Blogosfera Vrata percepcije

Andrija Štampar - Hrvatski Mason, eugeničar i Rockefellerov tvorac zdravstvenog sustava

Objava 15. travnja 2017. 4 komentara 2950 prikaza
Andrija Štampar
Andrija Štampar
Andrija Štampar

Pionirski istraživači i inovatori u zdravstvenom sustavu odgovorni su za otkrivanje lijekova i postupaka liječenja, no presušno su nedostajali menadžeri koji bi vlastitim radom mogli pokrenuti sam sustav.

OVO JE IZVADAK IZ MOJE NOVE KNJIGE 'DRUŠTVENI INŽENJERING' ČIJA JE PROMOCIJA U ČETVRTAK 20. TRAVNJA OD 19 SATI U KIC-U UZ VODITELJSKU PALICU KREŠIMIRA MIŠAKA - VIŠE INFORMACIJA MOŽETE DOZNATI OVDJE

Jedan od njih bio je Andrija Štampar, pionir suvremenog zdravstva. Rođen u Brodskom Drenovcu u Hrvatskoj, školovao se u Beču gdje je stupio u kontakt s budućim izvorima i kolegama, a sudjelovanjem na kongresu u Parizu pao je pod fokus globalnih klika seminarom o dječjem zdravlju. Tako je u svojoj trideset i prvoj godini došao na čelo Ministarstva narodnog zdravlja, odnosno jedne njegove službe. Indikativan je njezin naziv - Odjeljenje za rasnu, javnu i socijalnu higijenu Kraljevine Slovenaca, Hrvata i Srba. U knjizi 'Povijest eugenike Istočne i Srednje Europe' to odjeljenje bilo je preteča ili usko povezano sa širokom eugeničko-rasističkom mrežom Europe, te srodnom Sekcijom za antropologiju, geneologiju i eugeniku u Ljubljani, Odsjekom za rasnu politiku, Rasno-političkim povjerenstvom u Zagrebu i Odborom za zaštitu srpske krvi i srpskog potomstva u Beogradu.

Štampar je tako vrlo brzo ušao u tadašnji krug pozicioniranih zdravstvenih djelatnika pa je putem te eugeničke linije interesa pridobio moć i utjecaj. 1924. ulazi u međunarodne stručne komitete i zauzvrat po prvi puta javno biva povezan s Rockefeller Zakladom koja mu od tog trenutka omogućava logistiku i financiranje projekata, te napredovanje u hijerarhiji. Po uzoru na američke i njemačke kolege postavio je temelje javnog zdravstva u Jugoslaviji, stvorio logistiku i izgradio ustanove. S obzirom na okruženje (monarhija apsolutističkog tipa) njegove socijalističke i demokratske ideje zapadnjačko-globalističkog naboja nisu mogle zaživjeti pa je prisilno umirovljen 1931. jer je odbio postati ministrom unutarnjih poslova kralja Aleksandra. Nakon svojevrsnog progona dobiva poziv u SAD i Kanadu gdje postaje član i posebni gost već spomenute Rockefeller zaklade.

Njegove tehnike postaju reformističke. Liga naroda unajmljuje ga za stvaranje osnova troškovnika današnjeg zdravstvenog sustava SAD-a. Zanimljivo, unatoč vlastitim 'progresivnim' stavovima poslom odlazi u Kinu gdje također izgrađuje sustave i stvara okvire sustava cijepljenja, a isto čini u čitavom nizu manje razvijenih zemalja dok paralelno održava predavanja po najvećim svjetskim sveučilištima pod okriljem RF-a. Povratak u Hrvatsku nije mu bio najbolja ideja - uhićen je od strane ustaškog režima i proslijeđen je nacistima pa je u Grazu dočekao kraj rata u zatvoru. 1946. sudjeluje u osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), piše prvi Ustav i predsjeda prvom svjetskom zdravstvenom skupštinom. Njegova kovanica 'Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti' postaje postulat zdravstvenih organizacija, a on je i danas priznat kao jedna od ključnih osoba za stvaranje suvremenog zdravstvenog sustava i najvažnijih suradnika obitelji Rockefeller.

Smatra se da mu je život tijekom nacističkog pritvora spasila upravo masonska konekcija. Naime, Andrija Štampar je bio Slobodni zidar što je donedavno bila 'teorija zavjere' dok publicist Branko Šomen podatak nije javno objavio u svojoj trećoj knjizi o Masonima i u nacionalnim tiskovinama. Mason, eugeničar, farmaceut, protivnik dobrovoljnog cijepljenja, arhitekt suvremenog zdravstvenog sustava i osoba od povjerenja Rockefeller Zaklade zasigurno je jedan od najutjecajnijih Hrvata u svijetu kroz čitavu povijest, unatoč nedostatku većeg medijskog potenciranja. No, Štampar je definitivno i jedan od temelja današnjeg famoznog 'Novog svjetskog poretka', i to u trenucima njegovog stvaranja i formiranja korporatizma.

Za kraj prenosim i podcast kojeg sam ovog tjedna snimio s legendom alternative ovih prostora - Dragom Plečkom. Braco, Sai Baba, Međugorje, Grabovoi, Garjaev, psihodelici i subaudio poruke samo su neke od tema zanimljivog razgovora, pa uživajte, a mi se vidimo na promociji knjige u četvrtak.

 • Kikiriki:

  Svi utemeljitelji SAD-a su bili masoni. Jedina država koja je u 18. stoljeću imala demokraciju. Zanimljivo je da su recimo "globalisti" tog vremena bili rasisti, danas su "globalisti" egzemplari u ljubljenju "različosti." Socijalisti prošlosti su bili najveći rasisti, tipa G.B. ... prikaži još! Shaw koji je svoje "mudrolije" snimao na celulozni film, danas socijlisti pišu transparente tipa "Welcome Immigrants" i masovno se kopuliraju sa sand niggerima i ostalim niggletima.

 • Avatar Slavonija87
  Slavonija87:

  Koje gluposti. Indikativan je njezin naziv - Odjeljenje za rasnu. Pa to je tad bilo normalno ne mozes danasnje kriterije bacat u vremena s kojima to nema veze. tko kaze da ideje koje su danas "normalne" neće biti osuđene za 100 godina.

 • kobran:

  Potpuno se slazem ali bilo je tu jos cijela plejada eksperata i uguza.