Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Absinthe - Psihoaktivna kapljica kraljeva i boema za najveće hedoniste

Ovog vikenda imao sam povlasticu i prigodu u Podcastu degustirati jedini absint/apsint po originalnoj recepturi s terpenima. I kako je dojam i više nego dobar, iskustvo sam podijelio uživo, a i ovdje putem teksta.
Objava 07. studenoga 2017. 0 komentara 7196 prikaza
Podcast Inkubator
Podcast Inkubator
Degustacija - Artemisia Absinthium

Absint (kod nas kroatiziran u 'apsint', pomalo i nespretno) je destilirano piće koje se danas nažalost prodaje isključivo kao alkoholno. Unatoč tomu što alkohol služi samo kao sedativ za lakše djelovanje biljnih masti terpena s halucinogenim svojstvima. Malo sam pregledavao članke po netu i zanimljivo je kako gotovo svi posve pogrešno zaključuju da je famozna 'zelena čarobnica' rezultat 45-74% alkohola (ovisno o brendu), isključivo zato što nisu ni imali prilike probati absint s terpenima.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Absint je tako 'špirit' bez šećera (nema poveznicu s likerom), alkohol mu služi samo kao 'mazivo' za terpene, a ako nema terpena - onda je aromatizirani alkohol nalik absintu. Točka. Baš kao što su cigarete aroma izvornog divljeg amazonskog duhana prepune aditiva i kemije, s premalo nikotina. Današnji Absinti tako ili nemaju halucinogenog tujona ili ga sadrže u tragovima. A ja moram priznati da sam ovaj odlučio probati zbog dvaju razloga:

1) piće je vrhunske kvalitete, u nivou najboljih konjaka, viskija i vina

2) klijentela je probrana, a na listi njegovih uživaoca su Ernest Hemingway, James Joyce, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Marcel Proust, Aleister Crowley, Erik Satie, Edgar Allan Poe, Lord Byron, Hunter S. Thompson i Alfred Jarry

U studio sam pozvao Danijela Dragojevića, vlasnika tvrtke 'Artemisia Absinthium' i jedinog zastupnika ovog originalnog brenda Kyle Bairnsfather Lykerke, a ovdje ću prenijeti i njegov članak o tematici.

'Absinthe (pravilno pisano) se prvi puta spominje kao biljni eliksir u antičkoj Grčkoj dok se kao proizvod i komercijalizirana priča prvi puta pojavljuje od strane alkemičara na području Švicarske, Njemačke, Češke te Francuske početkom 19. stoljeća te je nemoguće tvrditi da je nastao u određenoj zemlji. Absinthe se proizvodi od gorskog pelina Artemisia Absinthium (pravi Gorski pelin - Wormwood) te sadrži psihoaktivne terpene koji su razlog ispijanja tog pića, dijeli se na Verte (zeleni) i Blanche (bijeli).

Na području današnje EU doktori su odlučili napraviti prirodni napitak od gorskog pelina - Artemisia Absinthium koji pomaže u borbi protiv parazita u želucu i ostalih želučanih i mokraćnih tegoba zbog dodatne zarade imajući u vidu da je psihoaktivnog djelovanja. Absinthe se legalno vratio u Europu 1993. godine - definiran u Anexu komisije za hranu i pića EU koji kaže da Absinthe - piće rađeno od gorskog pelina Artemisia Absinthium (ekstrakcijom Thujone-a iz sjemenki Artemisie Absinthium) te može sadržavati maksimalno 10 mg Thujone -a dok "GORKA" pića mogu sadržavati do 35 mg Thujone-a (Bairnsfather Bitter primjerice). Zakon je kao takav doslovno prepisan u Hrvatskoj 2008. te je Thujone kao psihoaktivna komponenta (strukturalno slična THC-u) reguliran u pravilniku o aromama.

Što se tiče proizvođača postoji tristotinjak brendova u svijetu. Od svih brendova desetak sadrže Thujone dok Bairnsfather (Kyle Bairnsfather) jedini proizvodi Absinthe i Bitter starom metodom filtracije, bez aditiva, boja i kemije, s minimalnom obveznom količinom alkohola i maksimalnom dozvoljenom količinom Thujonea (35mg/lit). S obzirom da većina nije upoznata, proces destilacije (u slučaju da prethodno i naknadno nije učinjena filtracija) uništava esencu samog napitka - Thujone. Što se tiče samog Thujone-a ne postoji nikakvo medicinsko vještačenje da je štetan u većim količinama od 10 mg/l (granica u EU je 35 mg/l), a oni koji tvrde da nije psihoaktivan očito nisu probali pravi. Dapače Thujone je učinkovit u borbi protiv raznih želučanih tegoba i protiv parazita te je jedan od najstarijih antiseptika iz doba antičke Grčke, nalazi se na popisu prvih deset biljaka kineske medicine.

Nije halucinogen ali je vrlo psihoaktivan, razlikuje se od THC-a samo u broju molekula ali je legalan i dosta intenzivnijeg djelovanja. Bairnsfather Likerka (Češka) jedina proizvodi Bitter s 35 mg Thujonea, te se navedeni proizvod legalno nalazi na tržištu u EU od 1997. Postoji samo jedan originalni način pripreme Absinthe-a, piće se priprema tako da se shot od 0,03 Absinthe-a ili Bairnsfather Bitter-a natoči u veću čašu s dvije do tri kocke leda. Led je neophodan kao i tzv. Louche (franc. oblak) efekt. Sporo dolijevanje hladne vode preko perforirane Absinthe žlice s kockom leda na vrhu je obvezno i jedini način absorbcije terpena (Thujone&Fenchone u našim proizvodima) u tijelo koji su razlog zašto se Absinthe konzumira.

Tu su došle do izražaja tzv. fontane sa specijalno dizajniranim finim pipama za što sporije kapanje. Bairnsfather Lykerka (bivši Martin Sebor) danas ima renome kao jedini proizvođač originalnog, prirodnog Absinthe-a i Bittera originalnom metodom filtracije s prirodnim, ljekovitim, psihoaktivnim Thujone-om u najvećoj dozvoljenoj količini u EU. Neki od poznatih klijenata Bairnsfather Lykerke: Johnny Depp, Rammstein, pokojni Hunter S. Thompson - Fear and loathing in Las Vegas... Također nedavnom spektografskom analizom 2012 .novog proizvoda iz Bairnsfather Likerke po prvi puta je ustanovljeno da u Artemisia Absinthium biljci samom ekstrakcijom osim Thujone-a postoji još jedan usko vezani element Fenchone, koji je također psihoaktivan i nalazi se samo u Bairnsfather proizvodima.'

Proizvod možete pronaći i naručiti OVDJE. Što se samog okusa tiče, jako je neutralan i malo podsjeća na mentu. No ako u jednadžbu ubacimo i efekt, onda je energetski prilično jak, pomalo disocijativan uz konstantan problem s fokusom - pogleda, razgovora i osjeta. Ne podsjeća na kanabis onoliko koliko se priča već bih prije rekao da ima 'absintski' osjećaj. Video s degustacijom pogledajte od početka, a kasnije je tu i razgovor s Vedranom Kneževićem iz 'Jungle Tribe' agencije o raznim zemljama svijeta i putovanjima.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.