Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priroda zna

Hidrolati ili kako napraviti najsavršeniji ljetni tonik od samo tri sastojka

Ljetne žege pozivaju na hlađenje - izvana i iznutra. Za ovo iznutra ćemo se lako pobrinuti, ali za ovo izvana na raspolaganju u drogerijama naići ćemo na - svašta. Šaroliko carstvo tonika napravljenih uglavnom od vode, s nešto malo aktivnih tvari, sintetskih po prilike uopće ne može konkurirati dobrim, najjednostavnijim tonicima načinjenim s hidrolatima. Po cijeni možda i mogu, ali po kvaliteti - nipošto.
Objava 14. lipnja 2019. 0 komentara 2641 prikaza
Foto: Naturala.hr
Foto: Naturala.hr
Tonici u kozmetici

Hidrolati predstavljaju vodenu frakciju nastalu nakon destilacije eteričnog ulja, koriste se najčešće u aromakozmetici, ali se mogu upotrebljavati i oralno kod zdravstvenih problema te u kulinarstvu.

Kako nastaju? Nakon završenog procesa destilacije pomoću vodene pare nekog biljnog materijala koji sadrži eterična ulja – dolazi do razdvajanja finalnog produkta na dva dijela. Vodena para koja prolazi kroz biljni materijal odnosi sa sobom i sastavnice biljke topive u uljima, ali i one topive u vodenom mediju. Nakon hlađenja vodene pare dolazi do separacije na dva dijela što omogućuje odvajanje eteričnog ulja od vodene otopine.Prvi dio čini eterično ulje, a drugi vodena otopina na čijoj površini to eterično ulje pliva (uz iznimke, recimo, plavog ulja njemačke kamilice).

Vodena otopina na kojoj pliva eterično ulje - e, to je hidrolat. Često se hidrolati nazivaju i cvjetnim vodicama, međutim, prava razlika između njih bi bila u tome što se hidrolati dobivaju destilacijom biljnog materijala dok se cvjetna vodica može se dobiti i maceracijom biljne droge u otopini vode i alkohola ili vode i glicerola, a ne samo destilacijom. Primjerice, ono što se najčešće naziva cvjetnom vodicom ruže dobije se prelijevanjem ružinih latica s otopinom vode i etanola ili vode i glicerola. To je velika razlika u odnosu na hidrolate dobivene isključivo destilacijom.

Kvaliteta i još jednom - kvaliteta

Iako je hidrolat najčešće nusprodukt u proizvodnji eteričnih ulja – treba se podsjetiti da kao i kod eteričnih ulja, tako i kod hidrolata, kvaliteta igra veliku ulogu. Naime, kvalitetni hidrolati, u terapijskom smislu, su oni kod kojih su sastavnice biljke topive u vodenom mediju zasićene, a ne razrijeđene. Moraju biti koncentrirani! To se može postići tako da se hvataju samo određene frakcije vodene otopine, a ne sve što iziđe iz kotla za destilaciju i ako se točno znaju omjer između utrošenog biljnog materijala i volumena hidrolata. Najbolji su oni kod kojih se od kilograma biljne droge hvata jedna litra hidrolata.

Drugi važan moment kvalitete hidrolata je stabilizacija te vodene otopine. Naime, vrlo su osjetljivi na svjetlost, toplinu i kontaminaciju mikroorganizmima pa ih proizvođači često „obogate“ s etanolom kako bi ih konzervirali. Međutim, to nisu hidrolati terapijske kvalitete. Stabilizacija hidrolata se, umjesto dodavanja etanola, može postići i filtriranjem kroz vrlo sitne filtere s propusnošću svega nekoliko mikrona, a kod tako profiltriranih hidrolata ne javlja se talog ili zamućenje.

Tonici u kozmetici

Hidrolati služe u aromaterapiji kao tonici, kao vodena faza pri izradi kozmetike i ostalih pripravaka odnosno kao baza u kojoj se otapaju aktivne komponente topive u vodenom mediju. S njima se mogu izrađivati oblozi, vlažne maramice, tonici, losioni, kreme – pogotovo one za djecu jer su izuzetno blagi. Mogu se staviti u sve preparate koji imaju vodenu fazu. Posebna grana aromaterapije, hidrolaterapija promovira upravo oralno uzimanje hidrolata u svrhu liječenja određenih zdravstvenih problema. Naravno da u tu svrhu hidrolati moraju biti bez dodatka alkohola. Nakon što se hidrolat otvori dobro ga je držati u hladnjaku.

Hidrolati prema tipu kože

Hidrolati za njegu zrele kože – hidrolat ruže , bušina, nerolija

Hidrolati za intenzivnu regeneraciju kože – hidrolat sjemena mrkve, smilja, ružmarina kemotip verbenon, gospine trave

Hidrolati za normalnu kožu- hidrolat ljekovite lavande, ružmarina kemotip verbenon

Hidrolat za suhu kožu – hidrolat sjemena mrkve, ruže

Hidrolati za masnu kožu – hidrolat hammamelisa, širokolisne lavande, nerolija

Hidrolati za osjetljivu kožu – njemačka i rimska kamilica, ljekovita lavanda, stolisnik

Hidrolati za njegu kože sklone aknama i hidrolati poslije brijanja – hidrolat čajevca, timijana linalol, ružmarin verbenon, paprena metvica, lovor

Tonik za sve tipove kože

Vrlo se jednostavno pripravlja. Može se pripremiti od samo jedne vrste hidrolata ili od nekoliko vrsta hidrolata. Fenomenalan miris i svježina savršeno su skladni s osjećajem koji ovaj tonik ostavlja na koži. Baršunasto i svilenkasto meko – odlična je to priprema za nanošenje kreme.

-  44 g hidrolata ljekovite lavande
- 44 g l hidrolata ružmarina kemotip verbenon
- 2 g biljnog glicerola

- 10 g gela aloe vere 10:1

That`s it! Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Pomiješati sastojke u staklenoj čaši ili direktno u bočici, izmiješati ili izmućkati i- koristiti.

Tonik od lavande

Svestrana lavanda često se koristi u kozmetici, gdje djeluje regenerativno i umirujuće na kožu. Ovaj je tonik prikladan za sve tipove kože, idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, a pomaže i kod opekotina nakon sunčanja.

Za izradu tonika potrebno vam je:
- 2 g biljnog glicerola
- 10 g gela aloe vere 10:1
- 88 g hidrolata lavande

Priprema tonika
Izvažite sve sastojke. U čistu bočicu (100 ml sa sprejalicom) dodajte glicerol, aloe veru 10:1 i hidrolat lavanda pa sve dobro promućkajte.

Tonik od smilja

Smilje ili immortelle dobro je poznata mediteranska biljka, cijenjena zbog svojeg regenerirajućeg djelovanja i anti age efekta. Koristi se u njezi dehidrirane, umorne i zrele kože, ublažava bore i revitalizira kožu, a također pridonosi smanjenju ožiljaka, staračkih pjega i hiperpigmentacije.

Za izradu tonika potrebno vam je:
- 2 g biljnog glicerola
- 10 g gela aloe vere 10:1
- 88 g hidrolata smilja

Priprema tonika
Izvažite sve sastojke. U čistu bočicu (100 ml sa sprejalicom) dodajte glicerol, aloe veru 10:1 i hidrolat smilja pa sve dobro promućkajte.

Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr www.naturala.hr i magazina Naturala Life

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.