Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priroda zna

Prirodna zaštita - citronelom protiv papatača i ostalih insekata

Napomena: Mješavina nije prilagođena za malu djecu i trudnice. Koristiti isključivo eterična ulja aromaterapijske kvalitete!
Objava 20. kolovoza 2019. 0 komentara 4153 prikaza
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Papatači su maleni insekti, ukoliko ih se uznemiri obično ne lete već skaču!

Papatači. Ne znam im pravo ime, ne znam niti jesu li buhe, muhe ili komarci. Znam da imaju krila, da su nevjerojatno sitni i dosadni i da- pikaju. Krenu gristi od podneva, a u večernjima im satima smjenu preuzimaju komarci- i tako se vrijeme neposredne zračne opasnosti protegne na dobar dio dana, predvečer i noć. Industrijski odgovor na njihovu egzistenciju su sintetski repelenti i vrlo neugodni, iritirajući mirisi.

Kako se zaštititi od ovih malih krvopija, ali i onih malo većih na prirodan način?

Od eteričnih ulja koja djeluju kao repelenti na komarce, muhe, uši, pauke, krpelje i ostale leteće i gmizajuće životinjice literatura navodi javansku i cejlonsku citronelu, ljekovitu lavandu, limunsku travu, limunski eukaliptus, himalajski cedar, eukaliptus globulus, kajeput, paprenu metvicu, egipatski geranij, pačuli, klinčićevac te neka druga eterična ulja.

CITRONELA
Citronela je eterično ulje broj jedan kada se radi o zaštiti od insekata. To je biljka iz porodice trava (Poaceae) koja je zbog svog intenzivnog mirisa omiljeni začin azijskog i južnoameričkog kontinenta. Obzirom na njeno podrijetlo postoje velike razlike u kemijskom sastavu- tako će cejlonska (Cymbopogon nardus) i javanska citronela (Cymbopogon winterianus) imati slične karakteristike i sličnu uporabu, ali će ih međusobno razlikovati postotak aldehida (javanska citronela ima do 50% aldehida) i postotak alkohola geraniola (cejlonska citronela ima do 45% geraniola).

Kemijski sastav je važan stoga što eterična ulja sa visokim postotkom aldehida mogu djelovati iritativno na kožu pa je, imajući to na umu, uvijek dobro biti siguran u točan sastav nekog prirodnog repelenta koji sadrži citronelu. Cejlonska citronela (Cymbopogon nardus) je u tom smislu eterično ulje sigurnije za uporabu jer sadrži manju koncentraciju aldehida i neće znatnije iritirati kožu.

Citronela se može koristiti i samostalno ili u sastavu raznih mješavina.

Zaštita na otvorenom može se postići uljnom lampicom u koju se ukapa desetak kapi eteričnog ulja citronele, a postupak se ponavlja čim citronela ishlapi. Zatvorenim prostorima je ipak primjereniji difuzer, pogotovo da ne bi došlo do nezgode ukoliko uljna lampica ostane gorjeti preko noći. Postoje zgodni mali difuzeri u kojima struja zraka prelazi preko eteričnog ulja nakapanog na uložak difuzera i na taj način raspršuje eterično ulje po prostoriji.
Desetak kapi citronele nakapane na uložak difuzera zaštititi će prostoriju od komaraca.

Citronela djeluje kao repelent i insekticid na veliki broj insekata, ali i kurativno kada ipak ugrizu jer ima snažno protuupalno djelovanje. Djeluje i kao antiseptik i deodorans u zatvorenim prostorijama.

Kada je riječ o direktnoj zaštiti tijela- Dominique Baudoux daje recepturu za ovu 100% mješavinu eteričnih ulja koja djeluje i kao repelent i protuupalno na mjesto uboda. Međutim, mana ove mješavine je da može dobrano iritirati kožu zbog toga što eterična ulja nisu razrijeđena nekim biljnim uljem ili alkoholom. Savjetujem da, ukoliko se odlučite za izradu ove mješavine, ipak napravite na mjestu nanošenja na koži film od nekoliko kapi sporoupijajućeg biljnog ulja (badem, suncokret) kako biste usporili apsorpciju i zaštitili kožu. Ova mješavina nije primjerena za djecu.
e.u. egipatski geranij 3ml
e.u. javanska citronela 1ml
e.u. limunski eukaliptus 2ml
Kao repelent- lokano na izložene dijelove tijela 10-12 kapi mješavine 4-5 puta dnevno
Na mjesto uboda- 1-2 kapi

Iako francuska škola aromaterapije promiče uporabu visokih koncentracija eteričnih ulja, pa čak i nerazrijeđenih (na što aromaterapeuti anglosaksonske škole padaju u nesvijest) kao što se moglo vidjeti na primjeru D. Baudouxa- Dr. Penoel i Pierre Franchomme ipak idu sa nižim koncentracijama ( 20%) i manje iritativnom citronelom u biljnom ulju lješnjaka.

Receptura glasi:
e.u. cejlonska citronela 2ml
e.u. egipatski geranij 2ml
e.u. limunski eukaliptus 2ml

Nakapati u bočicu od 30ml i nadopuniti do 30ml sa biljnim uljem hladno prešanog i nerafiniranog lješnjaka. Nanositi na tijelo svakih sat vremena. Mješavina nije primjerena za djecu.

PRIPRAVCI ZELENE LJEKARNE – raspršivač sa citronelom
Postoje zaista brojne recepture koje u svoj sastav uključuju citronelu, a razlikuju se prema afinitetima onoga koji recepturu sastavlja. Meni se odavno ova receptura za raspršivač pokazala djelotvornom i multipraktičnom te je već godinama koristimo za aromatiziranje prostorija i tjeranje dosadnih muha zujalica i moljaca, za zaštitu od komaraca i zaštitu prilikom odlaska u prirodu.

Ova 10%-tna mješavina eteričnih ulja pripravlja se sa 70%-tnim alkoholom sadrži 5% cejlonske (manje iritirajuće) citronele.
e.u. cejlonska citronela ( Cymbopogon nardus) 5%- 100 kapi
e.u. himalajski cedar 2%- 40 kapi
e.u. prava lavanda 2%- 40 kapi
e.u. egipatski geranij 1%- 20 kapi

Eterična ulja se nakapaju u bočicu od 100ml, dopune do 100ml sa 70% alkoholom, sadržaj bočice se dobro promućka. Koristiti za aromatiziranje zatvorenih prostora, raspršivanje za zaštitu od komaraca i ostalih insekata ( ne zaboravite posprejati vrata i prozore!) i za prskanje po odjeći. Mješavina štiti i od krpelja, a u tom se slučaju odjeća prska svakih sat vremena.
Za prskanje nezaštićenih dijelova tijela (noge, ruke) može se pripremiti mješavina sa upola manjom koncentracijom od ove gore navedene. Iz osobnog iskustva čestih odlazaka u prirodu mogu iz prve ruke potvrditi djelotvornost, ali i to da će se za vama okrenuti svaki prolaznik na vašem putu- ne zato što ste mu zgodni nego zato što se miris ove mješavine nadaleko osjeti.
Prolaznici će se okretati za vama, napasti će se okretati od vas, a vi ćete biti zaštićeni na prirodan način.

Zar to nije ono što se traži???

Napomena: Mješavina nije prilagođena za malu djecu i trudnice. Koristiti isključivo eterična ulja aromaterapijske kvalitete!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.