Blogosfera Put Svetog Jakova - Camino de Santiago

CAMINO POSLJEDNJI DAN: Misija gotova! Trio Camino na okupu u Santiagu de Composteli

Objava 14. listopada 2016. 3 komentara 1950 prikaza
Katedrala u Santiagu
Katedrala u Santiagu
Katedrala u Santiagu

Nakon dana i dana konstantne 'utrke' Trio Camino se napokon okupio, i to na najbitnijem mjestu - konačnoj destinaciji nakon 800 kilometara hodanja, Santiagu de Composteli.

A sve je počelo jučer. Hrvoje i Ratko imali su otprilike četrdeset kilometara pješačenja do konačne točke pa su se na noge osovili već u šest ujutro i sa svjetiljkama odlučili kroz mrak krenuti na drugu najdužu etapu čitavog puta. Samo taj dan prošli su kroz razna godišnja doba - od mraza, magle do pljuska i sunca. Usput su se počastili galicijskom janjetinom koja je cijenom i klasom vjerojatno i ponajbolja delicija koju su degustirali tijekom čitavog Camina - španjolska hrana nije se pokazala nešto pretjerano ukusnom, a Trio se zbog 2500+ kalorija deficita dnevno posvetio 'junk food' prehrani koja je uključivala masu slatkiša, Coca Cole i svih ostalih nezdravih artikala.

Kilometri i kilometri prolazili su u znoju i glazbi sve dok nadomak Santiaga nisu naletjeli na Amerikanca Ramireza. Ovaj kalifornijski izdanak samo je posljednjeg dana po vlastitim riječima prešao oko 60 kilometara. S njim su prošli posljednjih dva ili tri sata putovanja i nekako su uspjeli mimoići famozno 'brdo suza' gdje hodočasnici zaplaču nakon što poslije 800 kilometara muke vide tornjeve katedrale. No, scena se nije mogla izbjeći unutar samog grada - s malom razlikom pošto naši Caminovci nisu plakali nego su urlali od sreće. Tih posljednjih par kilometara potrajalo je cijelu vječnost pa je dolazak pred katedralu bio epski - grljenje, vrištanje i nazdravljanje hladnom pivom potrajalo je do kasnih noćnih sati.

Ante je u Santiago došao u petak ujutro s dočekom u kojem je nedostajao samo crveni tepih. Trio Camino je potom odlepršao u ured za hodočasnike gdje su dobili svoje mukom zaslužene certifikate, školjke i potvrde o prijeđenoj udaljenosti. Zatim je uslijedio odlazak u katedralu i tamo su dodirnuli ostatke Svetog Jakova, te sudjelovali u misi poznatoj po enormno velikom kandilu koje kao na praćki leta po crkvi i sveti impozantne brojke hodočasnika. Danas se također planira nešto ležerniji provod i osim dobre klope i slatkiša Trio se sprema na vlastitu misiju - Ratko zbog posla već ujutro mora za Hrvatsku, Hrvoje će busom do Finisterre dok će Ante u skladu sa slobodnim vremenom nastojati do tamo dopješačiti. Misija je gotova, a kroz narednih par dana očekujte konačni izvještaj!

Trio se ovim putem zahvaljuje svima koji su nas pratili tijekom proteklih mjesec dana, pokroviteljima koji su logistički olakšali put, kao i svim budućim hodočasnicima koje smo potaknuli da se odvaže na ovu pustolovinu!

Podržite nas i na FACEBOOK STRANICI 'PUT SVETOG JAKOVA' gdje možete gledati i Videocast, te fotografije

Medijski pokrovitelj: VEČERNJI LIST

Pokrovitelji: Elatus // Martigo UBS // Panturist Arriva

Hrvoje Martić prvenstveno je čovjek koji vas spašava iz dana u dan. Zatim je veliki borac, a onda i avanturist. Više od deset godina radi u zagrebačkoj službi Hitne pomoći, paralelno kao MMA borac skida prašinu s regionalnih ringova i oktogona, a svojevremeno se zaputio na daleku pustolovinu u afričko sirotište Mali Dom kod fra Mire Babića. Camino de Santiago je na jedan način poveznica svega navedenog - borba i potraga za samim sobom na hodočašću kojeg zamišljaju mnogi, no iskuse samo oni najodvažniji...

Ratko Martinović pisac je i TV voditelj koji svoje iskustvo voli doživjeti na teži (ili po njemu lakši) način, na svojoj koži. Proputovao je europske države, u emisiji ugostio brojne osobe iz društvenog, sportskog i političkog života, autor je četiriju knjiga, no o Putu svetog Jakova samo je čitao. Na par sekundi dug nagovor dvaju kolega promptno se odlučio na Camino i voljan je testirati vlastite granice komfora, izdržljivosti i volje kao nikada do sada...

Ante Križić dečko je iz susjedstva, praktički vjernik i profesionalni skiper. Rođen u Njemačkoj, odrastao u Dubravi, narednih mjesec dana stacioniran na sjeveru Španjolske. Ovaj biciklist i rekreativac nada se da će svoj katolički duh još više osnažiti tijekom Camina, putem vjerskog i osobnog rasta, a nakon ljetne sezone na moru vraća se u Zagreb gdje će slobodno vrijeme utrošiti na neki lagani poslić, mali nogomet s ekipom i prepričavanje zgoda i nezgoda s Puta svetog Jakova...

 • Little John:

  Bravo, svaka čast!

 • bakulušić:

  Žao mi je što zbog "tehničkih razloga" nisam s vama podijelio radost. Vratio sam se, čekam s radošću da se i vi vratite svojoj kući. Sretni i ponosni! Neka vas dragi Bog čuva i prati u vašem životu!

 • Avatar think pink
  think pink:

  stvarno veliki uspjeh - napravili su ono što naprave tisuće ljudi svake godine. pravi podvig.