Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

DOLAZI NOVA ERA PSIHODELIJE: Znanstvenici 'hakirali' 5-HT2A receptor, u pripremi stotine tisuća novih psihodelika

Možda i ponajbolja suvremena storija o psihodelicima 'Hamilton's Pharmacopeia' (Vice) netom je objavila svoju treću sezonu i tim povodom pišem ovaj blog.
Objava 20. veljače 2021. 0 komentara 2220 prikaza
LSD
LSD
kristalna struktura (BILDAGENTUR ZOONAR GMBH / SHUTTERSTOCK)

Izvrsni Hamilton Morris do danas je intervjuirao psihonaute poput Alexandera Shulgina i Joea Rogana, isprobavao zabranjene psihodelične lijekove (Zolpidem, Efavirenz), te snimio tri sezone spomenutog serijala u kojem je popularizirao niz poznatih i manje poznatih supstanci i tradicija. Za potrebe teksta zadržat ću se na posljednjoj epizodi znakovito nazvanoj 'Ultra LSD'.

Stotine tisuća novih psihodelika 'na lageru'

Psihodelici su danas jedno od najvrućih polja istraživanja u znanstvenoj zajednici. Em brojne studije koje su do jučer bile onemogućene napokon dobivaju dozvole, em je sve veći broj zainteresiranih financijera. Priča počinje s dr. Danielom D. Panaccioneom, biokemičarem s West Virginia University koji je karijeru posvetio proučavanju prirodne proizvodnje psihoaktivnih alkaloida poput parazita ražene glavice i bolesti ergota, posljedično lizerginske kiseline i njezinog dietilamida - odnosno LSA i LSD psihodelika. Panaccione tvrdi kako tehnički i gljivica Penicillium camemberti (sadržaj Camembert / Brie sireva) posjeduje sve gene potrebne za sintetizaciju ergota, no to ne čini. Zašto? Njegova pretpostavka je da lizerginska kiselina čini dio simbioze parazita i raži koja služi kao 'otrov' za ostale nametnike i insekte. Zvuči logično, ali opovrgava jedan od aduta psihonauta po kojima psihodelici u prirodi postoje isključivo kao 'dar čovjeku'.

Kada je stvoren takav kontekst, narativ dokumentarca ide ka daljnjoj laboratorijskoj aplikaciji psihodelije prije nego ceremonijalnoj. Dr. David Nichols i dr. Bryan Roth s UNC-a (University of North Carolina) predstavljaju revolucionarnu studiju objavljenu u 'Psychedelic Science Review' tijekom 2020. godine u kojoj su snimili ulazak halucinogene supstance u receptor, te njezinu punu aktivaciju. Testiranje je izvedeno u Roth laboratorijima (UNC-Chapel Hill) pa je tako 'hakiranje' 5-HT2A receptora s LSD i 25-CN-NBOH supstancama snimljeno u visokoj rezoluciji (cryo-EM mikroskopija) i dostupno je za 3-D print. Projekt je fokusiran oko CELAD-a (akronim 'ChloroEthyl-Lysergic Acid Diethylamide' iliti 'kloretilni LSD') i ULTRA-LSD (akronim 'Ultra Large Scale Docking' koji ispituje interakcije droga, proteina i enzima s receptorima) pa je savršena poveznica teorije i prakse. Posljedice ovakvog istraživanja mogle bi otvoriti novu eru psihodelije, četvrti val koji je zapravo Pandorina kutija svijesti.

Sprema se 'hakiranje' djelovanja psihičkih bolesti?

Roth u virtualnoj knjižnici samo za ovaj jedan serotoninski receptor ima preko 34 milijarde molekula. Od kojih će 100.000+ molekula biti psihoaktivne. 'Već sada posjedujemo neke supstance koje odudaraju od svega što ste do sada vidjeli' misteriozno zaključuje doktorski dvojac uz napomenu o povjerljivosti informacija. Pojednostavljeno - u skorije vrijeme očekujemo daleko potentnije verzije 'LSD nalik' supstanci uz djelovanje kraće od 'napornih' 7-8 sati. A tu su i utjecaji na efekte psilocina i meskalina, kao i serije Shulginovih psihodelika, te dizajnerskih droga nove generacije. A kako je znanstveni tim Čeha i Slovaka prije tri godine otkrio 'ometeno procesuiranje informacija' tijekom psilocibinskog djelovanja na 5-HT2A receptor nalik onome što se događa tijekom psihoza i shizofrenije - ovo je prilika da se izravno ispitaju poremećaji koji možda uzrokuju navedene psihičke bolesti. Ili barem da ih se zabilježi.

 

Tvrdnje da psihodelici imaju perspektivu tretiranja ovakvih bolesti zanimljive su i znanstvenicima i farmaceutskim kompanijama. Sada napokon imaju otvoreni front za istraživanje koji će s vremenom do kraja potvrditi ili demantirati teoriju. Ogroman otpor istraživanju i dalje nose zakonske zabrane supstanci, no srećom SAD, Australija, Engleska i par EU zemalja tvrdoglavo rade na problematici. A Hamilton Morris opet je potvrdio ulogu najprogresivnijeg novinara istraživača psihodelije. U trećoj sezoni možete pogledati i epizode o sintetičkom 5-MeO-DMT, crystal methu, ksenonu u ulozi anestetika, sintetičkom ibogainu i tradiciji bufotenina (cebila) u zabačenim argetinskim provincijama. Nadam se da će jednom na red doći i europski 'eterski' halucinogeni (tropani) posebno potentni i uobičajeni u Hrvatskoj - od bunike, mandragore do buna i velebilja...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.