Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priroda zna

6 znakova koji otkrivaju da ste pretjerali s marihuanom

Ako vi ili bliska osoba trebate pomoć, često je samo jedan telefonski poziv dovoljan da krenete na put rješavanja ovog problema.
Objava 18. svibnja 2019. 1 komentara 3657 prikaza
Marihuana, indijska konoplja
Marihuana, indijska konoplja
Marihuana, indijska konoplja

Upotreba marihuane u medicinske svrhe tek je nedavno dobila "zeleno svjetlo" u olakšavanju brojnih tegoba i bolesti - od nesanice do multiple skleroze i karcinoma, a u nekim je državama legalizirana njezina uporaba i u "rekreacijske svrhe". No, unatoč uvriježenom mišljenju koje se često provlači u medijima kako je riječ o potpuno bezazlenoj biljci, ne treba zaboraviti kako marihuana sadrži THC - psihoaktivnu djelatnu tvar te da i s njenom povremenom upotrebom treba biti oprezan. Sljedeći bi znakovi, koje navodi portal MindBodyGreen, mogli ukazivati na to kada konzumiranje marihuane postaje razlog za zabrinutost pa čak i onda kada je u medicinske svrhe propiše liječnik:

1. Dramatično povećanje praga tolerancije

Kao i s bilo kojom supstancom koja se uzima redovito, tijelo se s vremenom navikne na njene učinke. Kad se tolerancija poveća do te mjere da morate povećati dozu kako biste ostvarili isti učinak, vrijeme je da se smanji potrošnja ili apstinira neko vrijeme. Takva vrsta odmora od lijekova resetira toleranciju tijela na početne vrijednosti. Ova se tehnika koristi i s drugim terapijskim tvarima koje izazivaju ovisnost.

2. Prvi obrambeni mehanizam za suočavanje sa stresom

Ako tražite marihuanu kada ste suočeni s problemom ili teškom situacijom kao sredstvom za oslobađanje od stresa, to je znak ovisnosti. Iako marihuana često može biti propisana za anksioznost, ona ne bi trebala funkcionirati kao potpuna zamjena za druge mehanizme oslobađanja od stresa ili kao dugoročno rješenje. Marihuana može biti uspješna samo kao dio liječenja u kombinaciji s drugim tretmanima, kao što je bihevioralna terapija. Marihuana nikada ne bi trebala biti propisana kao samostalan tretman za anksioznost.

3. Simptomi apstinencijske krize

Ako ste pokušali smanjiti korištenje marihuane i pretrpjeli nuspojave poput tjeskobe, nesanice, razdražljivosti i paranoje, moguće je da je došlo do pojave ovisnosti o marihuani. Svaki lijek uzrokuje fizičku ovisnost ako se koristi kroz duži vremenski period. Simptomi apstinencijske krize normalan su odgovor vašeg tijela na smanjenje potrošnje. Ako je vrijeme da se smanji doza, liječnička pomoć i sustav potpore mogu osigurati da to učinite što bezbolnije i efikasnije.

4. Kontinuirana uporaba unatoč društvenim, financijskim i osobnim poteškoćama

Ako upotreba marihuane utječe na vašu produktivnost na poslu, ako dolazi do zanemarivanja osobne higijene ili društvenog rasporeda kako bi se provelo što više vremena koristeći marihuanu, vjerojatno je došlo do razvoja ovisnosti.

5. Poricanje uloge koju marihuana igra u životu

Ako prijatelj ili član obitelji odbija priznati svoju sve veću upotrebu marihuane ili njezin loš utjecaj na njegov život, vrijeme je za pomoć. Ovakvo sučeljavanje može biti praćeno agresijom, što je tipičan odgovor u ovoj fazi.

6. Nedostatak kontrole

Ako primijetite da je vrijeme koje provodite koristeći marihuanu duže od predviđenog, ili vam se čini da vrijeme leti kad ste pod utjecajem marihuane, njeno je korištenje vjerojatno izašlo van granica vaše kontrole. Često mnogi ljudi nisu niti svjesni problema dok ne izmakne kontroli. Ako ste redovni korisnik marihuane, preispitajte svoje navike kako bi se olakšalo rano otkrivanje problema.

Ako vi ili bliska osoba trebate pomoć, često je samo jedan telefonski poziv dovoljan da krenete na put rješavanja ovog problema.

Pripremila: www.naturala.hr

  • martina.fila:

    cannabis ne izaziva fizičku ovisnost te apstinencijske krize u fizičkom smislu nema...