Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Oaza Dom

Zašto trebamo slaviti rođendane?

Objava 29. rujna 2019. 0 komentara 892 prikaza
Foto: Oaza Dom
Foto: Oaza Dom
Rođendani su posebni trenuci u našem životu, a baš svaki zaslužuje biti slavljen.

Kad smo bili mlađi, većina nas je prakticirala organizirati zabavu na svoj rođendan, posvetiti se tom danu, urediti, složiti hranu i kolače, pripremiti se za dobivanje poklona i u konačnici podijeliti rođendansku tortu sa svojim najmilijima. U mlađim danima, rođendanske zabave bile su mjesto gdje bismo mogli vidjeti koji od prijatelja nas najbolje poznaje. Oni koji bi bez ikakvih napomena o našim željama poklonili upravo rođendanski poklon kojem smo se nadali. Tada su rođendani bili zabavni društveni događaji koje smo željno iščekivali, no s godinama to je polako nestalo. Dakle, što se dogodilo?

Zašto sa starenjem zanemarujemo vlastiti rođendan i ne pridajemo mu važnost koju zaslužuje? Važnost koju u konačnici mi zaslužujemo! Rođendani nisu nešto čega se treba sramiti, a starenje je prirodan proces kojeg trebamo prihvatiti s veseljem. Možda nismo u naponu snage, ali to ne znači da ne trebamo živjeti punim plućima i nestrpljivo odbrojavati dane do sljedećeg rođendana. Rođendani bi se bez iznimke trebali slaviti u svakoj dobi.

Slavljenjem rođendana mlade naraštaje učimo važne životne lekcije

Podučavanje najmlađih kako je bitno slaviti i voljeti druge na posebne načine je cjeloživotna vještina koju možemo početi razvijati u ranim godinama, a rođendani su sjajan način za to. Ako roditelji pokažu da cijene zajedništvo i obitelj slaveći rođendane, dijete će preuzeti te vrijednosti, nastojati raditi na svojim odnosima s drugima i smatrati ih važnima. Braća i sestre iz prve ruke nauče radosti slavljenja i uveseljavanja drugih, što može pozitivno utjecati na fizičko i mentalno blagostanje kasnije u životu.

Sudjelovanjem na rođendanu drugih i čestitkama odajemo priznanje važnom događaju u životu osobe. Uvijek je odličan osjećaj učiniti nešto pozitivno i dobro kako bi se druga osoba osjećala voljeno. Budući da je život postao iznimno stresan i težak te da se često ne stignemo družiti s dragim ljudima u mjeri u kojoj bismo željeli, slavljenje vlastitog i odavanje priznanja tuđem rođendanu sve je bitnija gesta i događaj. Između ostalog, zar nismo zaslužili proslaviti “odrađenih” 365 dana?

Najčešće ljudi koriste priliku za čestitanje kada netko ostvari veliki napredak ili uspjeh u životu, poput diplome, kupovine kuće, pronalaska posla itd. Nasuprot tome, rođendani su dani za koje se ne trebamo truditi da bismo zaslužili čestitku, to su naši dani koji dolaze svake godine. Treba naglasiti i slaviti svaki koji dolazi, jer život može biti ispunjen s toliko neočekivanih preokreta, a  svakoj godini u našem životu treba odati priznanje. Rođendane treba slaviti, treba proslaviti starost i svako postignuće jer veselje i osmijeh su besplatni u bilo kojem trenutku života.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.