Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Profesionalna deformacija

They're always disfigured with their heads up high.

Objava 29. ožujka 2016. 7 komentara 861 prikaza
"Watch out, the world's behind you!"
"Watch out, the world's behind you!"
"Watch out, the world's behind you!"

Započnimo s jednim jednostavnim pitanjem. Što mislite, koliko službene internetske stranice različitih stvari (bilo kompanija, bilo nečega drugog) govore o samim tim stvarima? Ja ću za ove potrebe pretpostaviti da govore puno. Zašto mislim tako? Zato jer je internetska stranica najbliža bilo kojem korisniku u današnje doba. Zato jer sve više, čak i starije populacije koristi internetske stranice kao izvor informacija. Zato jer internetske stranice služe kao prozori koji prikazuju korisnicima kakvo ono što pretražuju jest.

Prva premisa je dakle, internetske su stranice važne i pretpostavlja se da dobro oslikavaju ono što se na njima nalazi. Bilo kompaniju, bilo privatnu osobu, bilo nešto drugo.

Ako uzmemo da je prva premisa točna, onda moramo zamisliti da bi svaki vlasnik kakve internetske stranice htio potonju stranicu načiniti najbolje što (se) može. Htio bi, na primjer, da bude profesionalna, stilski i grafički jasna, pravopisno i semantički jasna i slično. Kako bi to postigao, zaposliti će najbolje ljude za svaki taj pojedini aspekt svoje stranice, kako bi te stranice bile što bolje i profesionalnije. U slučaju da to ne čini, on je ili lijen/nemaran ili ne misli da internetske stranice imaju veliku važnost, odnosno marginalne su za njegovo poslovanje. U slučaju da, naravno,  ne misli da stranica jest profesionalna, stilski i grafički jasna (etc.), a ona to nije. Tada je neuk.

Druga premisa je, stoga, da onaj tko svoju stranicu ne napravi zadovoljavajućom on to čini jer: (1) lijen je ili nemaran; (2) misli da internetske stranice nemaju veliku važnost pa ne zapošljava stručnjake da se time bave; (3) nije svjestan da njegova stranica ima grešaka iz bilo kojeg područja koja su spomenuta, a zasigurno i nekih koje nisu.

Sada uzmimo na primjer jednu stranicu, na primjer stranicu nečega što je vrlo važno. Recimo da je to stranica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. (MZOS).

Oni zasigurno misle da je njihova internetska stranica vrlo važna, jer na njoj objavljuju (i nadajmo se da će objaviti) sve važne stvari. Preko nje objavljuju natječaje, rezultate natječaja, obavijesti, putem njih se prijavljuje na natječaje, donose razne korisne informacije. Nerijetko međunarodne vijesti i obavijesti o znanosti, umjetnosti, obrazovanju, sportu, školstvu i slično. Neke od tih informacija su i podaci o onima koji su dio njihovog tima, odnosno dio Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Treća je premisa da tim MZOS-a smatra svoju stranicu vrlo važnom.

Za početak, samo neki, a ne svi oni koji su navedeni na tim stranicama imaju objavljene osobne i stručne podatke na za to predviđenom mjestu.  Štoviše čini se da oni najvažniji te podatke nisu priložili. Primjerice ministar Predrag Šustar niti u jednom odjeljku od ponuđenih kraj njegova imena („Osobni podaci“, „Obrazovanje“, „Profesionalna karijera“, „Znanstveno stručna aktivnost“) nema unesenih informacija.  

Zamjenik ministra Hrvoje Šezlak ima šture podatke u svakom odjeljku.

Šture se informacije također nalaze kod ostalih pomoćnika ministra.  Ono što je uhvatilo moju pažnju jest jedna osoba koja tih podataka ima znatno više od svih ostalih koji se tamo navode. Prije nego otkrijemo pravu namjeru ovog teksta, postavit ću još jedno pitanje.

Tko na stranicama MZOS-a uređuje podatke? Svatko uređuje svoje? Postoji osoba koja to radi? Tko je ta osoba? Nemamo odgovora, ali pitanja neka stoje. Jesu li osobe koje nemaju podatke osobe koje nisu poslale podatke onome tko ih treba urediti i staviti na stranicu, ili su to osobe koje nisu svoje podatke napisale na stranicu? Ne znam. O tome da ministar nije naveo niti jedan podatak o sebi na stranici neću ništa reći, pustit ću da govori samo za sebe. Reći ću nešto o Sari – Saneli Butorac, dipl. iur.

 Sara – Sanela Butorac je glavna tajnica ministarstva, koja je (ili je za nju) navedeno najviše podataka od svih članova MZOS tima. Zaustavimo se na njenim osobnim podacima koje možete pronaći na: (http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3383, dostupno 28.03.2016.). Rođena prvoga rujna tisuću devetsto sedamdeset i šeste u Zagrebu. Majka dvoje djece. Udata. Udata? Da, udata. Osoba koja je dala najviše podataka o svojoj profesionalnoj karijeri, koja uključuje i stručne članke, strane jezike, hobije i slično, navela je za sebe da je – udata. Osoba koja je „sudjelovala u izradi većine normativnih akata iz područja odgoja, obrazovanja i športa te niza podzakonskih akata i ugovora iz područja djelatnosti MZOS-a.“

Glavna tajnica ministarstva, dovoljno revna da napiše svoje podatke među njima i one da ide na fitness, nije dovoljno revna da ih napiše pravopisno. Što to govori? Obzirom da tajnici (eng. secretary, lat. secretarius.) primarno jesu pisari trebali bi znati pisati.

Za sve one koji možda ne znaju, u slučaju da takvih ima, ovo je pravilo hrvatskoga jezika dostupno 28.03.2016 na ovome linku: http://republika.eu/novost/11754/udana-ili-udata.  

Vrlo je lako doći do ovog pravila za one u dvojbi. Nije državna tajna. Što bi značilo da onaj tko nije to provjerio ili nije u dvojbi ili ga nije briga. Iznova dileme. Ako nije u dvojbi, siguran je u ono što nije točno, što bi značilo da je nepismen. Ako ga nije briga, onda je lijen ili nemaran.

U slučaju da gđa. Butorac nije sama unosila svoje podatke, onaj tko jest nije pismen.

(Bonus pitanje: bi li gđa. Butorac trebala mariti za ispravnost podataka koji su uneseni kraj njezinoga imena u slučaju da ih ona nije unijela?)

Niti je itko to ispravio.

Što nas dovodi do druge premise, a ako isključimo to da MZOS ne smatra da su stranice važne, što jesmo učinili u trećoj premisi, dolazimo do jednostavnog zaključka: oni su ili lijeni i/ili nemarni da to promijene ili nisu svjesni da to nije točno.

Kao ministarstvo obrazovanja, trebali bi biti svjesni pravopisa. Što bi značilo da su lijeni i/ili nemarni. Trebaju li biti lijeni i nemarni ili zapošljavati one koji jesu lijeni i nemarni? Mislim da ne.

Stoga, ako se vratimo na početak i promotrimo važnosti internetskih stranica kao prozora u ono što predstavljaju, što vidimo kroz prozor stranice MZOS-a? Lijenost i/ili nemar s jedne strane ili nepismenost i neobrazovanost s druge. Predlažem da umjesto da navučemo zastore i ne gledamo taj ružan prizor, razmaknemo zastore i pogledamo dobro što je unutra, ma kako neugodan taj prizor bio.

 • Avatar Kristijan Krkač
  Kristijan Krkač:

  Izvrsno gospođice Điri! Mali prigovor. Možda je previše naglaska stavljeno na riječi "znanosti, obrazovanja i športa", a premalo na riječ "ministarstvo". Naime, MZOS je prije svega ministarstvo, a tek zatim znanosti, obrazovanja i športa. Kao što znamo sva su ministarstva ... prikaži još! traljava i zašto bi ovo bila iznimka? Jer je traljavost u ovom slučaju simpatično autoreferentno inkonzistentna? Mislim da to razumije samo ministar osobno. Uostalom, internetske stranice ministarstava još uvijek imaju stravičan problem - iz njih se vidi da su načinjenje kako bi se ministarstva obratila svojim podanicima, a ne kako bi služila svojim gospodarima. Kritički duh je sasvim izočan. Ne vidim na stranici u prvom planu komentare korisnika (učenika, studenata, administracije, učitelja, nastavnika, istraživača) na način, npr. pozitivnih, negativnih i neutralnih. To bi recimo bila korisna stvar i ujedno znak kritike. S obzirom da toga nema, sve o čemu pišete samo je posljedica ili kako kaže profesor u "I, robot" ...

 • mikrogrizzly:

  Koliko je razvidno, intencija je bila "zvik" po MZOS - no, dio je to šire problematike. Npr. HŽ imaju korektne stranice, vozni red i dr. A što to vrijedi kad je HŽ zastao u razvoju na stadiju 70-ih godina i ... prikaži još! imamo užas u vagonima, prljavo, tandrkaju se 60 km/h prosječno - dok u Japanu 600 km/h i susjednoj Italiji 300 km/h. Tako da nije sve&sva u portalima online... Može neka kompanija imati traljav portal jer do toga "ne drže", u realnosti pak ekspeditivno i pouzdano.

 • Avatar germanistica
  germanistica:

  Dobrodošla među nas entuzijaste blogere!