Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

BOB LAZAR: Najveći NLO zviždač u povijesti ili lažljivac koji nas je sve prevario?

Ovaj članak sam svojevremeno objavio u časopisu 'Svjetlost' nakon velikog uspjeha Netfixovog dokumentarca i Roganovog Podcasta o čovjeku koji je nakon trideset godina opet postao top tema.
Objava 29. veljače 2020. 0 komentara 2294 prikaza
Bob Lazar
Bob Lazar
YouTube Screenshot

„Uređaj su nazivali 'antimaterijskim reaktorom', bizarnih karakteristika, bez vidljivih spojki i varova. Cilindrični uređaji, postolja, gravitacijska pojačala i odašiljači koji stabiliziraju antigravitacijsko polje uz navedeni reaktor krasili su tehnološki superioran objekt. Tom neidentificiranom letjelicom kojom navigiraju nepoznati senzori, manipulacija gravitacijom i kokpit za vozače patuljastih dimenzija. Za razliku od SF literature i filmova, taj NLO levitira prostorom s isturenim 'trbuhom' unutar nevidljivog polja distorziranog prostor-vremena.“

Robert Scott Lazar kultna je ličnost u ufologiji. Popularni Bob svojevremeno je za mnoge pratitelje NLO fenomena, vojne analitičare i istraživačke novinare predstavljao najmističniju personu Amerike. Kada je u svibnju 1989. istupio u intervjuu na lasvegaškoj TV postaji KLAS pod pseudonimom 'Dennis' nitko nije mogao predvidjeti kako će njegovo svjedočanstvo o do tada nepoznatom fenomenu područja 'Area 51' na Groom Lake lokaciji danas predstavljati viralni fenomen i opsesiju aktivista s društvenih mreža željnih ilegalnog proboja u vojni parametar. Dapače, sve do 21. stoljeća američka Vlada nije ni priznavala postojanje tajnovite vojne baze pa je Lazar koji je već iščeznuo u anonimnost tek naknadno dobio etiketu legitimnog zviždača. Unatoč tome što je izuzev skrovite baze posvjedočio i postojanju razvijenog programa reverzibilnog inženjeringa koji svoje korijene pronalazi u analizi većeg broja neidentificiranih letećih objekata. Unatoč tome što su u priči bili i antimaterija, nestabilni i u tom vremenu još neotkriveni element 115, te brojne druge u najmanju ruku senzacionalne tehnikalije, kao i sporne diplome s prestižnih sveučilišta. Status zviždača ostao mu je neokrznut. I priču je nakon trideset godina šutnje napokon odlučio u potpunosti podijeliti, i to na pomno odabranim platformama. Dokumentarni film poznatog filmaša i NLO istraživača Jeremyja Corbella pušten je na Netflixu, a posljedično rezultira i gostovanjima na najpopularnijem globalnom YouTube kanalu u Podcastu Joea Rogana, te intervjuom kod legendarnog Larryja Kinga. I ono što se mora zaključiti je da smo napokon dobili brojne dijeliće slagalice koji će možda biti i presudni u stvaranju konačne slike o Lazarovom svjedočanstvu. A tako je malo nedostajalo da priča ostane zaboravljena pod stigmom 'sulude teorije zavjere'. 

Značajnim je tonom glas spikera svojedobno započeo famu o Području 51, smještenom na sjeveroistočnom rubu vojno-testnog poligona u Nevadi. Što možda ne bi odudaralo od klasičnog konspirativnog momenta rezerviranog za vojno-obavještajni sektor, no završni pasus spominjanjem 'testiranja vanzemaljskih letjelica' tada još nestrukturiranu ufologiju uvodi u novu eru. Mračna silueta tog je 12. svibnja davne 1989. Skromno i naivno zaključila da je čitavu ambicioznu tezu nemoguće dokazati bez razotkrivanja njegovog identiteta. Kasnije ćemo doznati da ni taj odvažni svjedok neće pomoći u rasvjetljavanju istine iza 'analiziranja letećih sposobnosti devet neidentificiranih vanzemaljskih objekata u objektu kod Groom Lake jezera'. Pogonski sustav baziran na gravitaciji, antimaterijski reaktor kao pogonsko gorivo i slojevitost informacije i istine  šokirali su tadašnju javnost, kao i opasne optužbe za 'špijunažu', te 'zločin protiv znanstvene zajednice i američke javnosti' koje su mladog tridesetogodišnjeg znanstvenika preko noći pretvorile u redikula, teoretičara zavjere i stranog agenta. Vrlo je brzo otkriven identitet Boba Lazara, djelatnika tajnovitog područja S4 i čovjeka čije su radna knjižica i fakultetski CV preko noći nestali iz javnodostupne dokumentacije. Jedina osoba koja mu je vjerovala i samim time ustrajala u dokazivanju istine bio je kultni istraživački novinar George Knapp. Javnost je zahtjevala odgovore, Lazarov život nepovratno gubi privatnost i nakon tri desetljeća neka pitanja morala su dobiti konkretnije odgovore. Knapp čitavu profesionalnu karijeru stavlja na kocku. I nije pogriješio.

Kaktusi, prerija i pijesak. Zabačeni kalifornijski pejzaž idealno su mjesto za osamu, naročito ako ste ikona pokreta koji vapi za svjetlima pozornice, konferencijama i ekskluzivnim objavama. Uglađenog stila i štreberskog pristupa materiji kultno je lice ufologije napokon odlučilo javno istupiti i prekinuti brojne interpretacije vlastitih izjava. Bob Lazar stao je pred Corbellovu i Roganovu kameru opet postavši najviralnija medijska priča trideset godina poslije. Tamo gdje je sve i započelo, usred vrelog okruženja Kalifornije i Nevade.

- Prvenstveno sam poznat kao osoba koja je radila u klasificiranoj bazi poznatoj pod nazivom S4, smještenoj u pustinji Nevada blizu Područja 51. Tamo smo se bavili reverzibilnim inženjeringom vanzemaljske svemirske letjelice. I ta činjenica mi je u potpunosti promijenila život, vjerojatno svaki njegov aspekt. Nažalost, najviše u negativnom smjeru. Čak mi je teško i pronaći neke pozitivne promjene. Iz današnje perspektive, da mogu odabrati odlučio bih se na šutnju. Svijet je postao posve različito mjesto kroz samo tri desetljeća. Informacija se drugačije širi i prenosi, samim time se i lakše iskrivljuje. Tako da nove generacije imaju još teži zadatak u spoznaji koja je informacija točna, a koja nije.

Lazar je danas daleko otvoreniji sugovornik i nema problema ni s iznošenjem tvrdnji koje će zajednica skeptika automatski uzeti na zub. Tako bez poteškoća potvrđuje teze koje je svojevremeno prilično rezervirano branio. A one uključuju povezanost američke Vlade i tajne vanzemaljske tehnologije pribavljene iz raznih izvora. Čak i onih arheoloških, pošto letjelicu koju je sam istraživao povezuje upravo s drevnim iskopinama. Lazar u svojim prisjećanjima govori isključivo vlastita iskustva i izbjegava bilo kakvu interpretaciju viđenog, izuzev stručnih okvira i znanja koje posjeduje. Tako unatoč otvorenosti zadržava jedan izrazito racionalan okvir koji ga udaljava od arhetipa prosječnog zviždača u ufološkoj zajednici.

- Slao sam rezime većem broju državnih istraživačkih centara i dobio odgovore. Otišao sam na razgovore i na jednom od intervjua raspitivali su se ponajviše o mojim interesima nevezanim uz posao. Rekao sam im da koristim akcelerator čestica i par sličnih stvari kojima sam se bavio iz hobija. Jednog dana su mi se javili i rekli kako imaju upražnjenu poziciju fizičara, te smo ponovili razgovor s naglaskom na to radno mjesto. Dobio sam 121 dokument u prilično opsežnom postupku brifiranja i iz dana u dan rastao mi je nivo ovlaštenja sve do pozicije koju su nazivali 'Majestic'. Ostao sam šokiran kada sam u nekim od dokumenata viđao nepoznate letjelice. Prvotno nisam vjerovao što vidim no brzo postanete fascinirani. Ipak je to san svakog znanstvenika. Uskoro sam ih mogao i vidjeti, jednog iz blizine, drugog tijekom manevriranja. Demonstriran mi je rad antimaterijskog reaktora, uklonjenog iz jedne od letjelica. Ono što ih je najviše zanimalo je kako rekonstruirati rad reaktora, no bez spornog elementa 115. To je bilo u tom trenutku nemoguće, ta rekonstrukcija rada postojećim ili stabilnim elementima poput plutonija.

Njegova odvažna svjedočanstva i dan danas brane isti oni koji su ih branili tijekom 'Dennisovog' razotkrivanja tajne Vladine NLO agende. George Knapp stoji iza autentičnosti onog što Lazar iznosi kao istinu, a Bob s vremenom nije izgubio sebi drage osobe unatoč ogromnom pritisku. Dapače, samo je učvrstio njihovo povjerenje. Područje 51 postalo je simbolom konspirativnih težnji američkog vojno-obavještajnog sektora, a ufologija je popularizana kroz filmove poput 'Vatre na nebu', serija poput 'Dosjea X' i generalnih značajki pop kulture. Nakon što je na Lazara pokušan atentat, svi daljnji intervjui bili su svojevrsno osiguranje. Privatnost i povlačenje u osamu stvorili su dodatnu famu oko ionako misteriozne priče. A izlazak iz ormara trideset godina kasnije u močvarnom je području države Michigan zatekao Bobovu suprugu Joy i dodatno motivirao na javnu podršku. 'Možete mu vjerovati ili ne, no Bob je jedna jako iskrena osoba. To znamo svi mi koji s njim svakodnevno provodimo vrijeme'. I tu rečenicu ponovit će vam i njegovi prijatelji poput Zacka Slizewskog, majka koja emotivno pokazuje crno-bijele fotografije iz djetinjstva i već spomenuti istraživački novinari involvirani u priči. A tomu u prilog ide i sve veći broj tehnoloških dostignuća koja je Bob poput Nostradamusa 'predvidio'.

 

Tako je u više navrata naveo uređaj za čitanje telemetrije dlanova. Naprava je funkcionirala tako da subjektu izmjeri kosti prstiju, njihove specifične položaje i omjere u samoj šaci. I te dimenzije okarakterizirao je kao jedinstvene za svakog čovjeka, samim time idealne za identifikaciju. Unatoč dugogodišnjoj skepsi znanstvene zajednice Corbell je uspio pribaviti fotografiju kontrole ulaska u Nellis Range testno 'stealth' postrojenje u Nevadi gdje se koristi upravo takav neuobičajeni biometrijski uređaj za kontrolu dlanova. Ovi sitni dijelovi većeg mozaika Lazaru daju na vrijednosti i autentičnosti, no oku i javnosti vidljivi rezultati naprednog reverzibilnog inženjeringa ipak izostaju. Ili su barem još nedovoljno istraženi, klasificirani ili skriveni od očiju i radara na zvjezdanom nebu. Baš kao što su izbrisani i tragovi Lazarovog školovanja na MIT-u i CalTechu, odnosno radno iskustvo na državnom istraživačkom centru u Los Alamosu. Zanimljivo, unatoč opovrgavanju njegovog sudjelovanja u potonjem projektu interni telefonski imenik iz 1982. Roberta Lazara navodi abecednim redom uz kolege znanstvenike i tehničare, a službeno glasilo 'Los Alamos Monitor' iz istog vremena s njim objavljuje intervju.

- Uvijek me se navodi kao čovjeka koji nije imao nikakav utjecaj u programu, da sam kompromitiran, sredstvo dezinformacije ili da nemam nikakvih dokaza da sam bio na licu događaja. No uz takve optužbe suprotna strana također ne iznosi nikakve dokaze vlastitih tvrdnji. Ako radite službeni demantij, morate imati dokaze. A ne plasirati tvrdnje bazirane na emociji i strahu. Ako je moj život alternativna istina ili laž, neka mi netko pokaže činjenice. Gdje sam zaista tada bio, što sam radio. Zar netko doista misli da bi me Los Alamos zaposlio izravno iz srednje škole? Ako mislite da tako što nije moguće, onda se nešto jamačno dogodilo u međuvremenu. Svakog se lako uhvati u klopku, a u ovoj debati može se vječno raspravljati. Priča tako može sezati i do vremena prije MIT-a. Gdje sam živio recimo u srednoj školi. No odgovor na takva pitanja neće odgovoriti na daleko bitnije okolnosti koje sam iznio u javni prostor. Sve me podsjeća na namjerno odvlačenje pažnje da se ne bi obraćala pozornost na širu sliku. Naravno, ako vas zanima istraživanje mog života, dapače, slobodno. Ali onda analizirajte i ono što cijelo vrijeme govorim. Ne želim biti javna osoba, od toga nemam financijske koristi, čak mogu smisliti i bolju laž. Zato svoj fokus usmjeravam ka onome što sam radio u S4, ne i dokazivanju vlastitog obrazovanja ili radnog iskustva.

Knapp je kao dio istraživačkog opusa ipak morao pročešljati i Lazarov životopis. Ono što je zaključio kroz razgovore s njegovim prijateljima i kolegama je značajno provedeno vrijeme unutar CalTecha, MIT-a i Los Alamosa što implicira ili da se tamo zaista školovao i radio ili da je ogromnu količinu energije posvetio prevari i suradnji s osobama koje mu lažnim svjedočanstvima čuvaju leđa. A ultimativno pitanje je bi li dokazi tih diploma i radnog iskustva skepticima nešto značili u dokazivanju reverzibilnog inženjeringa vanzemaljske tehnologije ili bi pronašli nešto drugo kao simbol difamacije. Lazar je i na za ovaj slučaj nevezanom suđenju držao priču zbog koje je manjkom dokaza mogao završiti u zatvoru. Sudski istražitelji isto tako nisu mogli potvrditi njegovu priču pa je dobio uvjetnu kaznu, a za čovjeka bez formalnog znanja začuđujuće je da godinama živi od vlastite tvrtke čija su djelatnost istraživanje i prodaja naprednih kemijsko-tehnoloških alata, senzora i magneta. A kao netko tko širi 'neprovjerene teorije zavjera o tajnim vladinim postrojenjima' u najmanju ruku bio je neobično točan kada je CIA sukladno Aktu o slobodi informacija (FOIA) 25. lipnja 2013. godine službeno objavila stvarno postojanje Područja 51, kao i pripadajuću 'Top Secret/osjetljivu fragmentiranu informacijsku oznaku' (TS/SCI) koja izrazito koketira s Lazarovim navodima.

- Danas me svi pitaju jesam li doista ugledao vanzemaljca u postrojenju kao što sam dao naslutiti 1989. u intervjuu. Iz ove perspektive i s vremenskim odmakom mislim da nisam. Dva čovjeka u laboratorijskim kutama držali su lutku u malenoj stolici, nalik onoj koju sam vidio u letjelici. Rekao bih da im je ona služila za lakši privid dimenzija, sumnjam da im je vanzemaljac pozirao. Sve sam vidio u stotinki sekunde, koliko čovjek uopće može vidjeti u tako kratkom vremenu? Prije i kasnije nisam vidio vanzemaljce niti sam čuo da netko o njima priča. Jedino što znam je da su koristili kodno ime za vanzemaljce. 'Klinci'.

S druge strane, korištenu tehnologiju u više je navrata apostrofirao kao 'gravitacijsku'. Iako današnja znanost ne zna ni što gravitacija doista jest, uređaji koje je zatekao u postrojenju koriste je kao pogon. I to pogon drugačiji od nama poznatih koji iza sebe ostavljaju ili ispušne elemente ili zrak po principu akcije i reakcije. Ovom pogonu izostaje reakcija, izuzev distorzije vremena i prostora koji se svija unutar polja djelovanja. Lazar navodi i kako je njegovo poimanje te tehnologije možda nedovoljno i zastarjelo ukoliko su znanstvenici nastavili s istraživanjem letjelica. Neke od detalja koje je kroz tjedne i tjedne posla zaboravio evocirao je kroz hipnotičke seanse s Laneom Keckom, a autentičnost izrečenog pokušao je potvrditi javnim podvrgavanjem detektoru laži kojeg je kroz četiri navrata uspješno prošao. Ni takve javnosti predočene strategije nisu urodile plodom pa je za skeptike ostao prevarant, a za ufologe legenda ili dezinformator, ovisno kojoj struji pripadaju.

- Brzo se naviknete na postojanje takve tehnologije, kao da nekom iz 19. stoljeća date automobil na korištenje. Možda neće shvatiti kako radi ali će se brzo posvetiti vožnji. Fascinantno je i kako su sjedišta u letjelici tako malena. Pitate se zašto bi netko radio tako sofisticirane letjelice za djecu. Bilo je čudno i raditi u atmosferi prepunoj vike i naredbe, a tako su nas nadređeni tretirali. Kao da su nas na neki način kondicionirali. Samo postrojenje bilo je intrigantno. Nakon što bi nas bus ostavio u bazi S4, došli bismo do nakošene građevine s vratima čija vas tekstura i boja zavaravaju kao da se nalazite pred stijenom. Vjerojatno radi kamuflaže. Nisam na početku znao koji mi je opis posla, samo su me brifirali i rekli da ću raditi na naprednim pogonskim motorima. Nedugo nakon toga dobio sam uređaj za koji mi je rečeno da je 'antimaterijski reaktor'. Sastojao se od dva dijela. Iz naše perspektive rekao bih da je u pitanju bizarna tehnologija, bez fizičkih spojki među elementima i dijelovima. Gravitacija je korištena poput vala. Ispod glavne površine letjelice smjestila su se tri velika cilindrična uređaja. Nalaze se na postoljima koja im omogućavaju obrtni moment do 180 stupnjeva, te rotaciju od 360 stupnjeva. Iznad svakog nalazi se maleni pravokutni objekt, na glavnoj površini. I tu su i gravitacijska pojačala. Gledajući odozgora, u središtu se nalazi maleni reaktor. Oko njega na istim pozicijama prostiru se tri pojačala. Razinu ispod glavne površine nalaze se gravitacijski odašiljači. Reaktor tako napaja gravitacijska pojačala čije djelovanje utječe na gravitacijske odašiljače, a kao rezultat dolazi gravitacijska zraka ili antigravitacijsko polje letjelice. Tu je još jedna razina vozila iznad glavne površine, podijeljena na dvije prostorije. No tu nažalost nisam imao autorizaciju pa nisam ni upoznat s njihovom funkcijom, ali mogu pretpostaviti da se tamo nalazio nekakav navigacijski uređaj senzorskog tipa. Letjelicu okružuje polje unutar kojeg NLO pleše svojim osima dok distorzija polja ispred letjelicu kliže kroz prostor. Tako za razliku od SF filmova ova letjelica svojim 'trbuhom' napreduje ka svom već plotiranom cilju.

Gorivo je također zauzelo posebno mjesto u analizi ufologa i znanstvenika. Lazar tvrdi da su ga dobivali na analizu u obliku trodimenzionalnih trokuta s blago zaobljenim kutevima. Boja je nalikovala bakrenoj, s crvenkastim i smeđim nijansama. Način formiranja materijala za gorivo isto tako ima svoje specifičnosti. 

- Dolazio bi nam u obliku cilindra da bi zatim strojnom obradom bio oblikovan u dimenzije nalik kornetu. Taj kornet režete u tanke komade, plohu po plohu blago zaobljenih trodimenzionalnih trokuta. Bitno je za naglasiti da ni početna ruda iliti tvrdi cilindar nije zaista tako jednostavan geometrijski oblik. On se pak sastoji od mnogo manjih diskova poslaganih jedni na druge. Nekako su zavareni i tvore navedeni cilindar. Svi ovi koraci nužni su da bi se proizveo trokut koji zatim služi kao gorivo. Slagalica diskova rezanih pod točno određenim kutevima. Jasno mi je da ovo nema nikakvog smisla, no ovo je doseg mojih spoznaja.

I to je praktički i suština svog njegovog javnog istupa. Pružanje informacija, ne i uvjeravanje šireg pučanstva i znanstvene zajednice u istinitost samih tvrdnji. Čovjek kojeg je najlakše prozvati 'varalicom' no daleko odvažnije etiketirati 'zviždačem' i dalje javnost uzbuđuje gotovo svakom rečenicom koju prozbori u svojim nastupima. Važe mu se svaka tvrdnja, analizira svaki crtež, premotava i uspoređuje svaki intervju. A najviše mu vjeruju upravo oni koji ga najduže poznaju. I pitanje svih pitanja ne leži u tome što bi bilo ako je sve ovo fantazija jednog šarlatana već – što ako čovjek čitavo vrijeme govori istinu? Hoćemo li si taj upit i postaviti govori više o nama nego o Bobu Lazaru, junaku jednog vremena koji je odlučio prokockati vlastitu karijeru i privatnost radi šireg društvenog interesa...

„Ja govorim istinu! Ono o čemu pričam mogao bi biti najvažniji događaj u ljudskoj povijesti! Dakle, mi ovdje govorimo o kontaktu, stvarnom fizičkom kontaktu, dokazu pristiglom iz drugog sustava, s drugog planeta, od drugačije inteligencije. To bi bez pogovora morao biti najznačajniji događaj u ljudskoj povijesti!“

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.