Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

ALEXANDER SHULGIN: Kralj psihonautike, kum psihodelije i otac Ecstasyja

Uvijek je nezahvalno čitave pokrete stavljati na leđa pojedinaca. No ako je netko zaslužio nadimke 'Kum psihodelije' i 'Otac party droga' onda je to on.
Objava 01. kolovoza 2020. 0 komentara 3408 prikaza
Alexander Sasha Shulgin
Alexander Sasha Shulgin
Farma, 2009. (izvor: Wikipedia)

Otac MDMA, 2C, DOM i 25-NBOMe razreda supstanci

Alexander Shulgin Amerikanac je ruskog podrijetla. Kemičar, farmakolog, publicist te vjerojatno najpoznatiji pionir brojnih tzv. dizajnerskih psihodelika koje je sam osmislio. Studirao je na Harvardu i Berkeleyu, a vrlo brzo se zainteresirao za praktičnu kemiju, kao i psihijatriju i farmakologiju. Jedna situacija oblikovala mu je daljnje interese. Naime, tijekom vojne karijere u Drugom svjetskom ratu doživio je infekciju i prije operacije popio je napitak za koji je bio uvjeren da je sedativ, pa je njegovim opojnim djelovanjem brzo utonuo u san. Probudio se nakon operacije i shvatio da je popio sok s neotopljenim šećerom što mu je otvorilo interes za istraživanjem ljudskog uma i placeba.

Više informacija o Shulginu i psihodelicima možete pronaći u mojoj knjizi PSIHODELICI koja je dostupna OVDJE

Deset godina kasnije došao je do meskalina i počeo istraživati svemir, pošto je stekao dojam kako se čitavo postojanje nalazi u našem umu i duhu. Mogućnost za laboratorijskim eksperimentima u polju psihofarmakologije dobiva razvojem Zectrana, prvog biorazgradivog pesticida koji mu je donio kapital i slobodu rada. Nakon okršaja s poslodavcem odlazi na usavršavanje postaje konzultant i otvara Farmu - danas kultni laboratorij na vlastitom posjedu. Kako mu je prijatelj bio Bob Sager, ravnatelj DEA-ine zapadne sekcije, tako se Shulgin ne samo oslobodio znatiželjnog oka njezinih agenata već je bio i sudski vještak, voditelj seminara, laureat i opskrbljivač te agencije uz 'Schedule I' licencu za rad. Ono što ga je na jedan način proslavilo bilo je otkriće jedne supstance sintetizirane davne 1912. čiji zaštićeni patent nikad nije ispitivan. Riječ je o MDMA-u koji je preko kalifornijskog psihologa Lea Zeffa brzo ponudio kao dio terapije, a zatim je i otkrio jednostavniji način sintetiziranja. To je bio samo početak.

PiHKAL i TiHKAL - Biblije suvremene psihodelije

Koliko je supstanci u relativno kratkom vremenu otkrio i na sebi isprobao govori činjenica da je razvio sustav opisa efekata narkotika indikativno nazvan Schulgin Rating Scale (SRC). Fenetilamine (MDMA, meskalin, 2C) i triptamine (DMT, psilocin) molekularno je varirao, a te izmjene utjecale su na intenzivnost koja onda jednim potezom u opasnost dovodi sve što je godinama gradio. Knjiga PiHKAL (akronim za 'Fenetilamini koje poznajem i volim') iz 1991. pretvorila se u senzacionalni izlazak iz ormara usred prohibicijske ere. U razdoblju bez kliničkih studija pojavljuje se publikacija u kojoj znanstvenik koji radi za sustav objavljuje 179 psihodeličnih supstanci uz detaljne instrukcije za sintetiziranje, doziranja i efekte. Na njegovom uputstvu za izradu MDMA razvila se praktički čitava ilegalna proizvodnja tadašnje Europe, a 2C-B preko noći postaje popularna droga. DEA je tek tri godine kasnije uletio u laboratorij, a Shulgin je izgubio licencu pod optužbom da je kriminalcima osigurao recepte za kuhanje ilegalnih supstanci. Kažnjen je i s 25.000 dolara uz konfiskaciju spornih elemenata i zatvaranje Farme. 

 

Sve to ga očito nije previše pogodilo pa je šest godina kasnije izbacio nastavak TiHKAL s triptaminima i 55 psihoaktivnih supstanci uz prikladne načine izrade. Ovo je do danas najčitanija underground knjiga u svijetu opojnih droga. Kasnije je otkrio i DOX obitelj supstanci (DOM), 5-MeO-DALT i 5-MeO-MALT, sve odreda popularne psihodelike kod nove generacije psihonauta. Umro je 2. srpnja 2014., nekoliko dana prije 89 rođendana. Iste godine u sveobuhvatnoj analizi dizajnerskih droga Shulginov je rad opisan kao najdalekosežniji uz najgore posljedice. Smatra se da je do svoje smrti otkrio preko 230 novih psihoaktivnih supstanci od kojih je mnoge samo on i probao. Praktički je čitava paradigma iza dizajna novih supstanci kojom se eskiviraju zakonske prepreke u uporabi nastali na njegovim istraživanjima, iako ih je on modelirao i konstruirao zbog sasvim druge agende. Misao da je svaka supstanca poput ključa za vrata našeg unutarnjeg svemira povezala je prvi i drugi val psihodelije te širom otvorila treći. Shulgin tako ostaje unikatni pionir, psihonaut, izumitelj i genijalni kemičar bez kojeg vjerojatno ne bi postojala scena elektronske glazbe, ili bi barem atmosfera bila značajno drugačija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.