Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

AMFETAMIN - Nacistički stimulans, kognitivni 'booster' i omiljena partijanerska dizalica

Jedna od najpoznatijih skupina kontroliranih supstanci poznatih pod imenom 'droga' (lijek/droga/otrov) svakako su amfetamini.
Objava 01. lipnja 2018. 0 komentara 20956 prikaza
Amfetamin
Amfetamin
Amfetaminske pilule // Wikipedia

Amfetamin ili alfa-metilfenetilamin stimulans je središnjeg živčanog sustava primarno korišten kao lijek protiv ADHD-a, narkolepsije i pretilosti. Otkriven je davne 1887. i dijeli se dvije enantiomerske baze u različitim omjerima (ili razdvojene) - levoamfetamin i dekstroamfetamin.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Mikrodoziranje i rekreacijska uporaba

U jednom od blogova sam pisao o Adderallu (više pročitajte OVDJE) i tamo sam istaknuo da se izuzev medicinskih osnova lijek koristi i za rekreacijske svrhe - od sportskog i kognitivnog 'boostera' do afrodizijaka, euforijanta i 'party droge'. Amfetamini su kao i praktički sve droge u svojim počecima bile legalne i marketinški gurane kao 'lijek za sve' pa je tako prvi takav patent Benzedrin imao solidne komercijalne uspjehe. Pacijente ADHD-ovce tako amfetamin liječi i usmjerava moždani razvoj dok ostalim uživaocima može stvoriti sindrom poremećene regulacije dopamina (dopaminski sindrom) koji daljnjom eskalacijom prelazi u Parkinsonovu bolest. Dakle, znanstveno je dokazano da amfetamin smanjuje hiperaktivnost, manjak pažnje i impulzivnost, no samo kod ADHD-ovaca. Društveni faktor također je iznimno bitan i znatno unaprijeđen.

Iz navedenih razloga terapeuti koriste mikrodoziranje amfetamina radi balansiranja faza euforije i depresije, buđenja seksualne želje, budnosti i kognitivne kontrole kod rubnih pacijenata. Iznimno visoke doze i dugotrajna uporaba definitivno mogu rezultirati psihozom, deluzijama i paranoidnim stanjima no takve nuspojave rezervirane su isključivo za objesno ovisničko ponašanje. Rekreacijski pripravci tako su supstituirani amfetamini s amfetaminskom strukturom te se nalaze u podskupini stimulansa - najpoznatiji su 'Speed', Crystal Meth, efedrin, katinon (biljka Khat), metoksifenamin, MDMA i drugi. Neke od navedenih supstanci dio su tradicionalne medicine poput kineske Efedre ili jemenskog i etiopskog Khata, a kemijska izolacija amfetamina dogodila se tek krajem 19. stoljeća.

'Speed', Meth, MDMA, efedrin, Kath...

Za nju je zaslužan Rumunj Lazar Edeleanu, no unatoč sintetizaciji potrajalo je dobrih tridesetak godina da znanstvenici otkriju paletu efekata. 1930. godine popisani su unutar sustava, a MDMA je otkriven i ranije (1912.) no uz jednaku neprimjećenost. Eksplozija (zlo)uporabe dogodila se tijekom Drugog svjetskog rata kada su korišteni kao vojni stimulans u nacističkoj Njemačkoj, uz dodatak metamfetamina danas poznatog pod imenom 'Crystal Meth'. Već je tada uočeno da korištenje droge dovodi do stanja iznimnog fokusa i budnosti, popraćenog kognitivnom  britkošću i boljim pamćenjem. Vojnici su imali i bolje rezultate u snazi s jačim mišićnim kontrakcijama, pojačanom brzinom i anaerobnim stanjima. Amfetamin djeluje kao inhibitor ponovne pohrane dopamina zbog čega su povećane izdržljivost i vrijeme reakcije.

Gledajući sve navedeno, netko bi pomislio kako je riječ o 'eliksiru mladosti'. No u priči su i brojne kontraindikacije - od kardiovaskularnih smetnji, paničnih napadaja, anksioznosti, glaukoma, hipertenzije... A oboljeli od anoreksije, bipolarnog poremećaja, depresije, manije, psihoze i Touretteovog sindroma uopće ne bi trebali koristiti ovakve lijekove. S tim da ovdje navodim što se događa kada koristite iznimno kvalitetan i čist oblik amfetamina. Tržišna roba često je uprljana i kontaminirana pa dodaci ili pojačavaju nuspojave ili dodaju nove. Tako da rekreacijska uporaba rezultira dodatnim teškoćama. A i njezine količine do stotinu puta nadmašuju preporučene mikrodoze, pa teški ovisnici dnevno potroše i do vrtoglavih 5 grama 'Speeda' ili Metha. Svake godine od zlouporabe umre oko 4.000 ljudi.

Zakonski zabranjen, kasnije pronađen i u prirodi

Predoziranje ide ruku pod ruku s ovisnošću - čak 15% psihotičnih slučaja nikad se u potpunosti ne oporavi, uz stalne znakove deluzije i paranoje, te možebitnog razvoja dopaminskog sindroma. Kako je amfetamine relativno lako napraviti u kućnoj radinosti, tržište je puno robe sumnjive kvalitete. Kuhari Metha i visoko kvalitetnog 'Speeda' na oku su narkokartela - čim se uoči da je netko uspio složiti kvalitetnu robu, vrbovan je od strane većih igrača za velike cifre. Za razliku od Djece cvijeća, amfetamini su šezdesetih pogonili londonsku plesnu scenu, te je na tim temeljima kasnije nastala klupska elektronska scena osamdesetih. Famozni 'Controlled Substances Act' i njegova UN-ova inačica 'Konvencija o psihotropnim supstancama' iz 1971. stavljaju amfetamin izvan zakona unutar skupine II, odmah do fatalnih kokaina i heroina, te nepravedno smrtonosno klasificiranog kanabisa.

Prirodni amfetamin u toj formi nikad nije pronađen iako postoji znanstvena studija iz 1998. godine sa Texas A&M Sveučilišta u kojoj su znanstvenici navodno pronašli amfetamin i metamfetamin u dvije vrste Acacie - A. berlandieri i A. rigidula. Rezultati nisu ponavljani pa su samim time i neprovjerljivi. Amfetamin je korišten pri nastanku brojnih kultnih umjetničkih djela, knjiga, filmova, pjesama, kao i u otkriću matematičkih obrazaca (Paul Erdos). No obilježen je stigmom razuzdanog plesa, elektronike i techno partyja koja mu je zapravo i stvorila današnju famu koje se nikako ne može riješiti - riječ je zapravo o iznimno bitnom lijeku koji je u najčistijim manjim dozama relativno siguran. Bio korišten kao plesno ili sportsko pomagalo, lijek za ADHD ili narkolepsiju, pomoć pri kreaciji - neizostavni je dio današnje pop kulture.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.