Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Kreativne aktivnosti potiču samopouzdanje kod starijih osoba

Osim poticanja samopouzdanja, kreativne aktivnosti u starijoj dobi ne rijetko mogu dovesti do otkrivanja skrivenih talenata osobe. Raznim radionicama naši stariji se mogu dobro zabaviti i ujedno održati mentalnu aktivnost zdravom.
Objava 31. ožujka 2019. 0 komentara 445 prikaza
Foto: Oaza Dom
Foto: Oaza Dom
Kreativna radionica u Oaza Domu

Neovisno o tome da li se smatrate talentiranim ili ne, u svakome od nas postoji iskra kreativnosti. Vjerovali ili ne, ali svatko u sebi krije određeni talent koji čeka da ispliva na vidjelo. Nažalost, stjecajem okolnosti nemamo vremena istražiti našu kreativnost i posvetiti se željenim aktivnostima koliko bismo htjeli. Dobra vijest je da raznim hobijima i kreativnim aktivnostima možemo upaliti “iskru umjetnosti” u nama, a time i ostvariti razne važne zdravstvene prednosti.

Stoga svi mi koji radimo u socijalnoj skrbi i brinemo za naše starije trebamo napraviti sve što je u našoj moći kako bismo pronašli načine da im u domovima za starije i sličnim ustanovama omogućimo uživanje u svojim kreativnim hobijima, samostalno ili u društvu. Kreativnost je divna stvar za ljude svih dobi.

Potaknite samopouzdanje kod starijih osoba

Redovito bavljenje bilo kojom kreativnom aktivnošću, bilo da je riječ o izradi predmeta, slikanju, glazbi ili plesu, omogućuje pojedincu da postupno napreduje i razvija svoje vještine. Osobno zadovoljstvo stvara osjećaj sreće kod svake osobe kada vide kako se njihov talent i sposobnosti počinju razvijati, a vidljivo i opipljivo postignuće ima nevjerojatno pozitivan utjecaj na samopouzdanje. Mnoge starije osobe osjećaju se potištenim u kasnijoj fazi svog života, često zbog fizičkih ograničenja i poteškoća povezanih s njihovim zdravljem. U takvim okolnostima poticanje samopouzdanja može imati snažan učinak, motivirajući pojedinca da se uhvati u koštac s aktivnostima i izazovima u drugim područjima njihovog života koje možda ranije nisu smatrali mogućim.

Povećajte društvenu interakciju

Postoji širok raspon kreativnih aktivnosti koje mogu stvoriti prilike za suradnju i druženje s drugima, što je posebno važno za starije ljude koji često postaju izolirani i usamljeni pod stare dane. Pridruživanje raznim tečajevima, grupama ili uključivanje u kreativne aktivnosti u zajednici pruža obilje prostora za susret i povezivanje s drugima kroz zajedničke interese. Povećana društvena interakcija dovodi do poboljšanog osjećaja dobrobiti i pozitivno utječe na psihološko zdravlje pojedinca općenito.

Smanjite stres i anksioznost kreativnim djelovanjem

Primarna svrha svakog umjetničkog djelovanja je opuštanje i zabava, a to opuštanje pruža velike zdravstvene koristi starijima zbog pozitivnog fizičkog odgovora koji je izazvan kreativnim izražavanjem. Kada se uključite i uživate u kreativnim aktivnostima, mozak oslobađa dobre endorfine te se istovremeno stabiliziraju otkucaji srca i hormoni, ostavljajući pojedincu osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Stimulirajte kognitivnu funkciju mozga

Redovito prakticiranje kreativnih aktivnosti pomaže da se mozak održi zdravim kroz kognitivnu stimulaciju. Tijekom kreativnog procesa, starija osoba je kognitivno angažirana, često koristeći dio mozga koji se ne bi nužno koristio tijekom njihove uobičajene dnevne rutine. Mozak se oslanja na vježbanje i stimulaciju kako bi održao funkciju, a “oštre” i kreativne aktivnosti su posebno učinkovite u tom pogledu, često pružajući dugotrajna poboljšanja pamćenja i brzinu mentalne obrade osobe.

Prevladajte prepreke

Umjetnost može biti osobito korisna za starije osobe koje pate od posljedica demencije, jer pomaže komunikaciji i stvara temelj za izgradnju veze, čak i u situacijama u kojima nema verbalne komunikacije. Terapija umjetnošću se pokazala kao fantastično sredstvo za osobe s demencijom ili Alzheimerovom bolešću, pomažući im da iskoriste svoju maštu i da se slobodno izraze, dok istovremeno aktiviraju sva osjetila.

Oslobodite umjetnika u sebi i uživajte u svojim talentima

Možda ste se ranije opirali želji da prigrlite umjetnika u sebi zbog nedostatka povjerenja u svoje sposobnosti, ali postoji mnogo različitih načina za izražavanje svoje kreativnosti. Bez obzira osjećate li da ste talentirani ili ne, umjetnost otvara vrata mnoštvu zdravstvenih prednosti, a najvažnije je da se usredotočite na zabavu. Redovito uživanje u kreativnim aktivnostima, bilo da se radi o pisanju, slikanju, crtanju, plesu, fotografiji ili vrtu, prekrasan je način povezivanja sa samim sobom koji vam pomaže da ostanete sretni i zdravi!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.