Blogosfera Vrata percepcije

GHB (GBL, BD) - Od dopinga i 'droge za silovanje' do popularnog afrodizijaka i party stimulansa

I stimulans i sedativ: Intrigantan izvještaj GDS-a (Global Drug Survey) o usponu jedne droge u svijetu narkotika i partijanja uvjerio me da joj moram posvetiti blog.
Objava 05. travnja 2019. 0 komentara 1245 prikaza
GHB, GBL i BD
GHB, GBL i BD
Kompilacija fotografija

GHB (Gamahidroksibutirat) i njegovi prekursori GBL (Gamabutirolakton) i BD (Butanediol) u samo su jednoj godini prešli iz dotadašnje domene LGBT narkotika i famozne etikete 'droge za silovanje' u punokrvnu party drogu za široke mase. Toj tezi u prilog ide navedena GDS studija s tisuću dobrovoljaca koji su kroz 2018. godinu konzumirali neki od tri oblika GHB-a te su svoja iskustva slali u centralu. Paralelno se i neočekivano povećala uporaba u praksi - s ekspanzijom od vrtoglavih 2.8% unutar populacije konzumenata narkotika (s 0.7% na čak 3.5%). A što je studija dokazala?

Tri zlatna pravila ili teške posljedice

Upravo sve što je već i bilo poznato ali se zbog stigme i tabua nije javno iznosilo. Tek je prethodne godine GHB napustio svoje utanačene LGBT okvire te je 52.5% konzumenata deklarirano kao 'heteroseksualno'. I taj 'homoseksualni' okvir superiorno nose gay muškarci s oko 65% udjela među LGBT korisnicima - opuštanje sfinktera i napaljenost izdvojeni su kao glavni argumenti uz statistiku. U dodatni prilog tezi o 'seksualnom pomagalu' ide i učestalost konzumacije. Heteroseksualci daleko češće koriste GHB u rekreativne party svrhe dok LGBT sfera supstancu veže uz konkretnu namjenu prilikom seksualnog akta. Stoga ne čudi da ga koriste u koktelu s MDMA-om dok ostali GHB odabiru isključivo zbog sličnosti s alkoholom, no bez naknadnog mamurluka.

Statistika potvrđuje i tri osnovna pravila prilikom ispijanja sapuna GHB-a ili kapanja GBL-a, odnosno BD-a. Svatko ima svoju osobnu dozu ovisnu o više različitih faktora (kilaža, jetra, psihofizičko stanje, GHB receptori...), mora se striktno paziti na vrijeme između dvaju konzumacija i nipošto se ne smije koristiti paralelno uz alkohol i druge sedative, a nije preporučljiv ni kombo s ostalim narkoticima. U prijevodu - uživatelj GHB-a mora biti disciplinirana osoba. Zato je tu i strukovno psihijatrijsko iščuđavanje fenomenom ove droge - koriste je svi staleži unatoč bagatelnoj cijeni i 'urbanim legendama' koje bi GHB morale vezati uz najniže društvene slojeve. A koristi ga i elita. I zanimljivo je da je među bogatijim korisnicima rjeđe zabilježeno tzv. 'batrljenje', kao i smrtni slučajevi. Što je uopće GHB?

Prirodna supstanca čiji parametri nisu znanstveno dokazani

Riječ je o gamabutirolaktonskoj kiselini koja se prirodno nalazi u mozgu kao neurotransmiter i prekursor (proizvođač u kemijskoj reakciji) GABA-i, glutamatu i glicinu. Upotrebljava se kao anestetik i u tretmanima za liječenje katapleksije (epizoda mišićne atrofije popraćena grčenjem, emocionalnim izbojima i bolovima), narkolepsije i alkoholizma. Do danas nije otkrivena funkcija GHB-a kod čovjeka i najbolji način ispitivanja razloga zašto mozak ima veliki broj receptora aktiviranih GHB-om upravo je (zlo)uporaba ove droge - neurotransmiteri služe kao prekursori za glumatat i GABA-u, neurotransmiter zaslužan za regulaciju mišićnog tonusa. Isto tako je zabilježeno i lučenje hormona rasta pa je droga korištena i u svrhe dopinga iako nije dokazana dugotrajna korist.

GHB dolazi i kao posljedica fermentacije pa ga se može pronaći u crnom vinu, pojedinim vrstama piva i voćnim likerima, no bez zabilježene psihoaktivne razine. Kako utječe na serotonergični sustav daje dvojaki efekt - s jedne strane anestetički sedativni, s druge euforični stimulativni. Pa tako ovisno o dozi služi ili kao party droga ili kao sredstvo za spavanje (GABAB receptori i antagonisti balansiraju dva stanja). Ista stvar je i s dopaminom. Zato je GHB podražaj u struci prozvan 'rebound' (skok ili odbijanje) efektom - nema niti jedne druge droge koja tako brzo skače između stimulacijske i sedacijske faze, kako u javi, tako i u snu (REM faza gotovo da i ne postoji). I praktički niti jedna druga droga nije toliko opasna u kombinaciji sa sedativima, naročito kod žena i muškaraca s manjom kilažom. Popratne kontraindikacije dovoljan su razlog za oprez.

GHB prvotno korišten kao antidepresiv, anksiolitik i afrodizijak

Grčenje, valjanje po podu, stenjanje, bolni izrazi lica, nemogućnost komunikacije, problemi s disanjem i padanje u nesvijest samo su neke od posljedica nepridržavanja ranije navedenih triju pravila. I izlazak iz tog neugodnog stanja najčešće je vezan uz slabljenje same koncentracije GHB-a u tijelu. Pojednostavljeno - droga vas mora odraditi, a međuvremenu na vas mora paziti netko tko ima iskustva s takvim situacijama. Ili nastupa opća panika. I nažalost, sami ste si krivi za nastalu situaciju (osim ako nemate 'prijatelje' koji su vas namjerno predozirali). Zbog toga statistički više od 50% korisnika koji su ili očevici ili glavni akteri 'batrljenja' više ne uzima GHB, a nekih 10% ni alkohol. Zato ni stigma 'droge za silovanje' nije pretjerana iako napaljenost konzumenta uz gubitak pamćenja često znaju dovesti do krivih zaključaka.

Supstancu je inače otkrio Alexander Zaytsev davne 1874. no sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća i radova dr. Henrija Laborita nije bilo širih znanstvenih istraživanja. Tu dolazimo i do razloga današnje popularizacije - GHB se koristio kao antidepresiv, anksiolitik i afrodizijak. Devedesetih se počeo upotrebljavati kao suplement za prehranu u svijetu bodybuildinga - zbog legende o hormonu rasta, kontrole kilaže, opuštanja mišića i olakšanog spavanja nakon uporabe stimulansa poput efedrina ili kofeina. FDA i DEA kasnije ga zabranjuju zbog prečestih kontraindikacija. Pa je GHB gotovo trideset godina pronalazio svoj put među narkomanima i ovisnicima o alkoholu, heroinu ili vikend partijanerima. Sve do široke medijske kampanje u kojoj je uz rohipnol postao 'droga za silovanje'. No tu etiketu uklanja studija iz 2006. godine koja otkriva nove zanimljive pojedinosti.

GHB i alkohol smrtonosan su koktel

Jedna od njih je ta da je GHB već četiri sata nakon konzumacije nevidljiv u mokraći. Nadalje, samo je 1.6% svih drogom počinjenih silovanja počinjeno nakon uzimanja GHB-a. Usporedbe radi, u 17% slučajeva riječ je o kokainu, a u 40% o alkoholu. Nizozemski znanstvenici istražili su detaljno i slučajeve u kojima je GHB spominjan kao sredstvo silovanja, te je u preko 80% svjedočanstava korišten u suludim kombinacijama ili s alkoholom ili s ostalim narkoticima, a mediji su ga izolirali kao isključivi razlog silovanja. Dalje, od 194 smrti uzrokovanih GHB-om preko 80% ih je dokazano povezano s kombiniranjem uz alkohol (kardiorespiratorni zastoj u 90% slučajeva), a tek mali broj uz predoziranje. Što se ovisnosti o GHB-u tiče, postoje slučajevi u kojima je nakon samo 4 dana uzastopne konzumacije (desetak doza GBL-a dnevno) došlo do navike, no nema značajnijih znanstvenih studija po kojima se mogu izvlačiti detaljniji zaključci.

Skidanje zna biti prilično neugodno i može potrajati do tri tjedna. Prate ga nesanica, poremećaj ciklusa dan-noć, izostanak sustava nagrade (dopamin), slabije pamćenje, anksioznost i kronični umor. Kod žena su posljedice daleko veće i po GDS-ovom istraživanju za ljepši spol ovo je najopasnija droga. Po delfi metodi (psihijatrija, kemija, farmakologija, forenzika, epidemiologija, policija, zakonodavstvo) provedenoj 2007. godine na dvadeset narkotika - GHB je petnaesti po adiktivnosti (prvi heroin), devetnaesti po fizičkoj opasnosti (prvi heroin) i četrnaesti po potencijalnoj društvenoj opasnosti (vodeći heroin i alkohol). Dakle, uz samokontrolu i poštivanje tri pravila jedna od najmanje opasnih droga zbog čega ju je komisija britanskog parlamenta proglasila manje štetnom od duhana. No iznimno je mala granica između najboljih efekata alkohola i afrodizijačkog elementa bez naknadnih posljedica do 'droge za silovanje', 'batrljenja' i dolaska hitne pomoći. Zato ako već morate uzimati GHB, GBL ili BD - budite oprezni, disciplinirani i u dobroj ekipi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.