Blogosfera Priroda zna

Domestos više nije u modi - dezinfekcija eteričnim uljima jest

Budući da određena eterična ulja snažno djeluju na mikroorganizme (bakterije, viruse i gljivice), ona su idealna, kako za tretiranje infekcija tako i za njihovo sprečavanje
Objava 12. studenoga 2018. 0 komentara 882 prikaza
Naturala.hr
Naturala.hr
Naturala.hr

Aromaterapija je značajna grana fitoterapije („kći fitoterapije”) koja u svrhu poboljšanja čovjekova zdravlja koristi esencijalna ili eterična ulja - iscrpine ljekovitog bilja. Povijest uporabe eteričnih ulja seže daleko u povijest civilizacije. Od najstarijih vremena, esencijalna ulja su se upotrebljavala u vjerskim ritualima, za poboljšanje zdravstvenog stanja, sprečavanje zaraza te za uljepšavanje i parfumiranje tijela.

Egipćani su koristili eterično ulje cedra u procesu balzamiranja čak prije četiri tisuće godina, a osim cedra učestalo koriste sandal, miru, bušin, tamjan i čempres u svetim obredima te u svrhu dezinfekcije prostora, odnosno “kako bi zrak postao čist”. Poznato je da su za vrijeme zaraze kugom u srednjem vijeku ljudi raskuživali prostor i štitili se od zaraze paljenjem ružmarinovih grančica.
Eterična ulja su hlapive, koncentrirane smjese kemijskih spojeva dobivene parnom destilacijom, vakuum destilacijom ili tiještenjem biljaka i njihovih dijelova. Za razliku od ustaljenog razmišljanja o njima, eterična ulja nisu „samo“ mirisi – ona imaju svoje aktivne tvari, indikacije, kontraindikacije i nuspojave, baš kao i sve biljne droge. Pri kupnji ovih dragocijenih esencija valja pripaziti na kvalitetu ulja i raspitati se koja su to eterična ulja na tržištu aromaterapijske kvalitete. Tek kada su kriteriji kvalitete zadovoljeni, aromaterapiju možemo početi smatrati jednom od metoda prirodnog iscjeljivanja, izuzetno djelotvornog upravo - u svijetu mikroorganizama.

Dezinfekcija prostora
Budući da određena eterična ulja snažno djeluju na mikroorganizme (bakterije, viruse i gljivice), ona su idealna, kako za tretiranje infekcija tako i za njihovo sprečavanje.
Zašto ne biste u prostorima koji međusobno dijeli veći broj ljudi, u svom domu ili automobilu umjesto umjetnih osvježivača mirisa koristili eterična ulja koja će izvrsno aromatizirati prostor, ali u isto vrijeme djelovati antivirusno i antibakterijski?
U svrhu sprečavanja virusnih infekcija, toliko učestalih i karakterističnih za ovo doba godine, koristimo eterična ulja bogata visokim postocima kemijskih spojeva oksida i alkohola. Oksid cineol i monoterpenski alkoholi djelotvorni su kod velikog broja respiratornih, probavnih i vaginalnih virusnih infekcija što zbog direktnog antivirusnog djelovanja, a što zbog svojstva imunomodulacije i podizanja imuniteta.

Od eteričnih ulja koje imaju antivirusno djelovanje spomenut ćemo ravensaru (Cinnamomum camphora kemotip cineol) i čajevac (Maleleuca alternifolia), ružino drvo (Aniba rosaeodora), eukaliptus globulus (Eucaliptus globulus), eukaliptus radiata (Eucaliptus radiata), niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia kemotip cineol) i saro (Cinnamosma fragrans). Antivirusno djelovanje pokazuje i list cimetovca (Cynamomum zeylanicum), a eterično ulje usplođa limuna (Citrus limonum) koristi se kao generalni tonik, antiseptik i antivirusno eterično ulje te jedno od nezaobilaznih eteričnih ulja u difuzerima za dezinfekciju prostora. Uz eterično ulje limuna, u istu se svrhu koristi i eterično ulje usplođa grejpa (Citrus paradisii).
Različite kombinacije ovih esencija mogu se koristiti za dezinfekciju prostora pomoću aromalampica, difuzera i raspršivača kao i u sapunima za dezinfekciju ruku.

Kad priroda dezinficira

Receptura za mješavinu koja se može koristiti u dezinfekcijske svrhe
5ml e.u. ravensare kemotip cineol ili saro
10ml e.u. usplođe limuna
5 ml e.u. usplođe grejpa
5ml e.u. eukaliptus radiata
5ml e.u. eukaliptus globulus

Jednostavno ukapajte eterična ulja u bočicu od 30ml, dobro ih promućkajte i jednom kada je ova mješavina napravljena može se koristiti u različite svrhe - u difuzerima, sprejevima za dezinfekciju prostora i sapunima za ruke. Nekoliko kapi ove mješavine možete ukapati i u vodu kojom perete podove u svom domu, a ako je dodate alkoholnom octu, imat ćete fenomenalno sredstvo za dezinfekciju svih površina u stanu. Bit će dosta  staviti 10 ml mješavine na 500 ml alkoholnog octa ili istu količinu medicinskog alkohola, koje ćete uliti u bocu s raspršivačem. Uvijek prije korištenja snažno protresite bocu nekoliko puta i tek tada raspršite sadržaj. Ja varijantu s alkoholnim octom koristim za pranje kuhinjskih daski, toaleta, svega što zahtijeva dobru dezinfekciju. Ista se mješavina, može staviti i u neki blagi ekološki deterdžent, za pranje kupaonica i slično (izlijte deterdžent u plasičnu posudu, dodajte 10 ml mješavine eteričnih ulja, lagano sve skupa izmiješajte i ulijte nazad u bocu za deterdžent. Prilikom pranja ne zaboravite koristiti rukavice. 

Korištenje u difuzerima

Difuzeri su raspršivači eteričnih ulja i oni, za razliku od aromalampica, ne zagrijavaju eterično ulje pa kod njih nema razgradnje i frakcioniranja eteričnog ulja pod utjecajem topline. Difuzera ima različitih vrsta - skupih i jeftinih, onih koji raspršuju eterična ulja u obliku sitnih čestica ili onih koji rade na principu ventilatora i aromatiziraju prostoriju prolaskom zraka kroz uložak na koji su nakapana eterična ulja. Neki difuzeri raspršuju mješavinu vode i eteričnog ulja ili čista eterična ulja. Ovisno u tipu difuzera ovisit će i količina eteričnog ulja potrebnog za aromatiziranje prostora.
Od gore navedene mješavine ukapajte u difuzer onoliko kapi koliko propisuju standardi vašeg difuzera.
Ukoliko nemate difuzer, lošija varijanta, ali još uvijek bolja nego nikakva, je ukapati 10 kapi ove mješavine u aromalampicu ili staviti desetak kapi ove mješavine na glineni ili drveni aromaprivjesak s kojeg će eterična ulja ishlapiti što je zgodno za uporabu u automobilima.

SPREJ ZA DEZINFEKCIJU PROSTORIJA
Uzeti staklenu bočicu od 50 ml sa raspršivačem, u nju naliti 25 ml 70 vol % alkohola, 20ml destilirane vode i 5ml gore navedene mješavine ravensare ili sara, eukaliptusa radiate, eukaliptusa globulusa, limuna i grejpa.
Dobro promućkati prije svake uporabe i prskati po prostoriji.

TEKUĆI SAPUN ZA DEZINFEKCIJU
Odličan tekući sapun za dezinfekciju ruku napravit ćete ako promiješate 40- 50 kapi mješavine eteričnih ulja ravensare ili sara, eukaliptusa radiata, eukaliptusa globulusa, limuna i grejpa sa 100 ml neutralnog tekućeg sapuna za pranje ruku.

www.naturala.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.