Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priroda zna

Paprena metvica- “must have” eterično ulje

Objava 10. lipnja 2009. 0 komentara 2750 prikaza
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Blog Priroda zna

paprena-metvica_a Mentha piperita, paprena metvica- jedno je od eteričnih ulja koje bi svakako trebalo imati mjesto u kućnoj i priručnoj ljekarni. Ovo bezbojno ili lagano žućkasto ulje, izrazito svježeg i prodornog mirisa bogato mentolom (28- 46%) i ketonom mentonom(16-36%), djeluje stimulacijski i otklanja osjećaj umora što je dobro za upamtiti ukoliko se iscrpljujete poslom ili nekom mentalnom aktivnošću.
Učenje, ispitni rokovi, preopterećenje- paprena metvica će razbistriti misli.
Ne samo da će razbistriti misli, paprena metvica djeluje na impresivno dug popis raznovrsnih stanja i bolesti i usprkos tome što ovaj popis zvuči kao da ga je sastavio putujući farmaceut iz 19.st koji sve tegobe liječi čudotvornim napitkom- paprena metvica aromaterapijske kvalitete zaista zadovoljava sve navedene kriterije.

Indikacije za uporabu paprene metvice:

- vrtoglavice, migrene, osjećaj umora
- fizički, mentalni, emocionalni umor te slaba seksualna želja
- šok, trauma
- mučnine uzrokovane putovanjem (kinetoze)
- probavne smetnje, grčevi probavnog trkta, crijevne viroze, mučnina i povraćanje
- bolovi i sportske ozljede
- ciroza, jetrena insuficijecija, hepatitis
- bolovi u kralježnici, bolovi u vratu, ramenima, neuralgije, glavobolje, reumatske bolesti, tendinitis
- respiratorne infekcije, rinitis, sinusitis, otitis
- niski krvni pritisak
- antipruritik- sredstvo protiv svrbeža raznih etiologija ( ubod, urtikarija, ekcem, vodene kozice)

paprena-metvica_a1 Kap, dvije eteričnog ulja paprene metvice nakapanih na papirnatu maramicu koje će se lagano inhalirati , bit će dovoljno da otkloni osjećaj umora i vrati „živost“ u organizam. Kapi raspršene difuzerom će vas „podignuti“, osvježiti prostoriju i spriječiti umnožavanje mikroorganizama.

Kap metvice nakapana na područje zapešća i dvije kapi na sredinu svakog stopala imat će isti efekt kao i inhalacija preko papirnate maramice i u času vas osvježiti. Osobe koje pate od mučnina prilikom putovanja (kinetoze) lako ih mogu ublažiti ili otkloniti na ovaj jednostavan način.

Nadalje, jedno od najvažnijih djelovanja paprene metvice jest ono da djeluje analgetski i anestetički i ulje je izbora kod svih vrsta boli. Pokriva bol kod glavobolje uzrokovane niskim krvnim pritiskom, kod svih vrsta migrena i pogotovo kod sportskih ozljeda.
Zbog jake senzacije hlađenja nanosi se samo po nekoliko kapi na bolno mjesto nakapanih na film baznog ulja ( desetak kapi hladno prešanog i nerafiniranog sezama, badema, suncokreta) i postupak se češće ponavlja ( u početku svakih petnaestak minuta dok bol ne prođe ,a kasnije rijeđe).

Kod glavobolje kap Menthe piperite se nanese na područje svake sljepoočnice na malo baznog ulja , jedna kap na područje tjemena i jedna do dvije kapi na zatiljak.

Kod sportskih ozljeda bez krvarenja ( uganuća, istegnuća, oteklina) treba napraviti film od baznog ulja i nakapati jednu do dvije kapi paprene metvice na ozlijeđeno područje te ponavljati postupak svakih sat vremena dok bol ne prođe. Ako je ozljeda kombinirana sa jačim oteknućem može se na bolno i oteknuto mjesto na par kapi baznog ulja uz Menthu piperitu dodati i dvije kapi himalajskog ili atlaskog cedra.

Kod problema sa probavom, bilo da se radi o kroničnim problemima ili o akutnoj boli i grčevima u području abdomena uzrokovanoj nekom infekcijom virusnog ili bakterijskog podrijetla- u bočicu od 10ml ukapa se 10 kapi eteričnog ulja metvice i 10ml nekog brzoupijajućeg baznog ulja (makadamija, lješnjak, ). Sa dvadesetak kapi te mješavine lagano izmasirati područje abdomena i ponavljati postupak svakih sat vremena.

Kod respiratornih infekcija gornjeg respiratornog sustava primjenjuje se na slijedeći način- u bočicu od 10ml ukapa se 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 5 kapi čajevca ( Melaleuca alternifolia) i 5 kapi eukaliptusa radiate ( Eucaliptus radiata) i nadopuni brzoupijajućim baznim uljem do 10ml ( dobije se približno 7,5%- tna mješavina). Mješavina se nanosi na područje sinusa, uz korijen nosa te iza ušne školjke ( ukoliko postoji infekcija uha) od tri do pet puta dnevno u tankom sloju ( nekoliko kapi).

U slučaju da se infekcija proširila na donje respiratorne organe u gornju mješavinu dodajte još 5 kapi ružmarina verbenona( Rosmarinus officinalis kemotip verbenon) i dobit ćete 10%-tnu mješavinu kojom mažite u tankom sloju gornji dio leđa i prsa tri puta dnevno.

Zbog svojstva hlađenja i lagane anestezije- paprena metvica se koristi i kao antipruritik- sredstvo protiv svrbeža i dodaje u mješavine koje ublažavaju svrbež koji ima neku alergijsku podlogu, svrbež kod dermatitisa, svrbež kao posljedicu uboda insekata ili u šampone koji će spriječiti svrbež vlasišta- u niskim koncentracijama- dovoljno je dodati je 0.5-2% ( izračunavanje doza)

Kontraindikacije:
Obzirom da paprena metvica jako rashladi područje tijela na koje je nanesena koristiti je u maksimalnoj dozi od 5%.
Moguće su i iritacije kože pa i tu treba pripaziti i prije ciljanog nanošenja napraviti mali test- na zapešće kapnite par kapi nekog baznog ulja i 1 kap paprene metvice te pričekajte dva sata. Ako nema iritacije možete nastaviti sa upotrebom metvice.

Kontraindicirana je kod visokog tlaka, trudnoće, dojenja i djece do šest godina. Iako mnogi autori navode nižu životnu dob za početak uporabe eteričnog ulja paprene metvice bolje je biti oprezan jer kod jako male djece može uzrokovati šok, laringospazam i prestanak disanja, a uz to jako rashlađuje!

Kod djece starije od šest godina smanjiti dozu na četvrtinu ili polovicu doze za odraslu osobu i obavezno napraviti test iritacije.

Paprena metvica je ulje prve pomoći- ne koristiti je u visokim dozama i bez pauze dulje od nekoliko tjedana i pripaziti da se zaista radi o ulju terapijske kvalitete. Za dulju uporabu posavjetovati se sa iskusnim aromaterapeutom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.