Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

FESTIVALI U DOBA KORONE: Kako je Exit dao nadu za staro normalno

Počinje sezona festivala čija neizvjesnost dodatno podgrijava ionako vrelu atmosferu između valova korone i političkih restrikcija slobode kretanja.
Objava 19. srpnja 2021. 1 komentara 521 prikaza
Exit 2021
Exit 2021
screenshot YouTube Exit

Medijsko zastrašivanje već je započelo - lijevi mediji osuđuju masu na Thompsonovim koncertima dok desne kolege ukazuju na povrede razmaka na Gay Pride manifestaciji. Naravno, nijedna anti-kampanja nije iskrena već je isključivo ideološki juriš s lažnom signalizacijom vrlina. Na to smo već navikli pa sam se u novom blogu odlučio prokomentirati festivale. Odnosno, manjinu hrabrih organizatora koja se odlučila prakticirati Ustavom zajamčeno pravo na rad.

Exit je bio odličan test, treba učiti na pozitivnim i negativnim iskustvima

Prošli vikend bio sam na novosadskom Exitu, vjerojatno i najvećem festivalu koji se odlučio na otvaranje vrata domaćima i turistima za vrijeme korone. Vrijeme će pokazati da to nije bio loš potez pošto su upravo izašli rezultati studije epidemiologinje doc. dr. Marije Milić po kojoj nije bilo značajnih epidemioloških promjena (345 ispitanika, svi negativni nakon festivala). Exit je tako bio svojevrsni pokusni kunić. I po svemu viđenome druge festivale očekuje veći problem s izvođačima nego s posjetiteljima. Line-up je u više navrata patio jer su DJ-evi (Hot Since 82, Honey Dijon, Boris Brejcha) i pjevači (Tyga) otkazali nastup u posljednji tren zbog korone (pitanje je jedino je li doista bio posljednji tren) pa je organizator upao u 'duboke vode' koje je riješio kako je mogao s obzirom na okolnosti. PR je mogao spretnije odraditi posao, no na greškama se uči - glorifikacija novih akvizicija bez spomena o otkazima samo je dodatno razočarala partijanere iz svih dijelova svijeta.

Za ulazak na festival trebali ste imati ili srpsku COVID putovnicu ili negativni PCR/antigen test ili potvrdu o preboljenoj koroni. I za povratak ste trebali drugu opciju ili hrvatsku COVID putovnicu. Tako da bi sličan problem mogli imati i domaći festivali. Ostalo je sve funkcioniralo besprijekorno, kao da korone niti nema - povratak na staro normalno uz znakoviti 'exit' koroni. Baš je to ohrabrujući motiv za organizacije koje dolaze. Zastava raznih zemalja više nego ikada, osmijeh na licima, malo nezadovoljstva zbog neispunjene liste izvođača ali i brzi oprost jer je ipak vrijeme korona mjera, lockdownova, policijskih satova i zagovaranja prisilnog cijepljenja. U kampanji cjepiva koja je s PR strane potpuno krivo vođena. Za početak, ako kroz promidžbeni spot tvrdite da se cijepite jer ne želite zaraziti baku ili djeda - dajte to potkrijepite dokazima. Jer epidemiolozi tumače kako cijepljenjem zapravo štitite sebe od najtežih posljedica dok ste za druge i dalje opasan prijenosnik.

Zarada festivala je reducirana, otkazivanje je ekvivalent ključa u bravi

To je posebno bitno za posjetitelje festivala iz Izraela i Britanije, a upravo su potonji najvjerniji gosti dalmatinskih i istarskih manifestacija. Englezi su masovno procijepljeni, no opet iz nekog razloga šire najopasniji soj virusa. Je li snažna mutacija nastala zbog pojačanog imuniteta, pitanje je za znanstvenike. No delta i lambda sojevima (barem više ne nose nacionalni predznak) zastrašuje se i prijeti, što iz medija, što od strane korona-influencera. Nick Colgan (Garden) potvrđuje da je zarada svakako reducirana, ali bi nova otkazivanja za mnoge festivale značila i ključ u bravu. Ta informacija za one koji žive od novca poreznih obveznika putem državnog proračuna ne znači previše, no priljev proračunske love kopni i svako novo huškanje protiv glazbenih organizatora moglo bi i po njih biti osjetno i kobno. Kao motiv napada koriste se Thompsonovi koncerti u Sinju i Slavonskom Brodu, kao i nizozemski Verknipt festival koji je postao žarište. 

Znakovito, sve više se otvoreno bune i isti oni glazbenici koji su sve donedavno zagovarali zabranu koncerata i 'odgovorno' ponašanje. Njihova podrška izvođačima koji su probili led nužna je i presudna jer su osobna prijateljstva s članovima Stožera prakticirana prošlog ljeta pa bi se mogla aktualizirati, te ovaj puta iskoristiti i za pomoć kolegama. Odvažnost u organizaciji spašava turističku sezonu, a i pozitivno djeluje ka daljnjim ukidanjima restrikcija. Ulazak procijepljenih Britanaca nije najveća briga Hrvata, kao ni zarada uspješnih organizatora - ovo je idealna prilika da se konačno pozicioniramo u turističkom i festivalskom svijetu pa bi je bila velika šteta propustiti. Exit je vjetar u leđa, sada treba dodatnim impulsom nastaviti dobar trend.

  • Avatar Idler
    Idler:

    A kaj je to Exit, nigdar čul za tej klub il kaj več ?