše ovog stimulansa može ih ostaviti preopterećenim i nemirnim te tako poremetiti njihove navike spavanja. Zato je kavu najbolje poslužiti ujutro. Smatra se da su njena aromatična svojstva terapijska, jer se mnogi osjećaju budnije čim osjete miris svježe skuhane kave.

  • Avatar Slavonija2014
    Slavonija2014:

    Doista je dno dna kada netko propagira kancerogeni napitak koji uništava jetru. Biste li jeli crne krumpiriće? Ne biste. A zašto pijete napitak od crnih zrna kave koja je u početku bila pastelnozelena? Zato što ste prvorazredni neumnjaci.