Blogosfera Vrata percepcije

Jacque Fresco, počivao u miru! Umro je velikan društvenog inženjeringa i futurizma

Umro je Jacque Fresco, otac futurizma kakvog ga danas poznajemo, tvorac famoznog Venus Projekta i samoprozvani društveni inženjer. Kako je dočekao duboku starost i 101. godinu, iza njega su ostali brojni patenti, koncepti i ideje koje će svoj vrhunac dosegnuti u budućnosti.
Objava 20. svibnja 2017. 0 komentara 0 prikaza
Jacque Fresco
Jacque Fresco
Jacque Fresco

Tko god makar površno poznaje Frescov rad, nije cijepljen na komentiranje. Utopija, dizajn budućnosti ili znanstvena fantastika - sve su to opisi njegovog povelikog naslijeđa koje će sljedećih godina nedvojbeno biti predmetom licitacija i vaganja. S obzirom da iza sebe nije imao sredstva Billa Gatesa ili sustav Elona Muska, često mu je rad nailazio na plagiranje, kopiranje ili probleme s patentiranjem. No životno dostignuće svakako mu je 'ekonomija temeljena na resursima', postkapitalistički socioekonomski sustav u kojem bi svakoj jedinci sva dobra i servisi bili besplatno dostupni, bez potrebe za novcem, kreditima i drugim opterećenjima.

Iako je takav sustav odlično objašnjen u mnogim studijama i knjigama (poput Masonovog 'Postkapitalizma'), žestoko je kritiziran ponajviše od promotora kapitalizma, korporatizma i ostalih sustava suprotstavljenih takvim promjenama. Koncept u kojem bi čovjeku obilje osigurali samoodrživi gradovi, energetska efikasnost, menadžment prirodnih dobara, kibernetika, automatika i znanstvena regulacija sustava naišao je na ogromne rasprave, pa su neke od etiketa već spomenuta 'utopija', a najgorljiviji kritičari idu do 'tehnokracije' ili 'tehnokomunizma'.

Frescovo životno iskustvo vodilo ga je od nemirnog tinejdžerskog duha, dizajnera aeromodela, suvremenih robotiziranih domova, pa do razvoja čitavih sustava, gradova i samoodrživih planetarnih oblika budućnosti. Sve je povezivao sa psihologijom, pisao knjige i utjecao na udruge i organizacije, poput Ku-Klux-Klana kojemu je želio promijeniti temeljne koncepte razmišljanja o nacijama i rasama. Konačni poguranac ka onome što o njemu poznajemo danas bilo je osnivanje organizacije 'Sociocyberneering, Inc.'.

Iz tog projekta nastao je 'Venus Projekt'. Kako Fresco nikada nije završio niti srednju školu, ušao je u izravan sukob sa sustavom koji mu nije priznavao patente i ideje, a njegove diplome koristili su za diskreditaciju onih koji su mu ih uručili. Prije petnaest godina u već poznim godinama Fresco objavljuje kapitalni uradak, knjigu 'The Best That Money Can't Buy'. 2006. godine pak William Gazecki na temelju tog rada snima polubiografski film. No, ono po čemu ga svijet najbolje prepoznaje definitivno je dokumentarni film 'Zeitgeist' i njegov nastavak 'Zeitgeist: Addendum'. Nakon trećeg dijela 'Zeitgeist: Moving Forward' Fresco se razišao s tvorcem Peterom Josephom i na jedan simbolički način to je značilo i da je projekt Venus ugašen.

Službena znanost prilično je podijeljena oko njegovog naslijeđa. Tvorac dokumentarca Gazecki otvoreno ga je kritizirao zbog 'nedovoljne konkretnosti'. 'Pokažite mi neke od zgrada koje je sagradio, a da nisu u sklopu Venusa. Neke urede, neke elektrane, neke gradove. On ne voli surađivati i zato nema rezultata u stvarnom svijetu'. Fresco je na to odgovorio da nije problem u njemu nego u pristupu i ignoriranju od strane kapitalističkih promotora, kojima je izravna prijetnja. Ostale kritike su dolazile u obliku antianarhizma i antitehnokracije - smatra se kako bi dosta ljudi odlučilo ne raditi ukoliko bi bilo izloženo apsolutnom obilju.

Bilo kako bilo, svatko od nas barem je jednom naišao na rad Jacquea Fresca i moj osobni stav je da je Fresco čovječanstvo zadužio ne svojim idejama nego načinom razmišljanja - svatko je dobio dašak kreacije i inspiracije nakon njegovih uistinu romantičnih prikaza potencijalne budućnosti. I zato, počivao u miru, Jacque Fresco!

Na kraju bloga dijelim i svoje ovotjedno gostovanje u emisiji 'Na rubu znanosti', s temom 'Društveni inženjering' i promocijom istoimene knjige. Turneja po Hrvatskoj skoro počinje...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.