Blogosfera Priroda zna

Stižu virusi - pripremite se na vrijeme!

Prirodni preparati su odličan izbor jer, s jedne strane, ojačavaju imunološki sustav dok s druge pomažu u borbi sa simptomima gripe ili neke druge virusne infekcije.
Objava 15. listopada 2018. 0 komentara 359 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Nikome nije drago, pogotovo ovih sunčanih dana kojima nas je nagradila rana jesen, razmišljati o začepljenom nosu i visokoj temperaturi

Gotovo svakodnevno do nas dolaze vijesti o virusnim infekcijama koje su krenule kako je i školska godina krenula. Ono u što sam sigurna i što pouzdano znam jest da nikome nije drago, pogotovo ovih sunčanih dana kojima nas je nagradila rana jesen, razmišljati o začepljenom nosu i visokoj temperaturi te ozbiljnim komplikacijama koje virusi moguu uzrokovati. Stoga nije naodmet prisjetiti se prirodnih preparata koji pomažu u borbi s virusima.

Prirodni preparati su odličan izbor jer, s jedne strane, ojačavaju imunološki sustav dok s druge pomažu u borbi sa simptomima virusne infekcije (povišena temperatura, curenje prozirnog sekreta iz nosa i začepljen nos, suh i nadražujući kašalj) te komplikacijama u vidu sinusitisa, bronhitisa ili upale pluća. Zapamtite, sada pravo vrijeme za prevenciju i imunostimulaciju organizma.

PREVENCIJA I IMUNOSTIMULACIJA

MATIČNA MLIJEČ je hrana matice u košnici, savršen proizvod prirode i mnogim je studijama dokazano njeno blagotvorno djelovanje na podizanje imuniteta, regeneraciju i općenito dobru kondiciju organizma. Matična mliječ se može uzimati kroz tri mjeseca u dozi od 200- 500mg liofilizirane matične mliječi na dan. Kod kupnje treba pripaziti da se radi o kvalitetnom proizvođaču koji ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji pčelinjih proizvoda.

EHINACEJA je samo u iznimnim slučajevima biljka kojom se kroz dulje vrijeme ojačava imunitet jer najefikasnije djeluje kada se koristi kroz kratko vrijeme, prilikom pojave prvih simptoma i u višim dozama. Djelotvorne su tinktura i integralna otopina svježe biljke i to vrste Echinacea purpurea – njenih nadzemnih dijelova i korijena. Na tržištu se mahom nalaze tinkture načinjene od suhe umjesto od svježe ehinaceje i one sa niskim dozama ehinaceje.
Ako ste uspjeli nabaviti kvalitetnu tinkturu 1:5 sa 50%- tnim etanolom preporuča se za vrijeme trajanja virusne infekcije uzimati 25- 50 kapi tinkture u 100ml mlake vode do pet puta dnevno kroz tjedan dana ili do prestanka simptoma. Pri vrlo visokoj tjelesnoj temperaturi potrebno je izbjegavati uzimanje ehinaceje jer se simptomi mogu pogoršati, a izbjegavati je trebaju i sve osobe sa autoimunim bolestima i osobe sa transplantiranim organom. Alergijske reakcije na ehinaceju su rijetke.

BETA-1,3 GLUKAN je polisaharid izoliran iz stijenka kvasaca, mekinja zobi i ječma te nekih gljiva (Shiitake, Reishi, Maitake gljiva) koji ima sposobnost podizanja prirodne obrane organizma stimulacijom i aktivacijom makrofaga, neutrofila i ostalih obrambenih stanica krvi. Beta glukan do sedam puta povećava funkciju i broj makrofaga koji predstavljaju prvu liniju borbe protiv stranih stanica u organizmu.

Istraživanja na životinjama pokazala su da imunostimulacija izazvana beta-glukanom inhibira rast stanica raka i metastaza i sprečava ili smanjuje infekcije bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama. Dnevna doza se prilagođava kod različitih oboljenja i stanja organizma i iznosi od 200- 500mg za lakše infekcije do 1000- 3000mg za teža i kancerozna oboljenja. Proizvodi koji sadrže beta- 1,3 glukan smatraju se sigurnima, nuspojave i kontraindikacije nisu primijećene.

TEMPERATURA
Visoka temperatura kao neugodan simptom infekcije virusom osim klasičnim antipireticima može se skidati čajem cvijeta lipe (Tilia cordata) ili cvijeta bazge (Sambucus nigra). Oba čaja potiču znojenje i djeluju blago protuupalno na dišne organe. Jedna veliku žlicu cvijeta lipe ili cvijeta bazge prelije se sa 200ml kipuće vode i nakon što odstoji desetak minuta procijedi se i pije nezaslađeno.

KAŠALJ
Kada se radi o suhom, nadražajnom kašlju, koji često prati virusnu infekciju, pravo prvenstva daje se crnom i bijelom sljezu (Malva silvestris, Althea officinalis). Sluzi koje sljezovi sadrže oblažu sluznicu, djeluju protektivno i protuupalno na sluznicu dišnih organa i na taj način ublažuju kašalj.
Jedna veliku žlica korijena bijelog sljeza i jedna veliku žlicu cvijeta crnog sljeza prelije se sa 300ml mlake vode. Ostavi se da iscrpina odstoji dva sata i zatim se procijedi i pije u malim gutljajima, nezaslađeno. Ova biljna iscrpina ne smije se zagrijavati na temperaturu višu od 50°C jer gubi djelovanje.

Od ostalih biljaka za ublažavanje nadražajnog kašlja spomenut ćemo timijan (Thymus vulgaris), komorač (Foeniculum vulgare), anis (Pimpinella anisum), majčinu dušicu (Thymus serpyllum), sladić ( Glycyrrhiza glabra), podbjel (Tussilago farfara), divizmu (Verbascum densiflorum), uskolisni trputac (Plantago lanceolata) i islanski lišaj (Cetraria islandica).

Mješavina čajeva za ublažavanje kašlja može se spraviti od 25g cvijeta crnog sljeza, 25g cvijeta divizme , 25g ploda komorača i 25g lista uskolisnog trpuca. Od pripremljene mješavine uzme se jednu veliku žlica i prelije sa 200ml kipuće vode, ostavi se da odstoji desetak minuta i popije zaslađeno medom. Čaj se priprema i pije tri puta dnevno.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.