Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Najbolja hrana za mentalno zdravlje

Objava 21. lipnja 2020. 0 komentara 995 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Kako se hrana ne sastoji samo od jednog ili dva hranjiva sastojka, konzumiranje ove hrane pružit će mnoge tvari važne za dobro mentalno zdravlje

Znamo da postoji važna veza između prehrane i mentalnog zdravlja. Nova i uzbudljiva istraživanja pojavljuju se gotovo svakodnevno. Odnos je jasan; manjak određenih hranjivih sastojaka može uzrokovati mentalne poremećaje. To se posebno očituje kod anksioznosti i depresije. Potrebne hranjive tvari uključuju određene vitamine, minerale, aminokiseline i omega 3 masne kiseline. Većina stručnjaka se slaže da je bolje dobiti ove hranjive tvari iz hrane za razliku od dodataka prehrani. Postoji sinergistički odnos između hranjivih sastojaka u hrani koji se ne može obnoviti u suplementima. Mnoge hranjive tvari oslanjaju se na druge hranjive tvari kako bi obavile svoj posao. Na primjer, tijelu treba vitamin D za apsorpciju kalcija. Bez dovoljno vitamina D, kalcij se ne apsorbira. A aminokiselini, triptofanu, treba vitamin B6 da bi se pretvorio u neurotransmiter, serotonin. Kad jedemo raznovrsnu zdravu hranu, tijelo dobiva kombinacije hranjivih tvari koje su potrebne da bi se nahranio mozak. Naši mozgovi koriste ove hranjive tvari da stabiliziraju naše raspoloženje i razbistre naša razmišljanja.

Evo nekih hranjivih sastojaka i namirnica za bolje mentalno zdravlje:

Chia sjemenke

Ove male sjemenke imaju ogromnu količinu omega 3. Jedna žlica sadrži 1769 mg omega 3. Preporučena dnevna količina omega 3 je 1000-3000 mg. One također imaju snažan pozitivan omjer naspram omega 6 oko 4 naprama 1. To vam daje pristojnu zalihu omega 3, kada uzmemo u obzir da je cilj omjer 1:1 omega 3 u odnosu na omegu 6. Osim toga bogate su kalcijem, magnezijem i kalijem.

Losos

Losos je izvrstan izvor bjelančevina, vitamina D i kalija. To je ujedno i jedan od najboljih izvora omega 3, sadrži i visoku količinu vitamina B skupine, uključujući B12. Triptofan iz lososa koji se u mozgu pretvara u serotonin, važan je regulator raspoloženja.

Brokula

Brokula je bogata kalijem, folatima i vitaminom C. Također ima puno vlakana koja djeluju kao prebiotik. Prebiotici stvaraju prijateljsko okruženje za probiotske bakterije koje se razvijaju u crijevima.

Špinat

Ovo tamno, lisnato, zeleno povrće sjajan je izvor željeza, kalcija, magnezija, kalija i folata. Sadrži i neke omega 3. Ostalo tamno lisnato zelje poput blitve, kelja i zelja također su izvrsni izvori ovih hranjivih sastojaka. Listnasto zelje je svestrano i lako se uključuje u razne namirnice i priloge. Mogu se kuhati na pari, dodavati juhama i jelima, pa čak i smoothieima.

Jetra

Ovo je jedna od onih namirnica za koje se kaže da ih ljudi vole ili mrze. Ako ne volite prženu jetru i luk, postoje i drugi načini za uživanje u jetri. Domaća jetrena pašteta namazana na krekere jedan je od načina za dodavanje jetre u prehranu. Sva životinjska jetra sadrži veliku količinu hranjivih sastojaka za mentalno zdravlje. Jetra je bogata proteinima, željezom, kalijem, selenom, cinkom, niacinom, B6 i folatima. Jetrena najvažniji sastojak je njezin sadržaj B12. Budući da se B12 pohranjuje u vlastitoj jetri, jedenje male količine jetre jednom ili dva puta mjesečno osiguravat će odgovarajuće zalihe. Toplo preporučamo jesti samo organsku jetru od životinja koje se hrane travom.

Jaja

Osim masne ribe poput lososa i nekih gljiva, jaja su jedan od rijetkih izvora hrane vitamina D. Sadrže i veliku količinu proteina, a mogu biti i izvor omega 3 ako potječu od pilića uzgajanih na pašnjaku. Jaja su dobar izvor vitamina B12.

Jogurt

Jogurt je uzgojena (fermentirana) hrana s milijardama probiotičkih bakterija. Probiotici pomažu u razgradnji hranjivih sastojaka za bolju apsorpciju. To ne samo da poboljšava probavu, već omogućava tijelu i mozgu da bolje iskoriste hranjive tvari koje konzumiramo. Najnovija istraživanja sugeriraju vezu između dobrog zdravlja crijeva i dobrog mentalnog zdravlja. Dobre bakterije u crijevima su ključne za zdravlje crijeva. Pri kupnji, pazite da jogurt sadrži žive kulture. Grčki jogurt općenito ima najveći udio proteina gušće konzistencije, što ga čini dobrim nadomjestkom kiselog vrhnja, a može se koristiti u kombinaciji s nebrojenim namirnicama, od žitarica do salata. Osim probiotika i bjelančevina, jogurt je također izvrstan izvor kalcija, kalija i B vitamina, uključujući B12.

Bobićasto voće

Borovnice, maline, jagode i kupine kao i druge bobice bogate su vitaminom C i drugim snažnim antioksidansima. One također imaju važne enzime vlakana i probavnog sustava. Bobice se mogu kuhati ili jesti sirove, dodavati u jogurt, žitarice ili smoothieje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.