Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Absinthe Bairnsfather - Posjet američko-češkoj destileriji receptura koje su pravili naši stari

Kako sam svojevremeno imao priliku degustirati odlični absint po zaboravljenoj recepturi naših predaka dobio sam ponudu osobno posjetiti postrojenje zaslužno za kreaciju ove odlične kapljice.
Objava 16. ožujka 2018. 1 komentara 2109 prikaza
Absinhe
Absinhe
Bairnsfather

Poziv sam dobio od Daniela Dragojevića, čovjeka koji stoji iza hrvatskog distributera 'Artemisia Absinthium', tvrtke koja koordinira prodaju kultnog Bairnsfather absinta za ova područja. Takva ideja se ne odbija i vrlo brzo smo spakovali kofere za Češku.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Legendarni korisnici pomalo tajnovitog pića

Ako niste pročitali raniji blog o temi (možete ga pregledati OVDJE), onda se vjerojatno pitate koja je okvirna razlika između ovoga pića i brojnih drugih absinta koje nalazimo na policama domaćih trgovina. Originalna receptura sadrži psihoaktivne terpene (thujone i fenchone) i alkohol joj služi isključivo kao sedacija za djelovanje terpena, ne i kao uobičajeno samostalan izvor psihoaktivnosti, sedacije ili delirija. Dakle, absint bez terpena je zapravo aromatizirano alkoholno piće s aromom absinta. Bairnsfather je uvidio tu poroznost na tržištu i svoj recept razvija desetljećima u obiteljskom okruženju, no isto tako prepoznat i od kultnih konzumenata, kao piće statusni simbol. Ernest Hemingway, James Joyce, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Marcel Proust, Aleister Crowley, Erik Satie, Edgar Allan Poe, Lord Byron, Hunter S. Thompson i Alfred Jarry samo su neki od uživaoca u ovoj britkoj kapljici.

Daniel je nakon Podcasta dobio potrebnu pozornost zainteresiranih klijenata pa je paralelno rasprodao dotadašnje zalihe i nakon par dana dogovora uputili smo se ka sjeveru Češke, pomalo neočekivanoj lokaciji jedne takve destilerije. No, definitivno ne i nepromišljenoj pošto je odabrano podneblje idealno za razvoj jednog ovako sofisticiranog pića iz autohtone kuhinje. Napuštanje tople klime u Hrvatskoj bilo je zaista ekstremno - već smo se na drugoj dionici autoputa izložili žestokim atmosferskim prilikama ponad Olomouca i Jesenika, a automobil je kašljucao no i spremno dočekao snijeg, mećavu, oluju i hladnoću. Kombinacija Austro-Ugarske i komunizma ponajviše se prepoznaje na pročeljima zgrada, a Česi su unatoč predrasudama o 'paštetama i parizeru' u najmanju ruku 'al pari', ako ne i ispred turobnog hrvatskog standarda. Nakon privikavanja na vremenske uvjete i noćnog putovanja GPS nas je doveo u pitoreskno okruženje malenog sela teško izgovorljivog imena. A jutro je bilo idealno za degustaciju.

'Cilj je oživljavanje davno izgubljenih recepata'

Kyle Bairnsfather živopisan je lik. Rođeni Amerikanac u Češku se doselio prije petnaest godina i samouvjereno je preuzeo obiteljsko postrojenje stanovitog Martina Sebora. Nakon što se upoznao s tekovinama tranzicije promptno se istima prilagodio i u postojeći recept unio značajne inovacije, no isto tako ostavio esenciju originalne Seborove recepture. Fuzija eliksira iz antičke Grčke i autohtonog češkog pića relativno se brzo pozicionirala na tržištu i stara metoda filtracije bez aditiva, boja i kemije pronašla je svoj put do mušterija. Kyle je svjestan svega što je prošao i što ga očekuje, a fokus usmjerava ka 'odbijanju prodaje', odnosno zadržavanju intime u samoj proizvodnji - nema povlađivanja 'mainstream' tržištu, prosječnim konzumentima alkohola ili ulaska u velike shopping centre. Iskrenost nije teško prepoznati pošto je čovjek samovoljno otišao u češke šume, tamo odgaja petero djece i polako širi paletu proizvoda, a opet zadržava broj proizvedenih boca čime balansira cijenu, kvalitetu i ručni rad.

'U posjedu imam veći broj knjiga, receptura i dokumenata koji datiraju još iz Srednjeg vijeka. U njima proučavam tradicionalne ljekovite biljke i recepture koje potom nastojim i sam uzgojiti, te s njima eksperimentirati. Cilj je oživljavanje izgubljenih špirita, prvenstveno vezanih uz Češku, no otvoren sam i za sve ostale kulture', kaže nam Kyle dok prstom upire u boce označene raznim natpisima. Kako su terpeni zakonski ograničene koncentracije, kontrolni primjerci s većim udjelom isključivo su tu za testne svrhe. A tko je bolji pokusni kunić za isprobavanje psihoaktivnih supstanci i 'čarobnih' napitaka od nadobudnih Hrvata? Bitter, Kyle Absinthe, La Dora neke su od vrsta koje smo već probali u ranijoj prilici pa sam se odlučio za novi brend Virgin Verte, ekskluzivni brend s kanabisom, testni primjerak s visokom koncentracijom terpena, kao i neabsintske proizvode vjerojatno vezane uz Češku i njezinu alkoholnu kulturu. Referentni okvir usporedbe mogu biti likeri, Pelinkovac i rakija.

Absinthe kao statusni simbol

Virgin Verte s povećanim postotkom alkohola (neuobičajeno visokih 65%) izrazito je gusta tekućina, snažnog okusa i intenzivnog podražaja. Nakon svega pola čaše dobivate tipične absintske vizure, disocijativni efekt, blagi delirij uz navalu energije i odlično raspoloženje popraćeno tjelesnom toplinom. Uslijedila je čaša s industrijskim kanabisom, prepuna kanabinoida izuzev THC-a koji u ovom slučaju nije pretjerano drag zakonodavcima. Sinergija uz terpene daje dodatnu dimenziju i absintu i kanabisu pa je piće izrazito osvježavajuće, blago, djelovanjem balansirano i više nalik stimulansu nego sedativu. Treća čaša absinta je već sama po sebi rizik, no ne treba zaboraviti da imam najstručniju podršku koju mogu i zamisliti. Kyle je odmah upozorio da ću s povećanom koncentracijom terpena doživjeti podražaj sličan onome koji slijedi nakon jutarnje kave. I to ako neposredno kasnije uzmete tabletu čistog kofeina. Već je okus bio iznimno gust i težak, zahtjevan za progutati i još zahtjevniji za ispijati. No i dalje značajno lakši od većine alkoholnih pića.

Zaljuljan i disociran, odlučio sam se preskočiti konzumaciju ostalih brendova, no ne i odbiti po 'guc' istih. Jesenicka Bylinna je iznimno snažno i invazivno piće, aromatično no žestoko poput rakije. Nije mi se svidjelo. Horška je pak miks tridesetak raznih biljnih kultura i izrazito egzotičan digestiv kojeg je teško usporediti s nekim drugim alkoholom. Vanilka je pak jedini liker u Europi koji za izradu koristi isključivo 100%-tnu vaniliju, bez aditiva i ekstrakata. Ukusno, bogate arome i pitko. Meni ponajbolja cuga svakako je Pfefferminz, 'tekući After Eight' kojeg ćete zabunom popiti u ekstremnim količinama i pri tome ne shvatiti da se radi o vodki. Nakon cjelodnevnog druženja i razgovora odspavali smo šihtu, napunili zalihe i po snažnom vjetru popraćenom susnježicom se zaputili u toplije južne krajeve. 'Doviđenja' bi se u ovom slučaju spretnije moglo nazvati 'Do degustiranja', a što smo sve vidjeli i proživjeli možete pogledati i u ovom videu. Dok distributera za eventualnu kupovinu pića i dodatne informacije možete kontaktirati OVDJE.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Poljanak:

    Ovakve uratke možda je najbolje ne komentirati.