Blogosfera Priroda zna

Eterična ulja citrusa za zimski blues

Objava 11. siječnja 2019. 0 komentara 227 prikaza
Foto: Naturala.hr
Foto: Naturala.hr
Eterrično ulje citrusa

citrusi_ Tamo negdje početkom studenog, čim krenu niže temperature, najradije bih se zavukla pod toplu dekicu i ovo zimsko vrijeme jednostavno- prespavala.
Ko medo prespavala. Ali kako ja nisam medo i kako si baš ne mogu priuštiti da prespavam ovu grdu zimu u očekivanju omiljenih +30 u hladu, uvijek su mi u mislima oni kojima je gore nego meni. Zamislim si jadne Skandinavce i one gore sjevernije, kojima- em je zima, em im traje polarna noć i Bogu zahvalim što sam se rodila u Hrvatskoj pa makar ćemo korupciju rješavati idućih dvajst godina, a vanjski će dug otplaćivati i moji prapraprapraprapraunuci.
Fućkaš te njihove savršenouređene države i odličnu socijalnu politiku kad im je zima. I kad im je mrak.
I dok me u siječnju hvata opasni zimski blues, a već mi je lagano puna kapa ovog globalnog zatopljenja (?), mogu si zamisliti kak je njima.

Kratki i tmurni dani, hladnoća i nedostatak sunca koji odlikuju ovo godišnje doba mogu imati negativan utjecaj na naše raspoloženje, izazvati bezvoljnost, umor i laganu depresiju- tzv. zimski blues.

Ciljani aromaterapijski pristup zimskom bluesu može uključivati veliku paletu eteričnih ulja, ali se gotovo redovito u aromaterapijskim mješavinama za podizanje raspoloženja nađe barem jedno citrusno eterično ulje koje svojim mirisom priziva Mediteran i asocira na sunčane ljetne dane.

Procesima tiještenja svježe kore citrusa izoliraju se eterična ulja limuna (Citrus limon), bergamota (Citrus bergamia), limete (Citrus aurantifolia), slatke i gorke naranče ( Citrus sinesis i Citrus aurantium ssp.amara), mandarine (Citrus reticulata), klementine ( Citrus reticulata var. clementina), grejpa (Citrus paradisi) i nekih drugih citrusa.
Iako različita po sastavu i spektru uporabe, sva citrusna ulja odlikuje svojstvo povoljnog djelovanja na psihu, a neka od njih ( grejp, limun) se zbog svog veoma snažnog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja koriste kao osvježivači i dezinficijensi prostora.

TRI ULJA GORKE NARANČE
Gorka naranča odličan je primjer koliko se sastavom različitih eteričnih ulja može dobiti od jedne biljke ukoliko se eterično ulje proizvodi različitim postupcima (tiještenje ili destilacija) i od različitih vrsta biljne droge ( plod, list, cvijet) .
Gorku naranču, Citrus aurantium ssp. amara, od ostalih citrusa izdvaja to što se od nje mogu izolirati čak tri različita eterična ulja. Hladnim tiještenjem kore gorke naranče dobiva se eterično ulje koje djeluje stimulativno na probavu ( kod dispepsija i gastrointestinalnih spazama) te smirujuće kod anksioznih stanja.

Petit grain je eterično ulje dobiveno parnom destilacijom listova gorke naranče, bogato esterima, koje izvrsno djeluje kao spazmolitik kod grčeva mišića, ali i balansirajuće na emocije.

Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli- jedno od najcjenjenijih i skupljih eteričnih ulja koje se, zahvaljujući svom izuzetnom cvjetnom mirisu,mnogo koristi u industriji parfema i kozmetike. Neroli odlično djeluje na depresivna i anksiozna stanja, vraća ravnotežu preopterećenoj psihi.

MJEŠAVINE CITRUSNIH ULJA ZA ZIMSKI BLUES
Iako se od citrusnih i nekih drugih eteričnih ulja za tretiranje zimskog bluesa mogu izraditi mješavine za lokalno utrljavanje ( najčešće u solarni pleksus), za masiranje cijelog tijela, a neke se kombinacije mogu uzimati i oralno ili rektalno- ovaj put ćemo se koncentrirati samo na osvježavanje prostora citrusima i laganu inhalaciju eteričnih ulja takvim putem.

Ovaj pristup je odličan i za podizanje raspoloženja kao i za osvježavanje mirisa doma i prostora u kojima radi veliki broj ljudi. Kupaonica i wc obožavaju eterična ulja citrusa (neću ulaziti u detalje, ali stvar doista funkcionira).

Mješavina eteričnih ulja za podizanje raspoloženja br. 1

U bočicu od 10 ml nakapati:
3ml et. ulja gorke naranče
2ml et. ulja limuna
3ml et. ulja crvene mandarine
2 ml eteričnog ulja grejpa

Mješavina eteričnih ulja za podizanje raspoloženja br. 2

U bočicu od 10 ml nakapati:
2ml et. ulja slatke naranče
3ml et. ulja limuna
3ml et. ulja crvene mandarine
2 ml et. ulja bergamota

Od mješavine koju ste izabrali ukapajte u svoj difuzer onoliko kapi koliko propisuju standardi difuzera.
Ukoliko nemate difuzer, lošija varijanta, ali još uvijek bolja nego nikakva, je ukapati 10 kapi odabrane mješavine u aromalampicu ili staviti desetak kapi mješavine na glineni ili drveni aromaprivjesak sa kojeg će eterična ulja ishlapiti (zgodno za automobile).

SPREJ ZA PODIZANJE RASPOLOŽENJA
Uzeti staklenu bočicu sa raspršivačem, u nju naliti 50 ml 70 vol % alkohola, 40ml destilirane vode i 10ml odabrane mješavine eteričnih ulja.
Dobro promućkati prije svake uporabe i prskati prostoriju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.