Blogosfera Vrata percepcije

Eugenika - Sveta 'Znanost' i filozofija Darvinista, Progresivaca, nacista i rasista

Kako sam u prošlom blogu pisao o kognitivnoj disonanci nisam se mogao suzdržati od ovog teksta, isprovociran jednom izjavom tijekom prosvjeda za kurikularnu reformu. Naime, netko je nadobudno konstatirao da je 'PROTIV fašizma, ZA Darwina'. Kako je upravo KD u pitanju, logično se moram nadovezati na tu izjavu i povezati Darviniste s rasistima, fašistima i nacistima, odnosno korijenima tzv. 'rasne teorije'.
Objava 03. lipnja 2017. 0 komentara 1446 prikaza
Eugenika
Eugenika
Eugenika

Kognitivna disonanca u ovom kvaziprotestnom sektoru 'boraca za ljudska prava' nazire se na svakom koraku - Roosevelt i Truman su tako 'lideri humanizma 20. stoljeća', a paralelno su pripadnici KKK-a. 'Black Lives Matter' pokret bori se protiv 'rasne nejednakosti', a sami promoviraju rasizam i šovinizam. Bill Gates je 'humanistički filantrop', a pokretač je neoeugeničkih 'Klinika za planiranje obitelji'. O Sorošu, Rockefelleru i Rothschildu ne treba trošiti ni riječi. No, krenimo od vrhunca licemjerja - činjenice da su upravo Darwinovi buldozi pokrenuli pokret eugenike koji je kasnije poslužio kao podloga onomu protiv čega se danas navodno bore - nacizmu i fašizmu.

IZVADAK IZ MOJE KNJIGE 'DRUŠTVENI INŽENJERING' KOJU MOŽETE KUPITI OVDJE

Eugenika (starogrčki, 'dobra loza') označava uporabu znanja o ljudskoj genetici radi utjecanja na stanovništvo i zdravstvenu politiku s ciljem povećanja udjela pozitivno ponderiranih gena (pozitivna eugenika) i smanjenja negativno ponderiranih gena (negativna eugenika) pod opaskom poboljšanja određenih svojstava ljudske vrste. Pojam je utemeljio britanski antropolog Francis Galton 1883., pod utjecajem rada svog rođaka Charlesa Darwina. Na stranu s njegovom genijalnosti, čovjek je tako postao prvi 'Progresivac' i idejni pokretač pokreta s kojim se danas poistovjećuju ljevica i liberali.

Programi eugenike kasnije su etiketirani uz nacizam i uključivali su kontrolu rađanja, bračne restrikcije, rasnu i mentalnu segregaciju, sterilizaciju, prisilne pobačaje i masovna ubojstva nepoćudnih, bilo u logorima smrti ili eutanazijom. Eugeniku u praksi provodili su zloglasni Eugen Fischer i Josef Mengele kroz nacistički režim, kao i brojni Darvinisti poput Juliana Huxleya, zoologa, voditelja UNESCO-a i idejnog tvorca pokreta transhumanizma. Gotovo je nepojmljivo kako i danas jedna određena skupina renomiranih znanstvenika eugeniku smatra pozitivnom. Eugenika je stvorena i uobličena kao primijenjena znanost i biosocijalni pokret koji je predlagao popravljanje genetičkih odlika 'populacije' kroz direktirano i kontrolirano stvaranje potomstva. Najgore od svega je što su raznorazne elitističke grupacije i ultra desničarski (i ljevičarski) pokreti prigrlili eugeniku u najnegativnijem smislu, smatrajući kako mogu kontrolirati i oblikovati populaciju prema svojoj volji. Koliko je negativna eugenika uzela maha najbolje se osjetilo u nacističkoj Njemačkoj, kroz različite mehanizme depopulacije i sterilizaciju. No, takve trendove nismo izbjegli ni u suvremenoj povijesti.

Tako ne čudi da su renomirani rasistički nastrojeni eugeničari Leonard Darwin (Charlesov sin), Winston Churchill (počasni predsjednik Eugeničkog društva), Alexander Graham Bell i brojni drugi. Švedska, Australija i Peru noviji su primjeri masovne sterilizacije sve do kasnih devedesetih, a 'Društveni Darvinizam' uzima maha i u svim strukturama današnjeg društva i kulture, pa u mnogim zemljama postoje nacionalni, manjinski ili spolni karteli premreženih interesnih skupina koje kulturu, obrazovanje i znanost svojataju unatoč nužnom društvenom konsenzusu. 'Rockefeller Zaklada' se pak bacila u institucionalno guranje darvinističko-eugeničkih principa poput produkata socijalističkih (Fabijansko društvo) i liberalističkih (Frankfurtska škola) paradigmi društvenoinženjerskih instanci. Spolna deregulacija i relativizacija, društvena automatizacija i farmaceutika postaju okosnice tzv. Neoeugeničkog pokreta, a i proklamirani borci za ljudska prava poput Elisabeth Förster-Nietzsche (Friedrichove sestre), pionirke feminizma nisu se stidjeli isticati svoju eugeničku pripadnost.

'Rockefeller Zaklada' potpomagala je i implementaciju Darvinizma i eugenike u nacističkoj Njemačkoj. Argument da Rockefeller možda nije bio upoznat s njihovim radom ne stoji budući da je istraživanje gurano i nakon medijskih pisanja o 'rješavanju židovskog pitanja'. Dapače, zaklada je nastojala opravdati eugeniku i nacistička istraživanja o nadrasi kroz daljnja odbijanja blokade njihovog rada. Čak i nastankom rasnih zakona, zaklada odbija priznati rasističku podršku. Zajedno s Carnegie Institutom punili su im budžet sve do 1939., a postoje indicije i o pribavljanju dokumentacije kasnijih Mengeleovih pokusa, kao i potpomaganju operacije 'Slagalica'. Što se pak eugenike u Hrvata tiče, tu je iznimnu ulogu igrao sveprisutni ljubimac RZ-a i jedan od pokretača suvremenog zdravstvenog sustava Andrija Štampar. Tako je u svojoj trideset i prvoj godini došao na čelo Ministarstva narodnog zdravlja, odnosno jedne njegove službe. Indikativan je njezin naziv - Odjeljenje za rasnu, javnu i socijalnu higijenu Kraljevine Slovenaca, Hrvata i Srba. U knjizi 'Povijest eugenike Istočne i Srednje Europe'  to odjeljenje bilo je preteča ili usko povezano sa širokom eugeničko-rasističkom mrežom Europe, te srodnom Sekcijom za antropologiju, geneologiju i eugeniku u Ljubljani, Odsjekom za rasnu politiku i Rasno-političkim povjerenstvom u Zagrebu i Odborom za zaštitu srpske krvi i srpskog potomstva u Beogradu.

Eugenika je i danas prisutna, ali zamaskirana pod domenom politički korektnih i novogovornih termina poput 'Zaklade Billa i Melinde Gates'. Jedna agenda koju često ističe krije se pod zgodnim terminom 'planiranja obitelji'. Naravno, pod tim se smatra 'dostupnost kontracepcijskih informacija, servisa i zaliha za žene i djevojke u siromašnim državama' jer kako kažu - 'svaka osoba ima pravo odlučivati o vlastitoj budućnosti'. Poznate su i eskapade na TED konferenciji kada je Gates povodom iznošenja formule za smanjenje emisije ugljičnog dioksida ustvrdio: 'Današnji svijet ima 6,8 milijardi stanovnika. Tendencija je ka devetki. Ako budemo dobro radili na novim cjepivima, uslugama u reproduktivnoj medicini i zdravstvenoj brizi, možda bismo mogli smanjiti taj broj za 15%'. Kada on barata terminologijom, ni nelogična logika nije nelogična. Sljedeća stavka organizacije je 'Grand Challenges Explorations', koja podržava kontroverzni projekt Helmholtza (njemačkog centra za istraživanje infekcija) - nanocjepiva koja reagiraju u kontaktu s ljudskim znojem i na taj način mogu automatski i bez znanja implementirati bilo kakav agens u ljudski organizam. Tako bi se oni koji ne žele cjepivo prisiliti na obavezno cijepljenje što će za rezultat imati 'lakšu regulaciju i kontrolu rađanja'. Sociolog sa Sveučilišta Berkeley upozorava da mnogi suvremeni genetičari gaje eugeničku filozofiju, a Richard Dawkins tvrdi kako je prošlo sasvim dovoljno vremena da eugenika i transhumanizam više nemaju negativnu konotaciju, te mogu potpomoći suvremeno čovječanstvo. Bilo kako bilo, eugenika, Darvinizam i nacizam idu ruku pod ruku - svatko tko smatra suprotno nije upoznat sa svim navedenim...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.