Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

HRVATSKI MASONI: Savršena preslika društva u kojem djeluju

Razne konspirativne priče samo izlaze van, a slobodni zidari jedan drugoga poput najvećih spletkaroša optužuju kao na pokretnoj traci? Je li to prava slika današnje masonerije? Je. Ali hrvatske.
Objava 19. veljače 2020. 0 komentara 7441 prikaza
Masoni
Masoni
Masoni

Povijest domaće masonerije poznata vam je iz knjiga Branka Šomena, a na njezinoj zagrebačkoj promociji već sam 2012. godine vidio pokojnog Hanžekovića u grotesknoj stolici i Gregurića koji je za okupljene glumio moderatora.

Od teorije zavjere do rugla

A na domjenku je bila zaista šarena skupina ljudi koje odlikuju generička odjela s neotkinutom etiketom, paradna žezla i ego zbog kojeg nerijetko morate na prozor da biste udahnuli svježeg zraka. Tada nisam znao previše o domaćim slobodnim zidarima. No čini mi se da sam znao puno više od Nikice Gabrića koji u live TV prijenosu ne zna izgovoriti ni ime mitskog Hirama Abifa što je ekvivalent katoliku koji Isusa naziva Jezašom. Brzo su počele curiti informacije pa su njegovi kolege u fancy pregačama na kojima se nije štedjelo svoje očito prepune bankovne račune odlučile podijeliti s kontroverznim Slobinim masonom Čedomirom Vukićem da bi kupile 'licencu' od Velikog orijenta Srbije. Koji je čini se pod suspenzijom krovnog talijanskog, odnosno kontinentalnog.

Onda su tu nevažeću licencu još jednom odlučili preplatiti pa su lovu istresli i za stupnjevanje. Koje ne znači i neće značiti ništa ako je loža nevažeća. Tako je i 'trash' glasilo lože kreativno nazvano 'Loža' došlo u ruke portala Dnevno (i njihove magazinske inačice) i započinje novi val cirkusa. Optužbe pršte na sve strane, a jedno je sigurno - Gabrić postaje najpoznatiji nepriznati mason u Hrvatskoj. A njegove kolege će teško tko primiti u svoje lože nakog otrežnjenja. Narod otkriva toplu vodu da slobodnih zidara ima u svim porama društva, 'suluda teorija zavjere' kao i njih desetak proteklih godina prerasta u 'očitu istinu', a Gabrić u maniri prosječnog političara paušalno glumi masonskog autoriteta pričajući o 'masonskoj duhovnosti' (vjerojatno aludirajući na hermetizam?), 'žrtvovanju djevica' (zar ne žrtvuju djecu?) i spomenutom Habibu Agifu, Nikicinoj inačici legendarnog arhitekta.

Gabrić kao 'arhetip hrvatskog masona'

Danas je pak pričao i o simbolima inicijacije u svojoj interpretaciji, praktički raskrinkavajući ovo tajno društvo iznutra. Dodao je da će 'riješiti Pernara kad mu prođe mandat', prozivao kolegu masona i vjerojatno bivšeg državnog odvjetnika Jelenića, kao i 'kamatara' Radića iz Dnevno koji je, pogodite, isto mason. Masoni su tako krenuli kovati zavjere i jedni protiv drugih. Otvoreno pričaju o stvarima o 'kojima se ne priča' i razotkrivaju kolege što bi isto trebalo biti strogo zabranjeno. Objavljuju međusobnu tajnu komunikaciju. Bahati su, prepotentni, neznalice i šarlatani. Izgledaju pretenciozno i teatralno. Forma je ispred sadržaja. Baš kao i političari, ministri, ma bilo tko drugi iz društva koje nas okružuje. Idealna preslika Hrvatske.

 

Zanimljivo, nedavno sam imao jedan od rijetkih intervjua s domaćim slobodnim zidarom, pod pseudonimom 'Mirko Zoranić'. I čovjek je između redova rekao baš sve ono što smo ovog tjedna i vidjeli. Da su slobodni zidari danas u teškoj krizi, upravljačkoj, članskoj i svoj drugoj. Kao i sve ostale institucije, bilo svjetovne ili crkvene. A Gabrić je posve nenadano u želji za približavanjem ceha mlađim generacijama sebe pretvorio u sve ono što ljude od ovakvih tajnih društava i odbija. Kao uostalom i od politike. Medijska halabuka, sukobi interesa, sukobi s kolegama, korupcija, ucjene... I arhetip masona koji je sve suprotno od onoga što masonerija želi da se o njoj misli. Gomila bogatih likova koje bi pravi okultist najradije nabio u stražnjicu. Od 'tajnovitih vladara svijeta' do smijurije koja uveseljava naciju... Sve u tjedan dana. A čini se da još nije ni gotovo...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.