Blogosfera Vrata percepcije

Ayahuasca - Sveti napitak Amazone i 'duhovna molekula' koja osvaja Hrvatsku

Puno tekstova već je napisano o Ayahuasci i njezinom kapitalnom psihoaktivnom sastavku DMT-u, no nikad nije previše još jedan - naročito nakon ispunjujućeg ovotjednog Podcasta.
Objava 13. travnja 2018. 0 komentara 1164 prikaza
Ayahuasca kompot
Ayahuasca kompot
Wikipedia

Ivan Vuković 'Magellano', kultni domaći 'underground' reper, odlučio se javno progovoriti o samoj tematici i tako destigmatizirati tabu temu korištenja psihodelika - čemu i ovaj blog na jedan način služi.

DMT i MAOI inhibitori - dvije strane istog novčića

Ayahuasca je u načelu kompot načinjen od Banisteriopsis caapi vina i drugih elemenata. Prvonavedeni Yage služi kao 'biljka učiteljica', sadrži alkaloide poput harmalina i harmina koji djeluju kao MAOI inhibitori (primarno omogućuju oralnu aktivaciju DMT-a) dok su drugi elementi izvori DMT-a i među njima najčešće su korišteni Psychotria viridis (Chacruna), Diplopterys cabrerana (Chaliponga) i Psychotria carthagenensis (Amyruca). N,N-dimethyltryptamine iliti DMT je triptamin koji se prirodno javlja u ljudskom tijelu kao neurotransmiter i stvara se u vrlo malim količinama tijekom normalnog životnog metabolizma putem enzima triptamin-N-metiltransferaza. Narav DMT-a je lakše shvatiti na način da posjeduje indolnu strukturu i sličan je neurotransmiteru serotoninu koji je također po prirodi triptamin, te je poznat kao tzv. ‘hormon sreće’. Njega se može konzumirati i pušenjem, kao i drugim raspoloživim sredstvima - no o tome ću u nekom drugom blogu.

Napitak se konzumira kao dio indijanskih kultura Južne Amerike - sam naziv dolazi iz Quechua jezika, odnosno europska inačica njihovog naziva 'Ayawaska'. 'Aya' označava 'duh/dušu' ili 'mrtvo tijelo' dok 'waska' predstavlja 'uže', 'lijanu' ili 'vino'. Achuar jezici je nazivaju 'Natem', a Sharanahua jezici 'Shori'. Povijest uporabe može se datirati isključivo uz dolazak konkvistadora - Jeremy Narby svojevremeno je kroz razgovor sa šamanima došao do par zapanjujućih podataka. Da je Ayahuasca korištena iz 'davnih vremena', da je mogućnost pronalaska izvora DMT-a i MAOI inhibitora u amazonskoj prašumi s obzirom na bioraznolikost oko 1:4.5 milijuna, te da su recept drevni narodi dobili nakon 'ceremonija svetih gljiva' - Teonanácatl. Španjolski i portugalski osvajači nimalo iznenađujuće napitak i ceremoniju prozivaju 'prizivanjem đavola' pa se tradicija skrivećke čuvala do danas.

Relativno kasan dolazak na Zapad

Sve do sredine 20. stoljeća za Ayu je znala svega šačica ljudi sa Zapada, a onda pisac William Burroughs doznaje za rad antropologa Richarda Evansa Schultesa i njegovim tragom odlazi provjeriti može li se na taj način riješiti ovisnost. Schultes je uz pomoć Claudija Naranjoa u SAD donio prvi poznati uzorak i na njemu vršio ispitivanja te popisao alkaloide. Klasični psihonauti poput Huxleya ili Thompsona nisu promovirali Ayu tijekom ere Djece Cvijeća pa je praktički izbjegla žestok legislativni udar, za razliku od izoliranog DMT-a koji se famozne 1971. našao u UN-ovoj Konvenciji o psihotropnim supstancama. Knjiga 'True Hallucinations' psihodeličnog maga Terencea McKenne i životni rad njegovog brata Dennisa na farmakologiji, botanici i kemiji Aye i oo-koo-he napitka (Anadenanthera peregrina, Yopoa i izvora 5-MeO-DMT molekule) kompot su gurnuli tamo gdje se nalazi danas - samom rubu zapadnjačkog 'mainstreama'.

Tomu se treba zahvaliti i podcasteru Joeu Roganu, iako kritičari navode da je to 'mač s dvije oštrice' zaslužan za komercijalizaciju i pripravka i Amazone. No druga perspektiva kaže da je to možda bio i jedini način očuvanja tradicije. Vino po receptu tako može napraviti gotovo svatko ali ključne stavke ceremonije mogu provesti isključivo oni koji poznaju njezine zakonitosti - od faza kuhanja, količine biljaka za potenciju, dodatnih pripravaka za širinu obreda (poput 'Toe' dature, divljeg izvornog duhana Mapacha ili Ilex Guayuse, pića nalik Yerba Mateu), odabira i zaštite prostora, vođenja kroz proces, interpretacije vizija... Ti elementi sakramentalne ceremonije govore da je riječ o prilično kompleksnom procesu čije bi nestručno izvođenje moglo ozbiljno narušiti nečije psihofizičko zdravlje. S jedne strane biljka učiteljica i iscjeliteljica, s druge potencijalni 'okidač' za psihozu.

Zlouporaba iznimno opasna

To naravno ne sprječava tisuće samoprozvanih šamana u organizaciji 'retreat' događanja. Pravi šaman preuzima odgovornost za vas i ključna je komponenta ceremonije, daleko značajnija od samog kompota. Kako su iskustva na Ayahuasci iznimno intenzivna i s pravom je se naziva 'krovnim psihodelikom' (moje prvo iskustvo možete pročitati OVDJE), ona je i iznimno opasna u krivim rukama. Nizozemska je uvela i religijske ustanove koje je koriste kao 'sveti sakrament' pa je to postalo svojevrsna platforma za širenje ideje diljem svijeta. Nakon što je slučaj Bogers-Fijneman došao na sud, tužitelji nisu uspjeli dokazati štetnost DMT-a po javno zdravlje i samim time dvojac dobiva presedan zaštite religijskih sloboda koji je na snazi još i danas. Crkva Santo Daime osniva se u većini država gdje je Aya popularizirana i praksa se razlikuje od države do države - u Hrvatskoj nije registrirana niti jedna religijska instanca koja bi upotrebljavala napitak kao sakrament.

Širenje priče na cijeli svijet otvorio je i put ka neamazonskim izvorima MAOI-ja i DMT-a poput Sirijske rutvice ili Mimoze hostilis, što mnogi šamani izbjegavaju zbog enteogene filozofije. Ayahuasca je i predmet brojnih znanstvenih studija koje nastoje utvrditi sve njezine spomenute benefite - od antidepresiva, antikancerogenog efekta ili tretmana za ovisnosti i psihičke bolesti. Hrvatska je po svim pitanjima iznimno konzervativna - judeokršćanske religije konsenzusno odbijaju uporabu psihodelika jer inzistiraju na duhovnim posrednicima, a tradicionalne psihoaktivne biljke poput bunike, velebilja ili mandragore u potpunosti su zametnute u povijesnim arhivima pošto podsjećaju na uništenu tradiciju Europe prije Srednjeg vijeka. Ako vas zanima više o samoj Ayi, gdje je se sve može degustirati, kako izgleda ceremonija, što je čini potencijalno opasnom - pogledajte navedeni Podcast u nastavku...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.