Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

5-MeO-DMT: Božanska molekula iz izgubljene meksičke tradicije 'lizanja' Colorado River žabe

Ovo je jedan od posljednjih testova pod ovom tematikom, pa ga treba zaokružiti sa stilom.
Objava 11. kolovoza 2019. 0 komentara 2569 prikaza
Colorado river žaba
Colorado river žaba
Izvor: Getting High with a Hallucinogenic Toad Prophet, VICE

Kako na jesen (kraj listopada) izlazi moja nova knjiga 'PSIHODELICI - Izmijenjena stanja svijesti' (tada će mi vjerojatno izaći i roman, hrvatska verzija Trainspottinga), evo i jedan ulomak iz knjige, i to onaj koji opisuje 'Božansku molekulu'. Kao što sam naveo, ovo mi je jedan od posljednjih blogova pod ovom temom jer od rujna krećem s blogom posvećenim temi moje sljedeće knjige - OKULTNA SIMBOLIKA.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

NAJMOĆNIJI PSIHODELIK

5-MeO-DMT (5-methoxy-N,N-dimethyltryptamine) psihodelik je iz klase triptamina koji koliko god da je nalik strukturi i djelovanju DMT-a i bufotenina (5-HO-DMT), toliko im je i različit. Nalazi se u većem broju biljaka, te u žabi iz pustinje Sonore (Colorado River Toad, Incilius alvarius), a kao dio tradicionalnog Yopo rituala enteogen je i Južne Amerike. Kako ga je kao sakrament odmah nakon zabrane 1971. prigrlila Crkva Drveta života, samim time se i sačuvao u suptilnoj uporabi gdje se konzumirao pušenjem uz osušeni peršin. Sve dok popularni YouTube kanal VICE nije objavio video s Dr. Octaviom Rettigom, nisu postojali značajniji dokazi o široj uporabi supstance dobivene kroz paratoidne žlijezde žaba. Ritual poznat kao 'Otac' (riječ za 'žabu' iz lokalnog jezika plemena Seri) danas označava sekrete žabe Bufo Alvarius iz meksičke pustinje Sonora, no isto tako služi i kao terminologija spiritualne transformacije uz novostečenu percepciju stvarnosti i drugačiji osjećaj vlastitog tijela. Octavio je uz Otac izliječio ovisnost o cracku, a pomogao je i mnogim današnjim suseljanima u skidanju s Crystal Metha koji zbog snažnih narko kartela vlada tim krajevima. Rettig je u početku bio zadužen kao liječnik plemena Seri, a za znak zahvale na svemu što im je učinio dijele predaju o zaboravljenom lijeku i pripadajuću ceremoniju sa svetim napjevima. On je poučen iskustvom napravio svojevrsni 'crossover' ritual spojem drevnih tradicija i novih medicinskih spoznaja pa je Rettig rado dočekivan gost psihonauta diljem svijeta u brojnim gostujućim ceremonijama.

 

Ako je vjerovati kultnom antropologu i publicistu Peteru Furstu, kao i umjetničkom naslijeđu srednjeameričkih Indijanaca poput iščeznulih Olmeka i Tolteka, uporaba Bufo žabe seže još iz vremena Neandertalaca koji su prije 100.000 godina lizali žabu i dosezali više razine svijesti. Iako postoji 285 različitih vrsta Bufo žabe, jedino ova sadrži supstancu koja je detektirana 1965., a prvi puta zapaljena u već navedenom religioznom okruženju tek nakon zabrane psihodelika i gašenja kontrakultura. Kako je nakon hibernacije i izlaska na površinu prilično lako uz dobro oko uočiti žabu i posljedično joj 'musti' tekućinu koja sadrži i do 15% 5-MeO-DMT supstance, tako je i uporaba bliska svima u regiji koji cijene ovu meksičku tradiciju. Prva publikacija o njezinim benefitima je vodič Alberta Mosta iz 1983. godine u kojem autor navodi prikupljanje tekućine unutar staklene lule, vaporizaciju zagrijavanjem i inhalaciju u pluća snažnim udisajima čime korisnik uroni u intenzivno psihodelično iskustvo relativno kratkog vijeka. Zanimljivo, ova derivacija DMT-a nije jedini potencijalni izvor transcendentalnog iskustva već i najmanje 15 otkrivenih dodatnih triptamina u koktelu koji se razlikuju od žabe do žabe. 5-MeO-DMT je prvotno sintetiziran još davne 1936. dok je desetljećima kasnije sustavno kategoriziran kroz svoje prirodne izvore. Smatra se da ima deset puta veću relativnu potentnost od spomenutog rođaka DMT-a, no sa svojom -metoksi grupom u indolnom prstenu brže dolazi do mozga, te je samim time još promptnijeg djelovanja i od inhalacije čange ili DMT kristala.

Anadenanthera peregrina poznatija kao Yopo (jopo, cohoba, parica) dio je tradicionalne prakse Kariba i Južne Amerike. Smatra se kako ga se koristi tisućama godina, a najstariji dokaz uporabe otkriven je na području današnje Argentine u obliku lula sačinjenih od puminih kostiju pronađenih uz sjeme biljke na Inca Cueva lokalitetu. Laboratorijskom analizom detektirani su tragovi DMT-a dok je radiokarbonsko datiranje uputilo na 2130. god.pr.Kr. čime se konzumacija proteže na preko četiri tisuće godina. Obale središnjeg Perua donose dokaze o mrvljenju i uvlačenju osušenog sjemena, a ista priča je i u Čileu u razdobljima koja sežu od 1200. god.pr.Kr. do kraja prvog tisućljeća nove ere. Sjemenje u prosjeku sadrži oko 7.4% bufotenina dok DMT ima udio od oko 0.16%, a 5-MeO-DMT oko 0.04%. Što u prijevodu znači da će vam za regularnu dozu prvonavedene supstance trebati vrtoglavih 25 g sjemena (što dovodi do konzumacije toksičnih razina bufotenina) dok je za učinak drugonavedene molekule potrebno pojesti između 10 i 20 g. Zato su zabilježeni alternativni vidovi unosa od upuhivanja većih koncentracija praha u nosnice subjekta putem cijevi od bambusa, pušenjem suhe tvari ili kombinacijom s MAO inhibitorima poput Banisteriopsis caapi gdje se simulira efekt nalik Ayahuasci. Tradicije poput autohtonog stanovništva s Orinoco platoa u Kolumbiji, zabačenih Piaroa plemena u Venezueli i žitelja južne Amazone čuvaju uporabu ovog drevnog psihodelika čiji efekti su došli u Europu već četiri godine od dolaska Kolumba. Njegov suputnik Friar Ramor Pane je 1496. godine posjetio Taino Indijance i u opisu iz 1511. godine tumači kako je 'kohobba prah toliko snažan da korisnici gube svijest, a tijelo beživotno pada u trans'. Cijev su si gurali u nosnice, potpuno mijenjali percepciju i navodili kao stupaju u kontakt s duhovima predaka.

Kako ga sam do pisanja ovih redaka nisam probao, za iskustvo sam se raspitao kod polaznika ceremonije dr. Rettiga. Već je za početak rezerviran klasični PR oko DMT-a i srodnih supstanci - ako je čanga prirodna, a DMT duhovna molekula... Onda je 5-MeO-DMT Božanska molekula. Nadređeni (namjerno ga se izbjegava nazvati šamanom, nisam utvrdio zašto) uzima žabu i iz žlijezda smještenih uz krakove štrca tekućinu (koju ponekad i bez žabe već ima deponiranu na nekom mediju) koja se potom nanosi na staklenu lulu, pali 'brener' upaljačem i nakon desetak sekundi osjete se prvi efekti djelovanja. Možda ne toliko bombastični kao kod kristalnog DMT-a, ali u najmanju ruku dugoročno impresivniji. Nema uobičajenih vizuala i svjetlosne pompe ali se u toj mjeri odvijaju misaoni i perceptivni procesi da su ponekead potrebni i dani za analiziranje viđenog, unatoč tek neznatno dužem trajanju procesa od srodnih DMT inhalacija. 'Postao sam jedno s Univerzumom, sve-jedno mi je sve! DMT je karta za hipersvemir, ovdje shvatiš da je hipersvemir u tebi. A i daleko više.' Navodi se i superioran osjećaj blaženstva koji ima ogroman potencijal u liječenju ovisnosti o drogama i alkoholu, a izvor mi dodaje kako je u razgovoru s Rettigom dobio informaciju i o antidepresivnom učinku kojeg i sam osjeti nakupljenom pozitivnom energijom. Sve češće se pušenje supstance kombinira s ceremonijom afričke Iboge radi dužeg trajanja, boljeg shvaćanja duboke mistike, lakše kontekstualizacije viđenog i inspiracije koja ostaje nakon iskustva. Kao bitnu stavku apostrofira i nužnu ozbiljnost te mentalnu pripremu prije ceremonije pošto bi olako shvaćanje tako moćnog lijeka moglo ostaviti negativne efekte na konzumenta. Tako da za razliku od učestalih i rekreativnih pušenja čange nikako ne bi podržao vikend zabave s 5-MeO-DMT-om i bufoteninom, naročito u mješanju s nekim drugim ili nepsihodeličnim supstancama. Zabilježene su tako i (zlo)uporabe sličnih supstanci, nezgrapno okarakteriziranih 'dizajnerskim' epitetom. Tu su tako 4-MeO-DMT (značajno manje potentnosti), Alpha-O iliti 5-MeO-aMT (snažan psihodelik s amfetaminskom energijom), Foxy Methoxy odnosno 5-MeO-DiPT, 5-Ethoxy-DMT i 5-MeO-BFE. Sve odreda supstance u 'beta' fazi konzumacije čiji će se efekti dokumentirati tek nakon smrtnih slučajeva ili širenjem proizvodnje/distribucije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.