Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priroda zna

Prirodni preparati olakšavaju simptome alergije na ambroziju

Taj dosadni korov: U borbi protiv alergija može pomoći veliki broj biljaka i njihovih ekstrakata
Objava 06. rujna 2018. 1 komentara 853 prikaza
Foto: Naturala.hr
Foto: Naturala.hr
Ambrozija

Naši čitatelji koji imaju problema s alergijama, pogotovo s, u kolovozu i rujnu aktualnom - alergijom na ambroziju, sigurno su se već opskrbili raznoraznim pomoćnim sredstvima za ublažavanje simptoma - antihistaminicima koji suzbijaju žestoku reakciju organizma, dekongestivima koji djeluju na simptom začepljenog nosa i sinusa ublažavajući oteklinu suznice, fiziološkom otopinom ili su se pak raspitivali o prirodnim sredstvima u suzbijanju alergija. A koje još biljke i dodaci prehrani djeluju povoljno kod alergija?

Repuh (Petasites hybridus)

Ova biljka vrlo učinkovito blokira alergene koji potiču oticanje dišnih puteva. Njena prednost je što pritom ne uzrokuje pospanost. Repuh se obavezno mora uzimati u obliku standardiziranog ekstrakta - dodatka prehrani. Ne smije se konzumirati sirov niti se koristiti na dulji period bez prekida, međutim na našem tržištu još uvijek nije dostupan.

Ulje crnog kima 

Obzirom na njegovo protuupalno,imunomodulacijsko i antihistaminsko djelovanje jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ulje crnog kima ublažava sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski te olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju kao pratitelji sezonskih alergija.

Kvercetin

Kvercetin se nalazi u vinu i velikom broju raznog voća i povrća. Kvercetin je dostupan u obliku tableta i kapsula i često dolazi s bromelinom. Možemo ga dobiti i iz ekstrakata sjemenki grožđa, ginka i zelenog čaja. Pomaže blokiranje histamina koji uzrokuju upale. Može se koristiti i preventivno.  

Vitamin E

800 IU vitamina E dokazano olakšava simptome.

Kopriva (Urtica dioica

Često se koristi u liječenju alergija, sadrži karotene, K vitamin i kvercetin. Postoje neki pokazatelji da kopriva pomaže u ublažavanju već postojećih simptoma alergije. Za liječenje alergije, koristite svakako ekstrakte lista koprive, a ne njenog korijena. 

Probiotici, Lactobacillus acidophilus

Probiotici ili prijateljske bakterije mogu pomoći smanjiti alergijsku reakciju na pelud. Studija je pokazala znatno smanjenje simptoma u odnosu na placebo.

Bromelin

Bromelin je enzim izoliran iz ananasa, pomaže sprečavanje oticanja dišnih puteva i lučenja sekreta što znatno olakšava disanje.
   
Kombinacija većeg broja biljaka

Kombinacija bazge, kiselice, jaglaca, verbene i korijena žute sirištare nazvana Sinupret vrlo je učinkovita protiv kroničnog sinusitisa i bronhitisa koji mogu biti posljedica alergija.

Ostali prirodni preparati 

U borbi protiv alergija može pomoći veliki broj biljaka i njihovih ekstrakata kao što su; ehinacea, ekstrakt sjemenki grožđa, tinktura ili čaj crnog ribiza, ekstrakt kore francuskog primorskog bora (pycnogenol), vitamin C, spirulina, med, propolis i još mnoge druge. U primjeni svih prirodnih lijekova treba biti oprezan i strogo se držati određene doze. Poželjna je prethodna konzultacija s liječnikom ako bolujete od nekih drugih bolesti i koristite neke druge lijekove te ako ste drugom stanju ili mlađi od 18 godina.