Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Vrtlarstvo - Odličan hobi za aktivne starije osobe

Vrtlarstvo je sjajan hobi kojim se može stvoriti kontinuitet kretanja i tjelesne aktivnosti s ciljem poboljšanja cjelokupnog zdravlja.
Objava 23. ožujka 2019. 0 komentara 495 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Uživanje u plodovima svog rada potiče zdraviju prehranu, barem za vrijeme berbe, u sezoni namirnice koju uzgajamo.

Ljudi bilo koje dobi mogu se zabaviti i pronaći zadovoljstvo radeći u vrtu. Za mnoge ne postoji ništa što bi radije radili nego kopali po zemlji i pazili na biljke. Strastveni vrtlari to rade iz čistog užitka, no opuštanje uz ovakvu aktivnost ima velike benefite. Vrtlarstvo je posebno zdrava aktivnost za starije osobe, a mnoge prednosti mogu vas iznenaditi.

Zašto je vrtlarstvo tako posebno za starije osobe?

Vrtlarstvo je sjajan hobi kojim se može stvoriti kontinuitet kretanja i tjelesne aktivnosti s ciljem poboljšanja cjelokupnog zdravlja.  Također ima prilično nizak intenzitet, što ga čini dobrim izborom za mnoge starije osobe koje žele ostati aktivne i time ostvariti veoma bitne koristi za jačanje tijela pod stare dane.

Vrtlarstvo može poboljšati mobilnost i fleksibilnost. Također povećava snagu i izdržljivost, a može pomoći u održavanju motoričkih sposobnosti. Osim toga, vrtlarstvo promiče zdravlje kostiju, što ga čini izvrsnom aktivnošću za one koji imaju ili su u rizičnoj skupini za osteoporozu. Provođnje vremena na otvorenom dovodi do viših razina vitamina D, važne hranjive tvari koja doprinosi zdravlju kostiju i mnogim drugim važnim tjelesnim funkcijama.

Za one koji se odluče uzgajati povrće, vrtlarstvo pruža dodatne bonuse za zdravlje – svježe i domaće proizvode provjerene kvalitete. Uživanje u plodovima svog rada potiče zdraviju prehranu, barem za vrijeme berbe, u sezoni namirnice koju uzgajamo.

Prednosti vrtlarenja ne prestaju s fizičkim zdravljem. Vrtlarstvo također promiče mentalnu i emocionalnu dobrobit. Vrijeme provedeno u vrtu je izvrsno sredstvo za ublažavanje stresa. Vrtlarstvo opušta starije osobe i čak može smanjiti rizik od depresije. Ova “zelena aktivnost” može potaknuti društveni život. Pridruživanje raznim zajednicama ljubitelja vrtlarenja i razmjene iskustava odličanje  način da ostanete povezani. Čak i nešto tako jednostavno kao što je rad u vrtu s prijateljem ili susjedom može pomoći smanjiti eventualan osjećaj usamljenosti.


Foto: Oaza Dom


Kako sigurno i udobno uživati u vrtlarenju?

Nema sumnje da mnoge aktivnosti povezane s vrtlarstvom, poput saginjanja, klečanja i čučanja, postaju teže s godinama. Postoji mnogo načina za rješavanje tih izazova i daljnjeg uživanja ​​u blagodatima vrtlarstva u zlatnim godinama.

Mnogi stariji umanjuju potrebu za savijanjem tako što će se saditi u teglama i osudama koje se nalaze u visini ruku ili barem dovoljno podignuti od zemlje kako ne bi osjećali nelagodu i ukočenost. Druga opcija je korištenje alata namijenjenih za dugo rukovanje koji se mogu koristiti iz stojećeg položaja. U situacijama kada je apsolutno neophodno raditi skroz pri zemlji, stabilna, udobna stolica može učiniti posao lakšim, a da ovaj hobi ne rezultira bolnim mišićima.

Savjet stručnjaka je da se iz dana u dan mijenjaju aktivnosti u vrtu kako bi se izbjeglo preopterećenje određenih mišićnih skupina. Starije osobe su također sklonije problemima koji su posljedica izlaganja raznim vremenskim uvjetima, kao što su opekline od sunca i iscrpljenost, pa je važno poduzeti nekoliko mjera opreza kako biste sigurno vrtlarili. Nosite zaštitu od sunca i pokušajte planirati vrijeme u vrtu ranije u danu, prije nego što sunce postane prejako ili kasnije navečer kada bude svježije.

Naravno, uvijek držite bocu s vodom pri ruci kako biste izbjegli rizik od dehidracije. Vrtlarstvo je sjajan način za starije osobe da ostanu aktivne i uživaju u ljepoti prirode.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.