Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Četiri faze života po Jungu: Živite li i prihvaćate li se na pravi način?

Objava 29. studenoga 2015. 2 komentara 15693 prikaza
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung

Ovog tjedna naletio sam na vrlo kvalitetan članak Luminite D. Saviuc za 'Purpose Fairy'. Izolirala je četiri ključne faze života po legendarnom švicarskom psihoanalitičaru Carlu Gustavu Jungu, te četiri temeljna arhetipa koje svatko od nas prolazi.

Tako osoba prolazi kroz sljedeće faze:

1. Sportska faza

U ovoj fazi svatko od nas preokupiran je vlastitim izgledom, najčešće fizičkim. Plastično rečeno - tijekom ovog vremena mnogi od nas gledaju se u ogledalo zapaženu količinu vremena i dive se onome što vide. Tijelo i izgled tada su ključni epiteti naše osobnosti. Ovo nema veze s uobičajenom 'sportskom' fazom i krilaticom 'u zdravom tijelu zdrav duh' već s nadmenošću i taštinom.

2. Ratnička faza

Nakon što smo shvatili sebe kao snagu karaktera skrivenu u fizičkom tijelu - kreće faza u kojoj želimo pokoriti čitav svijet, davati najbolje od sebe iz trenutka u trenutak, biti najbolji i izvući najbolje iz sebe, činiti ono što čine ratnici, i ponašati se u skladu s tim pravilima. Sada se uspoređujemo, želimo drugog nadmašiti, želimo nadvladati okolicu i učiniti najviše što možemo, zato jer smo ratnici.

3. Faza iskaza

Došli smo u vrijeme kada smatramo da nismo učinili dovoljno da bismo se osjećali ispunjenima i bili sretni. Tražimo načine kako napraviti tu presudnu razliku i kako pomoći ostalima da to učine. Ulazimo u doba preokupacije načinima davanja. Novac, moć i posjedovanje više nam nisu cilj nego alat i više nismo priklonjeni tim stvarima kao nekoć - napokon smo shvatili da je život daleko više od materijalnog. Zarađuješ i dalje, prihvaćaš moć, zahvalan si zbog posjeda, no svakog trenutka takve stvari možeš i izgubiti. Tražiš i pronalaziš načine kako sebe maknuti iz glavnog vlastitog fokusa i želiš drugima biti od koristi. Davanje postaje imperativ. Nakon što to shvatiš, otkrivaš kako je davanje i primanje, te gubiš sebičnost, ego i autocentričnost - ovaj svijet želiš napustiti kao bolja osoba.

4. Duhovna faza

Posljednja faza naših života je ona u kojoj shvatimo da niti jedna od prethodnih triju faza nemaju poveznicu s onim što mi zaista jesmo. Shvaćamo da smo daleko više od naših tijela, više od naših posjeda, više od naših prijatelja, nacije i sl. Otkrivamo kako smo duhovna bića koja žive ljudsko iskustvo, a ne ljudska bića s duhovnošću. Znamo da ovo nije naš dom i nismo ono što mislimo da jesmo. Nalazimo se na ovom svijetu ali nismo sazdani od njega. Promatramo sebe iz drugih kuteva. Možemo istupiti iz vlastitog mentalnog sklopa i razumjeti šire stvari, vidjeti stvari kakve one doista jesu. Postali smo puki promatrači naših života. Ova filozofija prihvaćena je još od pamtivijeka i na nama je da je bolje percipiramo i otkrijemo.

  • Avatar istovari
    istovari:

    Život je OK i bez 3. faze....

  • Deleted user:

    Još kad sam o tome učio u srednjoj školi mislio sam isto što i sad......bedastoća iz pera besposlenog uma koji jariće krsti.