Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Što možemo učiniti za zdravlje zglobova u starijoj dobi?

Evo nekoliko savjeta za zaštitu zglobova i hrskavice koja ih podržava
Objava 19. siječnja 2020. 0 komentara 550 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Za optimalno zdravlje zglobova bitno je kretati se i paziti na prekomjernu težinu.

Većina nas ne razmišlja puno o zglobovima dok ne počnu zdravstveni problemi. Činjenica je da zglobovi zaslužuju pažnju puno prije nego što uzrokuju neprestanu nelagodu. Prevencija je zaista najbolji lijek kada je u pitanju bol u zglobovima.

Evo nekoliko savjeta za zaštitu zglobova i hrskavice koja ih podržava:

1. Prestanite pušiti

Pušenje i upotreba duhana rizični su čimbenici za sve, od kardiovaskularnih problema do raka. Pušenje također može uzrokovati probleme sa zglobovima. Budući da pušenje povećava upalu u cijelom tijelu, ono vam može otežati oporavak od ozljede. Očito, nije lako zauvijek odustati od pušenja, ali razmislite o sljedećem: u roku od osam sati od prestanka pušenja, razina ugljičnog monoksida u krvi vraća se u normalu, a razina kisika u krvi raste.

2. Zamijenite energetska i gazirana pića vodom

Voda čini oko 80 posto hrskavice vašeg tijela (fleksibilno, vezivno tkivo koje jača vaše zglobove). Ako niste dobro hidrirani, vaše tijelo će povući vodu iz hrskavice i drugih područja, a to može oštetiti zglobove. Zamijenite gazirana i energetska pića vodom, na taj ćete način postići bolju hidrataciju zglobova i srca. Niste sigurni koliko biste vode trebali konzumirati? Slušajte nagovještaje svog tijela: Obavezno neka vam je voda u svakom trenutku na raspolaganju. Kad osjetite žeđ, pijte. I povećajte hidrataciju tijekom vrućeg vremena i prilikom vježbanja.

3. Ne dozvolite da višak kilograma prekomjerno opterećuje vaše zglobove

Zglobovi trebaju izdržati određenu količinu sile, a ako imate problema s prekomjernom težinom stvarat ćete više opterećenja na zglobove nego što mogu izdržati. Stručnjaci kažu da sa svakih dodatnih 10 kilograma težine dodajete 20 do 39 kilograma sile na svako koljeno. Ako imate višak kilograma nedostaje vam mišićna masa da biste održali zglobove snažnima i stabilnima. U ovoj situaciji svakako potražite pomoć liječnika i stručnjaka, a također razmislite o mediteranskoj prehrani, koja uključuje zdravu mješavinu voća i povrća, kao i cjelovitih žitarica i zdravih masti.

Redovito vježbanje također može poboljšati vaše izglede za održavanje zdrave težine, a ovo su neke od preporuka:

  • biciklizam
  • pilates
  • plivanje
  • joga

4. Uvijek se zagrijte i istegnite

Mnogo ljudi ide ravno s posla u teretanu te prije zagrijavanja odmah opterećuju mišiće i zglobove. Takav pristup može stvoriti probleme jer preskakanje zagrijavanja može povećati rizik od ozljede i potrošnje zglobova. Za najbolje rezultate vježbe zagrijavanja i istezanja trebaju trajati oko pet minuta. Ukoliko niste sigurni u kojem smjeru krenuti, obratite se stručnjacima kako bi vas uputili i dali smjernice.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.