Blogosfera Vrata percepcije

Huanito razotkrio licemjerni sustav: Je li ovo trenutak da poznate osobe javno priznaju konzumaciju trave?

Je li nakon sramotne presude oboljelom MS-ovcu Huanitu Luksetiću napokon sazrelo vrijeme da javnost podrži medicinsku uporabu kanabisa i izvrši enorman politički pritisak na pravosuđe, baš kao što to čine premijer i ministri na Todorićevo izručenje?
Objava 24. studenoga 2017. 1 komentara 2656 prikaza
Dobrouporaba kanabisa
Dobrouporaba kanabisa
Amsterdam, 2016.

Motiv ovog bloga je i više nego jasan, situacija gdje unatoč pravilnicima o uporabi konoplje u medicinske svrhe oboljeli na sudovima i dalje dobivaju višegodišnje kazne zatvora, a to k tomu još nije ni najveći problem pošto će u zatvorskim ćelijama ostati bez lijeka i vratiti se u kolica. Huanito Luksetić je nedvojbeno ogriješio o zakon kada je protupravno sadio biljke, no je li problem u njemu ili u suludom zakonu koji teško oboljelim ljudima ne dopušta minimum dostojanstva? Sutkinja mu nije povjerovala da je veće količine biljke koristio u osobne svrhe i dijelio potrebitim iz istog M-S sektora, već je ostala uvjerena da nitko u toliko potencijalno lukrativnom poslu ne bi ostao bez ogromne zarade. 

Kada koristiš kanabis, ne postoji presumpcija nevinosti

U izjavi koju sam dao za portal Otvoreno, naveo sam: 'S obzirom na obrazloženje presude, smatram da sutkinja nije uzela u obzir niz mogućnosti - od potencijalnog eksperimentiranja oko sorti, potencije biljki s obzirom na izloženost suncu, možebitno poklanjanje ulja drugim oboljelima i sve druge opcije iz široke palete. Ako joj je već na pameti isključivo opcija prodaje, onda ju je barem trebala dokazati - kada se već kune u svoj pravni izričaj? Nije li osnovna značajka našeg pravnog sustava tzv. 'presumpcija nevinosti', a ne 'presumpcija krivnje'? Ne zvuči li neozbiljno dati ovako ozbiljan pravorijek i onda ne uspjeti dokazati vlastitu tvrdnju nekim telefonskim pozivima, mobilnim porukama ili informacijama na društvenim mrežama? Ovako Juanito, čovjek za kojeg sam se osobno uvjerio da ima isključivo plemenite i društveno korisne namjere, odlazi u zatvor zbog rekla-kazala sutkinje čija pretencioznost itekako realno može ugroziti zdravlje čovjeka koji će u zatvorskim okolnostima nedvojbeno ostati bez tretmana. Još jedan veliki poraz hrvatskih konzervativaca koji se zalažu za uzgoj tradicionalne kulture, konoplje koju su uzgajali naši stari... Još jedan veliki poraz hrvatskih liberala koji se zalažu za praćenje globalnih trendova legalizacije biljke... A najveći poraz oboljelih kojima je sudstvo opalilo nemilosrdan šamar i po tko zna koji puta dokazalo da je bolje 'oboljeti od sinkope' nego se liječiti kanabisom'.

Sve navedeno naravno više govori o sutkinji nego o presudi, jer očito nije upoznata sa slučajevima multiple skleroze u svojoj bližoj okolini, a nije ni spremna žrtvovati vlastiti profit radi pomoći svojim bližnjima. No ona nije uzrok nego posljedica - sustav koji ubojice i kriminalce pušta na slobodu nije sustav koji brine za svoje potrebite. Kada sutkinja bez ikakvih dokaza i na temelju intuicije zaključi da je u pitanju 'promet', a ne 'distribucija', da je u pitanju 'dilanje', a ne 'poklanjanje', i za sve nema niti jednog jedinog dokaza u obliku telefonskih poziva, poruka i sl., za zaključiti je kako je u pitanju osobna predrasuda, a ne pravni izričaj. 22 kilograma kanabisa, od kojih i dijete iz srednje škole zna da ne može konzumirati stabljike i sjemenke (pa se ne bi trebali ni vagati) poslužili su sutkinji da Huanita iza rešetaka smjesti na dvije godine, a čovjeka koji mu je zbog navedenih zdravstvenih problema pomagao oko biljki na šest mjeseci robije.

Zlouporaba kanabisa? Jedino ako je zlouporaba i šećera, kave, cigareta, piva...

Huanito je simbol zbog kojeg je pokrenuto famozno povjerenstvo, Huanito je promijenio pravilnik i Huanito je brojne stranke po prvi puta u povijesti natjerao da u svoje programe uvedu kanabis kao jednu od političkih osnova. 1978. godine legendarni Robert Randall tužio je Federalnu Vladu SAD-a zbog uhićenja tijekom korištenja kanabisa. Čovjek je tvrdio da mu je nužan radi tretmana glaukoma i dokazao je na sudu da mu doista pomaže. Sud SAD-a nije hrvatski licemjerni sud pa je sudac suočen s dokazima naložio državi da ga opskrbi kanabisom, i to - vjerovali ili ne - putem FDA agencije. I od tada je krenuo program za uzgoj kanabisa na Sveučilištu Mississippi, te dostavljanje 300 jointa mjesečno na Randallovu adresu. Ovaj presedan trebao je pokrenuti lavinu, no sve se odužilo do 1991. i bračnog para Jenkins. Ovi osuđenici na smrt oboljeli od AIDS-a dobili su višegodišnju robiju, no enorman pritisak javnosti solidarizirao je i Vrhovni sud SAD-a pa su dvojac pustili na slobodu.

Posljednji veliki protivnik kanabisa George W.H. Bush tako je bio primoran 1992. ukinuti program zbog lobista stranke iz farmaceutskih redova, no ne zadugo. Njegov sin vratio je program u protok i liječenje su dobili i oboljeli od raka, iako nisu postojale znanstvene studije. Zašto? Jer je sud ustvrdio da čovjek ima apsolutno pravo birati svoju terapiju, bila ona korektna ili ne. Do danas je legalizacija obuhvatila veći broj saveznih država i Federalna Vlada je gotovo posve nemoćna u procesuiranju 'krivaca'. Zašto? Jer su se države odlučile ne slušati politički instruirane direktive, a oboljeli su radije bili ilegalno zdravi, nego legalno bolesni. Što je s Hrvatskom? Kao predsjednik udruge 'Medicinska konoplja' imao sam privilegiju još 2009. godine slušati što dugogodišnji aktivisti imaju za reći o kanabisu, te na temelju tih novih saznanja sve temeljitije i odlučnije braniti njihove interese. Na tragu toga danas sam stavio i vlastitu sliku pušenja trave iz Amsterdama - kao konačni kontraargument o tzv. 'zlouporabi kanabisa'. Vjerujte, sve što radite svakodnevno i u više navrata, sve što koristite nekontrolirano - od hrane, alkohola, cigarete, kave, čaja, šećera - sve je podložno ovisnosti i zlouporabi. Jer je zlouporaba vaš problem, a ne onoga što koristite. Sve može biti alat i oružje, na vama je da odaberete...

I JA PUŠIM TRAVU

'Pitaju me ljudi zašto ne postoje prosvjedi za Huanita i zašto narod ne stane u zaštitu tradicionalnih biljaka naših starih? Kroz 7-8 godina aktivizma probali smo sve - od informiranja javnosti, političkog pritiska, 'lobiranja', senzibilizacije, ulaska u ministarstva, osnivanja povjerenstava, svjedočanstava oboljelih u javnosti... I mislim da smo na posljednjem stupu, ali i onom koji je najteži - da javne osobe kao posve normalnu stvar u javnom prostoru počnu promovirati pušenje trave, liječenje Rickovim uljem, bavljenje sadnjom i poljoprivredom... Dakle, zadnji stup do prihvaćanja ('Prvo te ignoriraju, onda ti se smiju, pa se onda bore protiv tebe, a na kraju te prihvate' - Gandhi) je DETABUIZIRANJE KANABISA... A ono se može dogoditi jedino ako javne osobe velikom viralnom akcijom priznaju - 'I JA PUŠIM TRAVU', slikaju se s jointom itd... U SAD-u je to progurala hip-hop kultura, a to će se kod nas nažalost dogoditi tek kad poznati skupe muda i počnu gledati dalje od vlastitog nosa, a motiv bi morao biti pomoć Huanitu i ljudima koji i u 2017. godini idu na višegodišnju robiju zbog biljke koja se polako legalizira diljem svijeta'. Otvorili smo odmah i stranicu podrške Huanitu koju možete lajkati i podijeliti OVDJE - 'Podrška za Huanita Luksetića i slobodno liječenje kanabisom'.

Sada je samo na vama da prosudite. Vjerujete li da je sustav koji teško oboljele - od bolesti koju ne možete shvatiti ako je ne posjedujete - trpa u dugogodišnje zatvore, a višestruke ubojice oslobađa na temelju 'sinkopi', 'ne znam', 'ličkog rukovanja' i sličnih morbidnih izlika ispravan sustav - onda ne trebate poduzeti ništa već samo nastaviti sjediti u svom toplom domu i uredu, te čekati da svi koji takav sustav ne poštuju odsele iz države... Ovo je trenutak kada svi zajedno moramo zaštititi one koji nemaju snage ni moći da se zaštite sami, te su prepušteni na milost i nemilost bezdušnim aparatčicima sudova, institucija i dogmi. Ja znam da ću dati sve od sebe da pomognem Huanitu i drugima, a kada smo već u pokretu, trebamo pomoći i svima koji su za potpunu legalizaciju kanabisa, bez obzira bio motiv 'zlouporaba', turizam, oporezivanje, prodaja ili nešto peto. I JA PUŠIM TRAVU, a vi?

  • Majaira:

    Svaka čast, izvrstan članak, odlično promišljanje i zaključci. Vrijeme je za dizanje glave iz pijeska.