Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priroda zna

Tri eterična ulja za sigurno ljeto

Kod uboda insekata (pčele, ose, škorpiona, pauka, krpelja), na mjesto uboda nakapa se nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, a postupak se ponavlja svakih desetak minuta tijekom prvog sata, kasnije rjeđe.
Objava 06. kolovoza 2018. 0 komentara 412 prikaza
Foto: Naturala.hr
Foto: Naturala.hr
Lavanda

Ovo je ljeto bilo zanimljivo, ako ga promatram sa stajališta fitoterapeuta, ali privatno- poprilično je iscrpilo baterije i dovelo me u Zagreb umorniju nego što sam otišla na godišnji. That`s life!

Nažalost, iz prve smo ruke mogli pratiti djelovanje aromaterapije na kinetoze, ogrebotine, posjekotine, opekotine (hvala na pitanju, već drugi dan više nisam bila skurena nego preplanula usprkos drugačijim očekivanjima okoline), upale uha, respiratorne virusne infekcije, čireve, bolne zglobove i još neke nezgodice koje su nam se ovo ljeto našle na putu ( ili, bolje rečeno, mi njima). Borili smo se javanskom citronelom protiv komaraca ( poprilično uspješno), a ubode rješavali još uspješnije.  I stignem kući, a iz arhive mi iskoči tekst pisan za časopis Zdrave vijesti- srpanjsko izdanje koji će odlično ilustrirati većinu nevolja i nezgoda s kojima se jedna prosječna obitelj može susresti na ljetovanju i vrlo jednostavne savjete kako si pomoći.

Kada bih baš morala svesti popis eteričnih ulja za ljetne obiteljske potrebe na samo tri odlučila bih se za LJEKOVITU LAVANDU, PAPRENU METVICU i ČAJEVAC zbog širine svog djelovanja na veliki broj ljetnih izazova. Naravno da nosim puno veći broj eteričnih ulja na godišnji od ta tri- ali smatram da su upravo ta tri ulja odličan izbor za nekoga tko se tek počeo zanimati za aromaterapiju i razmišlja što da ponese sa sobom na godišnji. Sa ljekovitom lavandom, paprenom metvicom i čajevcom ne možete fulati- samo pripazite da kupujete kemotipizirana eterična ulja.

Uz želju da vam ništa od upisanog neće zatrebati, pozdravlja vas

Andrea

TRI ETERIČNA ULJA ZA SIGURNO LJETO

Kako biste što bezbrižnije proveli ljetne mjesece i spremni dočekali eventualne neugode u vidu respiratornih i probavnih viroza, nezgoda i povreda, rana, uboda insekata, opekotina od sunca, boli, glavobolje ili možda mučnina uzrokovanih putovanjem- popis klasične putne ljekarne bilo bi mudro oplemeniti odabranim preparatima zelene ljekarne.

Eterična ulja, čiste esencije biljaka, na vrhu su tog zelenog popisa zbog svog širokog spektra djelovanja i stoga što mogu poslužiti kao prva pomoć u brojnim situacijama u kojima je potrebno reagirati brzo.

U sastavu klasične putne ljekarne trebala bi se naći sredstva za dezinfekciju (alkohol, peroksid ili rivanol), flasteri raznih veličina, sterilne gaze, komprese i zavoji, analgetici i antipiretici ( Lupocet, Voltaren, Ibuprofen), toplomjer, aktivni ugljen, probiotici, otopine za rehidraciju, antihistaminski gel, mast ili krema (Synopen, Fenistil) i antihistaminik koji se uzima oralno ( Claritine, Rinolan).

Osim kvalitetnih, kemotipiziranih eteričnih ulja ljekovite lavande, paprene metvice i čajevca, popis zelene putne ljekarne trebao bio uključivati i macerat gospine trave (kantariona), macerat nevena, gel aloe vere, tinkturu propolisa i 100ml nekog baznog brzoupijajućeg ulja koje će poslužiti za izradu mješavina sa eteričnim uljima (lješnjak, makadamija).

Ljekovita lavanda

Eterično ulje ljekovite lavande, Lavandula angustifolia, Lamiaceae, pravi je predstavnik francuske škole aromaterapije i jedno od najvažnijih ulja prve pomoći. Ovu esenciju, bogata esterima ( linalil acetatom i lavandulil acetatom) i alkoholom linalolom ne bi trebalo zamijenjivati sa eteričnim uljem lavandina (budrovke), klona ljekovite i širokolisne lavande, koji se uzgaja na Hvaru, a za razliku od ljekovite lavande, sadrži viši postotak kamfora.

Ljekovita lavanda najpoznatija je po svom opuštajućem i antidepresivnom djelovanju jer djeluje kao tonik na nervni sustav ublažavajući anksioznost, nesanicu i nervozu.

Ljekovita lavanda djeluje spazmolitično, antiseptički, antialergijski, liječi opekotine, potiče regeneraciju tkiva, a jedno je od rijetkih eteričnih ulja koje se može nanositi na kožu nerazrijeđeno bez straha od iritacije.

Kod opekotina, čista lavanda se nakapa na opekotinu, a postupak se ponavlja svakih desetak minuta tijekom prvog sata od nastanka opekotine, nakon toga svakih sat vremena kako bi se spriječilo nastajanje ožiljka.

Lavanda se za liječenje opekotina od sunca i svih ostalih opekotina kao i za poticanje regeneracije tkiva odlično slaže sa maceratom gospine trave i u tom se slučaju priprema 10-20%-tna mješavina lavande u kantarionu koja se koristi učestalim premazivanjem zahvaćenog područja ( u tamnu bočicu ulije se 200-400 kapi lavande i dolije se macerat gospine trave do 100ml). Takva mješavina je fototoksična i nije prilagođena za izlazak na sunce. Mješavina ljekovite lavande i gela aloe vere ( od 10 do 20% ljekovite lavande) koristi se kod alergijskih reakcija, uboda i opekotina. Ljekovita lavanda svoju primjenu nalazi i kod spazama poprečno prugastih i glatkih mišića- pet do deset kapi ljekovite lavande treba nakapati na zgrčeni i bolni mišić i lagano umasirati, a postupak se ponavlja svakih desetak minuta sve dok bol ne prođe, a spazam ne popusti.

Kod spazama probavnog trakta uzrokovanih nekom crijevnom virozom ili trovanjem hranom, nakapa se pet do deset kapi ljekovite lavande na područje solarnog pleksusa (područje oko pupka) i lagano umasira ili se uzima oralno dvije kapi ljekovite lavande na žličici biljnog ulja, meda ili šećera svakih sat vremena. Zbog protuupalnog djelovanja, svojstva dezinfekcije i poticanja zarastanja tkiva, može se koristiti nerazrijeđena direktnim ukapavanjem na ubode, ozljede, rane i porezotine.

Paprena metvica

Eterično ulje paprene metvice, Mentha x piperita, Lamiaceae, eterično je ulje bogato alkoholom mentolom i ketonom mentonom i za razliku od njegujuće lavande ne biste ga trebali koristiti ukoliko ste dijete, trudnica, dojilja ili imate visok krvni pritisak.

Ovo, mirisom vrlo prodorno eterično ulje, krasi velik broj indikacija te se koristi kod vrtoglavica, osjećaja umora i mučnina uzrokovanih putovanjem inhalacijom jedne kapi na papirnatoj maramici ili nakapano, na malo baznog ulja, po jedna kap na svako stopalo i svako zapešće.

Zbog analgetskog djelovanja te svojstva hlađenja i anestezije, primjenjuje se kod svih vrsta boli (bolovi u kralježnici, u vratu, ramenima, neuralgije, glavobolje, reumatske bolesti) i kod sportskih ozljeda. Na bolno mjesto, na film baznog ulja se nakapa nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice, a postupak se češće ponavlja sve dok bol ne prođe.

Djelovanje na probavni sustav može biti korisno kod različitih ljetnih probavnih viroza i smetnji praćenih mučninom i povraćanjem. U bočicu od 10ml ukapa se 20 kapi eteričnog ulja paprene metvice i 10ml nekog brzoupijajućeg baznog ulja (makadamija, lješnjak ) te se dvadesetak kapi te mješavine umasira u područje abdomena, a postupak se ponavlja svakih sat vremena. Kod jakih spazama probavnog trakta, može se koristiti i oralno u niskoj dozi.

Paprena metvica djeluje i kao antipruritik ( ublažava svrbež) te uspješno umiruje svrbež uzrokovan ubodom insekata ili svrbež kao posljedicu alergijske reakcije kože zastupljena u mješavinama do 5%.

Čajevac

Ovaj popis nikako ne bi smio proći bez još jednog svestranog ulja sa snažnim antimikrobnim djelovanjem- čajevca, Melaleuca alternifolia, Myrtaceae.

Od daleke Australije, gdje su domorodačka plemena gnječila lišće i potom ga inhalirala, stavljala na rane ili koristila kao čaj- eterično ulje ovog stabla ili visokog grma postalo je posljednjih desetljeća jedno od najprodavanijih i najupotrebljavanijih eteričnih ulja u svjetskom mjerilima.

Prema kemijskom sastavu, ovo ulje bogato alkoholima monoterpenolima (terpineol-4 i alfa terpineol) i oksidom 1,8 cineolom dovoljno je snažno da djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica, a da ne izaziva oštećenja i iritacije kože kao što to mogu učiniti fenolna ulja. Čajevac je toliko blago ulje da se može koristiti i nerazrijeđeno. Djeluje antibakterijski na širok spektar bakterija, antivirusno, podiže imunitet što ga čini odličnim izborom za respiratorne i probavne infekcije karakteristične za ljetne mjesece gdje se može koristiti inhalacijom, dermalno i oralno. Dr Schnaubelt preporučuje oralno uzimanje čajevca kao prvu pomoć kod uroloških infekcija (cistitisa) . Zbog svojstva dezinfekcije koristan je kod infekcija kože, za liječenje rana, ozljeda i porezotina gdje se može koristiti nerazrijeđen.

Kod uboda insekata (pčele, ose, škorpiona, pauka, krpelja), na mjesto uboda nakapa se nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, a postupak se ponavlja svakih desetak minuta tijekom prvog sata, kasnije rjeđe.

Za tretiranje uboda može se koristiti i u kombinaciji sa lavandom i paprenom metvicom. U bočici se napravi mješavina od 5ml čajevca, 3ml ljekovite lavande i 2ml paprene metvice. Na mjestu uboda napravi se film od baznog ulja na koje se nakapa nekoliko kapi mješavine, a postupak se ponavlja svakih desetak minuta tijekom prvog sata, kasnije rjeđe.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.