Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Ljubimci - Čovjekov najbolji prijatelj može pomoći u borbi s demencijom

Razne situacije u životu tjeraju nas na teške odluke. Često je slučaj da se moramo odreći mnogih stvari koje volimo, no naši krzneni ljubimci ne moraju nužno biti odvojeni od nas u teškim trenucima.
Objava 08. travnja 2019. 0 komentara 180 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Prisutnost ljubimaca i druženje s njima imaju brojne koristi za naše zdravlje.

Kućni ljubimci mogu pomoći u stabiliziranju našeg krvnog tlaka, smanjenju stresa i osjećaju usamljenosti, te čak poboljšati naše opće fizičko i emocionalno blagostanje. Ovim tekstom vam želimo pomoći da saznate više o tome kako kućni ljubimci mogu pomoći onima koji žive s demencijom.

Kada netko ima dijagnosticiranu demenciju, često se pretpostavlja da je zadržavanje voljenog ljubimca nemoguće. To nije nužno slučaj. Studije su pokazale da su kućni ljubimci zapravo poznati po pozitivnom utjecaju na zdravlje onih s demencijom, jer imaju ulogu prijatelja s kojim provode vrijeme. Posjedovanje slatkog i maznog pratioca za starije osobe može biti bitan dio njihove svakodnevne rutine. Prije nego donesemo bilo kakve ozbiljne zaključke, svakako je korisno razmotriti sve mogućnosti kada je u pitanju ova važna odluka.

Kako odlučiti da li ste spremni za društvo kućnog ljubimca?

Neočekivana dijagnoza može biti zastrašujuća ili teška, a neke osobe unatoč tome mogu izraziti želju da njihov ljubimac ostane uz njih. Nakon razmatranja sljedećih čimbenika, možda možete pronaći određene prihvatljive alternative da odmah odustanete od čovjekovog najboljeg prijatelja.

Treba uzeti u obzir stadij demencije

Prva stvar koja se mora uzeti u obzir je trenutni stadij demencije. Pojedinac u ranim stadijima bolesti obično je sposobniji brinuti se o kućnom ljubimcu nego o nekoj u kasnijoj fazi ili u situacijama kada se već godinama bori s demencijom. Stručnjaci naglašavaju da se obavezno treba posavjetovati s liječnicima, te zajedno s ukućanima dobro analizirati individualnu situaciju i utvrditi koliko su simptomi teški.

Pametan odabir kućnog ljubimca

Nikad nismo spremni na bolest, ali u odluci o ostanku kućnog ljubimca veliku ulogu ima i tip životinje koju posjedujemo. Što je lakše brinuti se za životinju, to je vjerojatnije da će kućni ljubimac ostati kod kuće. Hrčak, psi i mačke su izvrsni primjeri kućnih ljubimaca koji pružaju ljubav i brigu za osobe s demencijom. Primjerice, mops, šnaucer, koker španijel, čiuaua i razni terijeri, manji su rastom i spadaju u preporučljive i prilagodljive pasmine pasa za one koji žive s demencijom.

Količina brige o kućnom ljubimcu bitan je faktor

Treba imati na umu količinu potrebnog napora za kvalitetnu brigu o ljubimcu. Ako je to omiljen mačak ili smiren pas koji je naučen na boravak u kući te ne zahtijeva mnogo više brige od obilja ljubavi i maženja, onda bi moglo biti korisnije zadržati ljubimca, a ne uzrokovati traumu uklanjanja dragog prijatelja. Ispitajte okolnosti u kojima se nalazite i koliko je lako ili teško osigurati normalan boravak i život ljubimca. Nitko ih ne poznaje bolje od vas i ukućana.

Postoje i alternative zadržavanju kućnog ljubimca

U takvim slučajevima, kada osoba s demencijom ne želi ili ne može sama voditi brigu o kućnom ljubimcu, razmislite je li obitelj ili blizak prijatelj spreman prihvatiti tu odgovornost. Ako obožavani pas, papiga, hrčak ili mačić kojeg oboljela osoba voli može ostati u blizini i doći u posjete, takav plan i raspored može biti izuzetno koristan. S obzirom da je društvo životinja kao prijatelja očigledna prednost, mudro isplanirano vrijeme za posjete s kućnim ljubimcima može također pomoći u borbi protiv anksioznosti i depresije. Između ostalog, nije li predivno gledati kako osoba bude ispunjena toplim emocijama i radošću kada omiljeni ljubimac uđe u sobu i time izazove lijepe uspomene.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.