Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Put Svetog Jakova - Camino de Santiago

Camino de Santiago - Vječita inspiracija pisaca i redatelja

Objava 12. rujna 2016. 0 komentara 1451 prikaza
Camino hodočašće
Camino hodočašće
Camino hodočašće

Još su tri dana ostala do našeg puta u Francusku i sjevernošpanjolske turneje, a kako smo se odlučili na dnevne videe, blogove i snimanje dokumentarnog materijala - red je da spomenemo i druge slične projekte.

Jedan od prvih filmova vezanih uz Put svetog Jakova svakako je 'Mliječni put' iz 1969. godine, po uzoru na ime samog odredišta - Compostele. Redatelj je nadrealist Luis Buñuel pa je samim time fokus na kritici prema crkvi, kroz dogme i herezu. Sve do Paula Coelha nije bilo značajnih projekata već se hodočašće koristilo isključivo kao dio priče ili sporedna stvar. Nakon što je Coelho doživio svjetsku slavu s 'Alkemičarom', ljudi su počeli čitati i njegov prvijenac 'Hodočašće' pa se nekako usporedno počeo podizati i broj hodočasnika s početnih stotinjak tijekom sedamdesetih i osamdesetih do desetaka i stotina tisuća devedesetih.

Njegov roman pokrenuo je val putopisnih i biografskih knjiga među kojima se ističe ona Jacka Hitta. Danas prilično poznati pisac David Lodge istovremeno objavljuje roman 'Terapija'. 'Golo hodočašće' na britanskom Channel Fiveu započinje novu eru priče - novinar Brian Sewell autom obilazi francusku rutu, i to onu produženu s gotičkim katedrala Pariza, Chartresa, te sjever Španjolske. Storije i svjedočanstva hodočasnika te misa u Composteli okosnica su priče koja je desetke tisuća Britanaca vratila u običaj kojeg su prakticirali tijekom Srednjeg vijeka. Francuzi se galvaniziraju filmom Coline Serreau 'Saint Jacques - La Mecque' iz 2005.

Kako je Amerikance motivirala kultna glumica Shirley Maclaine ('Camino - Duhovni put', 2001.), sve češći običaj je da poznate osobe prezentiraju vlastita iskustva. Cees Nooteboom i Conrad Rudolph odašilju priču u književni 'mainstream', a otac i sin Martin Sheen i Emilio Estevez 2010. snimaju vrlo zapaženi film 'Put'. Rick Steves i Simon Reeve put su predstavili u iznimno gledanim serijalima - PBS-ovom 'travel Europe' i BBC-evom 'Pilgrimage'. Samo je prošle godine 262.458 entuzijasta prehodalo put. I sve je nekako zaokruženo Coelhovim biografskim filmom iz prošle godine.

Što ćemo mi? Prije svega, idemo na dnevne blogove i videocaste s dnevnom rutom, a paralelno snimamo dokumentarni materijal koji će poslužiti za montiranje dokumentarnog filma. Kako sva trojica imamo drugačije poglede i ciljeve samog puta, bit će ako ništa drugo raznovrsan materijal. Gledamo se ;)

Podržite nas i na FACEBOOK STRANICI 'PUT SVETOG JAKOVA'

Pokrovitelji - Medijski pokrovitelj VEČERNJI LIST // HTC Hrvatska // Elatus

Hrvoje Martić prvenstveno je čovjek koji vas spašava iz dana u dan. Zatim je veliki borac, a onda i avanturist. Više od deset godina radi u zagrebačkoj službi Hitne pomoći, paralelno kao MMA borac skida prašinu s regionalnih ringova i oktogona, a svojevremeno se zaputio na daleku pustolovinu u afričko sirotište Mali Dom kod fra Mire Babića. Camino de Santiago je na jedan način poveznica svega navedenog - borba i potraga za samim sobom na hodočašću kojeg zamišljaju mnogi, no iskuse samo oni najodvažniji...

Ratko Martinović pisac je i TV voditelj koji svoje iskustvo voli doživjeti na teži (ili po njemu lakši) način, na svojoj koži. Proputovao je europske države, u emisiji ugostio brojne osobe iz društvenog, sportskog i političkog života, autor je četiriju knjiga, no o Putu svetog Jakova samo je čitao. Na par sekundi dug nagovor dvaju kolega promptno se odlučio na Camino i voljan je testirati vlastite granice komfora, izdržljivosti i volje kao nikada do sada...

Ante Križić dečko je iz susjedstva, praktički vjernik i profesionalni skiper. Rođen u Njemačkoj, odrastao u Dubravi, narednih mjesec dana stacioniran na sjeveru Španjolske. Ovaj biciklist i rekreativac nada se da će svoj katolički duh još više osnažiti tijekom Camina, putem vjerskog i osobnog rasta, a nakon ljetne sezone na moru vraća se u Zagreb gdje će slobodno vrijeme utrošiti na neki lagani poslić, mali nogomet s ekipom i prepričavanje zgoda i nezgoda s Puta svetog Jakova...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.